Αποκατάσταση τοιχογραφιών στη Μολυβδοσκέπαστη | Epirus World

Αποκατάσταση τοιχογραφιών στη Μολυβδοσκέπαστη

Η Ιερά Μονή Μολυβδοσκεπάστης αποτελεί σημείο αναφοράς για την Ήπειρο. Ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα, ένας θρησκευτικός και πολιτιστικός θησαυρός.

Το μοναστήρι, κατά την παράδοση, ιδρύθηκε από τον αυτοκράτορα Κων/νο Πωγωνάτο, καθώς επέστρεφε από την εκστρατεία του στη Σικελία (671–672 μ.Χ) και αργότερα ανακαινίστηκε από τον αυτοκράτορα Ανδρόνικο Παλαιολόγο (1328– 341 μ.Χ.).

Το σημερινό μοναστήρι της Μολυβδοσκέπαστης διατηρεί τη φρουριακή του όψη, έχει ανακαινισμένα κελιά, δύο καμπαναριά και ωραίο κήπο.

Το καθολικό είναι βυζαντινού ρυθμού, με ψηλό τρούλο και  αγιογραφίες του 13ου – 18ου αιώνα, ενώ στη δυτική πλευρά του νάρθηκα υπάρχουν τοιχογραφίες, που απεικονίζουν τον Κωνσταντίνο Πωγωνάτο και τον Ανδρόνικο Παλαιολόγο.

Για την διατήρηση και την αποκατάσταση μέρους των τοιχογραφιών, η Περιφέρεια Ηπείρου προχώρησε στην έγκριση προγραμματικής σύμβασης με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Ιερά Μητρόπολη Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης.

Έτσι διαθέτει το ποσό των 24,800 ευρώ ώστε να γίνουν άμεσα οι απαραίτητες παρεμβάσεις.

Παράλληλα εγκρίθηκε η προγραμματική σύμβαση για την υλοποίηση του έργου «Αποκατάσταση στέγης και αποκατάσταση χαγιατιού Ιερού ναού προφήτη Ηλία Μαυροβουνίου δήμου Πωγωνίου», προϋπολογισμού 45.000 ευρώ.
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου