242 κάτοικοι ζητούν να μπει τέλος στην υποβάθμιση και την απαξίωση | Epirus World

242 κάτοικοι ζητούν να μπει τέλος στην υποβάθμιση και την απαξίωση

Τα σοβαρά προβλήματα με τα οποία είναι αντιμέτωποι αναδεικνύουν 242 κάτοικοι, επιχειρηματίες και εργαζόμενοι που δραστηριοποιούνται σε μέρος του ιστορικού κέντρου της πόλης των Ιωαννίνων. Τα προβλήματα καταγράφονται σε υπόμνημα το οποίο απέστειλαν σε όλους τους υποψηφίους δημάρχους της πόλης ζητώντας συγκεκριμένες απαντήσεις και δεσμεύσεις. Πρόκειται για κατοίκους, ιδιοκτήτες ακινήτων και επαγγελματίες των οδών Ζωσιμαδών, Ασωπίου, Κοραή, Δαγκλή, Τσιριγώτη, Κάνιγγος, Ανεξαρτησίας, Ρήγα Φεραίου και Σίνα. Μιας περιοχής, που όπως τονίζουν, έχει υποστεί μεγάλες συνέπειες από την οικονομική κρίση ενώ δεν έχουν γίνει στοιχειώδεις παρεμβάσεις για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής.

Στο υπόμνημά τους καταγράφουν αναλυτικά τα προβλήματα, εκ των οποίων τα περισσότερα τα διαπιστώνει ο καθένας που μπορεί να βρεθεί στην περιοχή αυτή.
Συγκεκριμένα:
  • Το πεζοδρόμιο της οδού Ζωσιμάδων στην οποία λειτουργεί το Γυμνάσιο της Ζωσιμαίας Σχολής μετά βίας χωράει ενάμιση άτομο!
  • Σε κανένα σημείο της περιοχής μας δεν έχει γίνει υπογειοποίηση κάδων!
  • Ο φωτισμός των οδών Σίνα, Ασωπίου και Ρήγα Φεραίου είναι κάκιστος και στην οδό Κοραή ελλιπής!
  • Ενώ μέρος της περιοχής βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων και σε κάθε περίπτωση γειτνιάζει με αυτό, ωστόσο δεν έχει γίνει καμιά ουσιώδης παρέμβαση, τόσο από το Δήμο, όσο και από την Πολιτεία, που ν' αναδεικνύουν την ιστορία και τον πολιτισμό της.
  • Λόγω της υποβάθμισης της περιοχής, έχουν αυξηθεί σε αυτή τα τελευταία χρόνια τα περιστατικά εγκληματικών πράξεων (π.χ. κλοπές, διαρρήξεις, σπάσιμο κενών καταστημάτων, κ.λ.π.).
Αυτά και πολλά άλλα μικρά καθημερινά ζητήματα οδηγούν  τα καταστήματα σε μαρασμό και κλείσιμο και την περιοχή σε υποβάθμιση. Το  αποτέλεσμα είναι μαγαζιά και παλιά ακίνητα τα οποία έχουν σημαντική ιστορία αλλά και αρχιτεκτονική αξία να ερημώνουν και να γίνονται εστίες μόλυνσης και κινδύνου για τους διαμένοντες και τους όλο και λιγότερους διερχόμενους…
Οι κάτοικοι ζητούν από όλους τους υποψηφίους Δημάρχους την ανάληψη δράσεων και τη λήψη μέτρων που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων, θα δημιουργήσουν τις συνθήκες και θα ενισχύσουν την λειτουργία των καταστημάτων της περιοχής.
Μεταξύ των άλλων προτείνουν:
  1. Δημιουργία οργάνου με ελεγκτικό χαρακτήρα και δυνατότητα αυτεπάγγελτης παρέμβασης σε περιπτώσεις ακινήτων τα οποία παραμένουν κλειστά ή παρατημένα επί μακρόν και χωρίς να διατίθενται για ενοικίαση, με συνέπεια να αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια.
  2. Αξιοποίηση του ακινήτου του παλιού ΚΤΕΛ, σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες του, ώστε να δημιουργηθεί ένας πολυχώρος πολιτισμού που θα αναβαθμίσει όλη την περιοχή και θα τονώσει την κινητικότητα σε αυτή. Η αστική ανάπλαση και αναζωογόνηση που θα επιτευχθεί από την  αξιοποίηση ενός τόσο μεγάλου σε έκταση ακινήτου το οποίο σήμερα παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης με σκουπίδια, δέντρα να ξεφυτρώνουν στην άσφαλτο είναι καίριας σημασίας  όχι μόνο για την περιοχή μας αλλά και για όλο το ιστορικό κέντρο αφού έτσι θα ενισχυθεί και η ροή πεζών στις οδούς Κοραή, Ανεξαρτησίας και Τσιριγώτη οι οποίες «ενώνουν» το παλιό ΚΤΕΛ με το Ιστορικό Κέντρο, την Λίμνη και το Κάστρο.
  3. Βελτίωση του φωτισμού της περιοχής στις οδούς Σίνα, Ασωπίου, Ρήγα Φεραίου, Δαγκλή και Κοραή οι οποίες και αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα.
  4. Διαπλάτυνση πεζοδρομίων στις οδούς Ασωπίου, Ζωσιμάδων, Ρήγα Φεραίου και Σίνα (στις οποίες υπάρχουν δυστυχώς σημεία στα οποία δεν υπάρχουν πεζοδρόμια)!!!
  5. Υπογειοποίηση των κάδων απορριμμάτων όπου αυτό είναι δυνατό.
  6. Στοχευμένες πεζοδρομήσεις με καλαίσθητη πλακόστρωση, κατόπιν μελέτης και προς το σκοπό τόνωσης της εμπορικής κίνησης της περιοχής.
  7. Αξιοποίηση και αναβάθμιση των υπαρχουσών στοών σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες τους.
  8. Πρόσκληση σε ανθρώπους των τεχνών και του πολιτισμού να διακοσμήσουν με την άδεια και δαπάνες του Δήμου κοινόχρηστους χώρους της ως άνω περιοχής. Ενδεικτικά θα μπορούσαν να γίνουν : καλλιτεχνικά "γκράφιτι" και ζωγραφικά μοτίβα επί τοίχων ή δαπέδων, τοποθέτηση γλυπτών, γωνιές με πράσινο και άνθη, κ.λ.π.
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου