"Σύσσωμη" η Πρέβεζα τίμησε τη μνήμη των Ελλήνων του Πόντου εκατό χρόνια μετά την Γενοκτονία | Epirus World

"Σύσσωμη" η Πρέβεζα τίμησε τη μνήμη των Ελλήνων του Πόντου εκατό χρόνια μετά την Γενοκτονία

Στην έδρα του Δήμου της Πρέβεζας συνεχίστηκαν σήμερα Κυριακή οι εκδηλώσεις μνήμης για τα 100 χρόνια από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Ανατολής.“Με πρωταγωνιστές” τους εκπροσώπους της νεώτερης γενιάς οι οποίοι έχουν "αποτυπώσει” στη μνήμη τους τις διηγήσεις των προγόνων τους για τις 353.000 Ελλήνων του Πόντου που σφαγιάστηκαν από τα Τουρκικά στρατεύματα και όλους όσοι αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν από την πατρίδα τους αφήνοντας πίσω τους συγγενείς και περιουσίες, όλες οι εκδηλώσεις είχαν ένα και μόνο αίτημα:Να αναγνωριστεί η Γενοκτονία από τα διεθνή φόρουμ. Στον Ιερό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους τελέστηκε Δοξολογία, ενώ ακολούθησε ομιλία από τον ιστορικό Κωνσταντίνο Ζαφειρίδη για την σπουδαιότητα της ημέρας.
Η εικόνα ίσως περιέχει: 2 άτομα, εσωτερικός χώρος

Στο μνημείο πεσόντων της πόλης πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων με παρόντες μεταξύ άλλων τον Υφυπουργό Εργασίας και βουλευτή Πρέβεζας Κώστα Μπάρκα, τον βουλευτή Στέργιο Γιαννάκη, τον θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Υγείας Χρήστο Γούση, τον αντιδήμαρχο Πρέβεζας Λάζαρο Πιπιλίδη, τον εντεταλμένο Περιφερειακό Σύμβουλο Περικλή Βασιλάκη, εκπροσώπους του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας καθώς και μέλη φορέων και Συλλόγων της περιοχής. Ακόμη και σήμερα, έναν αιώνα μετά οι αναμνήσεις είναι ακόμη νωπές στις τοπικές κοινότητες Ν.Σινώπης και Ν.Σαμψούντας στις οποίες "φιλοξενήθηκε" ο κεντρικός κορμός των εκδηλώσεων οι οποίες ξεκίνησαν την Παρασκευή στο Πολιτιστικό Κέντρο “Διογένης” της Ν.Σινώπης με την παρουσίαση της θεατρικής παράστασης”το Σύνδρομο του επιζήσαντα”.
Η εικόνα ίσως περιέχει: 6 άτομα, , τα οποία χαμογελούν, άτομα στέκονται, γάμος, λουλούδι και υπαίθριες δραστηριότητες

Το απόγευμα του Σαββάτου παρουσία των αρχών της πόλης ( μεταξύ άλλων του Αντιπεριφερειάρχη Στράτου Ιωάννου, του Δημάρχου Χρήστου Μπαΐλη, των Αντιδημάρχων Κωνσταντίνου Ματέρη και Λάζαρου Πιπιλίδη, της εντεταλμένης Συμβούλου του Δήμου Ελευθερίας Αγγέλη, του εντεταλμένου Περιφερειακού Συμβούλου Περικλή Βασιλάκη, εκπροσώπων συλλόγων, φορέων και πολλών κατοίκων) στην Τοπική Κοινότητα της Ν.Σαμψούντας πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις οι οποίες ξεκίνησαν με επιμνημόσυνη δέηση (χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ.Χρυσοστόμου) που τελέστηκε στο Μνημείο των Αλησμόνητων Πατρίδων.
Η εικόνα ίσως περιέχει: 12 άτομα, κουστούμι και εσωτερικός χώρος
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, ενώ στην συνέχεια στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ν.Σαμψούντας πραγματοποιήθηκαν χαιρετισμοί και σχετική ομιλία με θέμα "Η γενοκτόνος πολιτική των Νεοτούρκων εναντίον των Ελλήνων του Πόντου κατά τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα" από τον Ιστορικό-Αρχαιολόγο Κωσταντίνο Ζαφειρίδη. Ακολούθησε δρώμενο με τίτλο "Καμίαν κι Ανασπάλω σε...." με αφήγηση-απαγγελία και παραδοσιακά τραγούδια συνοδεία μουσικής ομάδας και της Παραδοσιακής Χορωδίας του Μουσικού Σχολείου Πρέβεζας.Σήμερα Κυριακή 19 Μαΐου και ώρα 20:00 στο μνημείο Γενοκτονίας της Νέας Σινώπης θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πρεβέζης Χρυσόστομο, ενώ θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων. 
Η εικόνα ίσως περιέχει: 8 άτομα, , τα οποία χαμογελούν, άτομα στέκονται, κουστούμι και υπαίθριες δραστηριότητες
Η εικόνα ίσως περιέχει: 20 άτομα, άτομα κάθονται
Η εκδήλωση θα συνεχιστεί στο Πολιτιστικό Κέντρο "Διογένης", όπου θα μιλήσουν ο λαογράφος-συγγραφέας Γεώργιος Χατζηελευθερίου με θέμα "Υπόβαθρο Γενοκτονίας και προτάσεις προώθησης αναγνωρίσεων από τα διεθνή φόρουμ" και ο Αργύρης Παπάζογλου υπεύθυνος για τους Ευρωπαίους πολίτες στην Περιφέρεια της Γερμανίας ο οποίος δίνει αγώνα για να προαχθεί η ιδέα αναγνώρισης από τα Γερμανικά κόμματα.Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί με ποίηση και Ακριτικά-Δημώδη άσματα του Πόντου με την συμμετοχή του συγκροτήματος "Fanatolia" από την Γερμανία.
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου