«Σκούπα» στις εκκρεμότητες εντός εβδομάδας επιχειρεί ο Τσίπρας | Epirus World

«Σκούπα» στις εκκρεμότητες εντός εβδομάδας επιχειρεί ο Τσίπρας

Αγώνα δρόμου να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες εντός της εβδομάδας ώστε να επισφραγιστούν κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψης του Ευρωπαίου Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί και στη συνέχεια να εκταμιευθεί η δόση των 2 δισ. ευρώ, δίνει το κυβερνητικό επιτελείο.
Το θέμα των εκκρεμοτήτων από τα προαπαιτούμενα που απορρέουν από τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου απασχόλησε τη χθεσινή ευρεία σύσκεψη - μίνι υπουργικό συμβούλιο, που έλαβε χώρα το βράδυ της Δευτέρας στη Βουλή υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Σε αυτήν συμμετείχαν οι κ.κ. Δραγασάκης, Φλαμπουράρης, Παππάς, Τσακαλώτος καθώς και η κυρία Γεροβασίλη.
Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου ανέφεραν χαρακτηριστικά το βράδυ της Δευτέρας ότι «τα πάντα θα έχουν τελειώσει έως τις 15 Νοεμβρίου, εκτός από το ασφαλιστικό».
Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε ότι την Πέμπτη θα διεξαχθεί στη Βουλή η ψηφοφορία για το νομοσχέδιο με τα δεύτερα προαπαιτούμενα, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την αλλαγή στο σύστημα επιδότησης του λεγόμενου αγροτικού πετρελαίου.
Αναφορικά με το φλέγον θέμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, στο κυβερνητικό επιτελείο προσανατολίζονται σε περίπου 11 ισοδύναμα μέτρα, τα οποία θα συμφωνηθούν με τους εταίρους εντός της εβδομάδας. Πρόκειται για ένα συνδυασμό ισοδυνάμων από μία δέσμη μέτρων. Κυβερνητικές πηγές ξεκαθάριζαν ότι δεν θα περιλαμβάνονται επιπλέον φόροι σε ποτά, τσιγάρα, μοσχαρίσιο κρέας, τέλη κυκλοφορίας Ι.Χ. «Το κρίσιμο είναι να αποδεχθούν οι εταίροι ότι με τα μέτρα αυτά θα πιάσουμε τον στόχο των 400 εκατ. ευρώ» σημείωναν χαρακτηριστικά.
Για το μεγάλο «αγκάθι» των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές, που δεν είναι άλλο από τα κόκκινα δάνεια, η Αθήνα αποζητά πολιτική λύση με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα να θέτει το μείζον θέμα και στον Πιερ Μοσκοβισί. Στο κυβερνητικό επιτελείο κάνουν λόγο για μία έντιμη λύση, η οποία θα αφήνει εντός του νόμου Κατσέλη και εκτός της λαίλαπας των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας τα χαμηλότερα στρώματα και τους αδύναμους.
Έχοντας ήδη στη φαρέτρα του την στήριξη του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος κατά την επίσκεψη στην Αθήνα «είδε» με κατανόηση το θέμα που όπως είπε «θίγει θεμελιώδη δικαιώματα της ελληνικής οικογένειας», ο Αλέξης Τσίπρας αποσκοπεί σε ένα νέο ηχηρό μήνυμα υπέρ της «έντιμης λύσης» που προκρίνει η ελληνική κυβέρνηση για τα κόκκινα δάνεια διά στόματος του κ. Μοσκοβισί, με φόντο το κρίσιμο Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου την ερχόμενη Δευτέρα.
Στο κυβερνητικό επιτελείο εδώ και καιρό «βλέπουν» το αγκάθι των μη εξυπηρετούμενων δανείων ως θέμα που μπορεί να τεθεί μόνο σε καθαρά κορυφαίο πολιτικό επίπεδο, ως εκ τούτου σημειώνουν πως ακόμα και σε περίπτωση αδιεξόδου στο Eurogroup, που ως επί το πλείστον «ελέγχεται» από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τους δορυφόρους του, θα επιχειρήσουν να το μεταφέρουν στη Σύνοδο Κορυφής, σε επίπεδο ηγετών.
Αντίστοιχη ενίσχυση των κυβερνητικών προσπαθειών από τον κοινοτικό αξιωματούχο αναμένουν στην κυβέρνηση πάντως και για την έναρξη της συζήτησης για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μετά την υλοποίηση των συμφωνηθέντων. Στο Μαξίμου παρατηρούν προσεκτικά τη μάχη που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ Ουάσιγκτον και Βερολίνου, βλέποντας πίσω από την έκθεση της Deutsche Bank τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να επιχειρεί να επαναφέρει από την πίσω πόρτα το σχέδιο για προσωρινό Grexit, το οποίο αποτράπηκε με τη συμφωνία του καλοκαιριού.
Αναφορικά με τις αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στην οριστικοποίηση της απόφασης με αύξηση στα τέλη που αφορούν τα Ι.Χ. μεγαλύτερου κυβισμού και υψηλότερης αξίας. Στο σύστημα των τελών κυκλοφορίας θα ενταχθούν και όσοι σήμερα απαλλάσσονται από τον φόρο για τα αυτοκίνητα τους όπως οι ιδιοκτήτες πετρελαιοκίνητων Ι.Χ. και μηδενικών ρύπων. Μικρές μειώσεις αναμένονται στα ΙΧ χαμηλού και μεσαίου κυβισμού προ του 2010.
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου