«Πάτησε πόδι» στην Κούβα η πρώτη αμερικανική εταιρία | Epirus World

«Πάτησε πόδι» στην Κούβα η πρώτη αμερικανική εταιρία

Η Κούβα υπέγραψε συμφωνία τηλεφωνικής περιήγησης με την αμερικανική εταιρεία Sprint σε ετήσια εμπορική έκθεση - την πρώτη από την επανάκτηση των διπλωματικών σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες - και δήλωσε σε 600 εταιρείες από 70 χώρες ότι ενδιαφερόταν για περισσότερες συνεργασίες.
Η Διεθνής Έκθεση Αβάνας (FIHAV), η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, προωθεί το καινούργιο επιχειρηματικό κλίμα της χώρας και αναζητά άμεσα αναγκαία ξένα κεφάλαια. Στην περσινή έκθεση, η χώρα προώθησε έναν νέο επενδυτικό νόμο που μειώνει τους φόρους ξένων επενδύσεων, ενώ η φετεινή διαφήμισε τις βελτιωμένες σχέσεις της Κούβας με τις ΗΠΑ, μετά την ιστορική απόφαση στις 17 Δεκεμβρίου 2014 να ομαλοποιήσουν τις σχέσεις τους. (Το εμπάργκο των ΗΠΑ εναντίον της Κούβας δεν έχει όμως αρθεί.)
Οι κριτικοί της Κούβας κατήγγειλαν την έκθεση ως φούσκα δημοσίων σχέσεων και σημείωσαν ότι όλες οι επιχειρηματικές συμφωνίες πρέπει να περάσουν από την κομμουνιστική κυβέρνηση ή μια από τις δημόσιες εταιρείες που βρίσκονται κάτω από στενό έλεγχο.
Η Κούβα, από την πλευρά της, αναγνώρισε τον κεντρικό ρόλο του κράτους αλλά προώθησε και τον αναδυόμενο ιδιωτικό τομέα, ο οποίος αποτελείται κυρίως από αγροτικούς συνεταιρισμούς και μικρές επιχειρήσεις.
«Συνεχίζουμε να δημιουργούμε τις συνθήκες για τον διαχωρισμό κράτους και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και να βελτιώνουμε τον ρόλο που θα πρέπει να ασκούν οι επιχειρήσεις ενός σοσιαλιστικού κράτους [...], εγγυόμενοι πιο ευέλικτες διαδικασίες,» είπε ο υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου Ροντρίγκο Μαλμιέρκα στα εγκαίνια της έκθεσης.
Η Sprint, μια από περίπου 30 αμερικανικές εταιρείες που παρίσταντο στην εκδήλωση, έχει εκμεταλλευτεί το περιορισμένο εμπορικό άνοιγμα του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος έχει αφαιρέσει σταδιακά τους περιορισμούς στις εμπορικές συναλλαγές με την Κούβα και δημιουργήσει μια εξαίρεση για τις τηλεπικοινωνίες.
«Υπογράψαμε αυτή τη συμφωνία σε χρόνο-ρεκόρ,» είπε ο επικεφαλής της Sprint Μαρσέλο Κλάουρε στους δημοσιογράφους, δηλώνοντας «έκπληκτος» με την ταχύτητα με την οποία διαπραγματεύτηκε τη συμφωνία η κυβέρνηση της Κούβας. «Ήταν χαρά μας να συνεργαστούμε μαζί τους. Όπως και με οποιονδήποτε άλλον, υπήρχαν στιγμές έντασης. Θα θέλαμε να πληρώσουμε χαμηλότερη τιμή. Αλλά είναι μια αρχή,» πρόσθεσε.
Οι αμερικανικές εταιρείες βρίσκονται πίσω σε σχέση με τους στρατηγικούς συμμάχους της Κούβας όπως η Βενεζουέλα, η Κίνα και η Ρωσία, ενώ η Ισπανία έχει διατηρήσει μακροχρόνιες εμπορικές σχέσεις με το νησί και έχει την μεγαλύτερη παρουσία στην έκθεση, με 150 εταιρείες.
«Δεν φοβόμαστε τον αναταγωνισμό,» είπε ο Χοσέ Μανουέλ Σορία, υπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τουρισμού της Ισπανίας. «Νομίζουμε πως όσο περισσότερες χώρες έρθουν, τόσο το καλύτερο.»
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου