Μεγαλώνει η πολιτική κρίση στο Κόσοβο | Epirus World

Μεγαλώνει η πολιτική κρίση στο Κόσοβο

Στην ανώτατη ηγεσία του Κοσόβου επιρρίπτει ευθύνες για τη σημερινή κρίση στο Κόσοβο ο Ιλίρ Ντέντα βουλευτής του αντιπολιτευόμενου κινήματος «Αυτοδιάθεση» το οποίο αντιτίθεται δριμύτατα στη συγκρότηση Ένωσης Σερβικών Δήμων στο Κόσοβο.
Με ανοιχτή επιστολή του προς την πρόεδρο του Κοσόβου, Ατιφέτα Γιαγχιάγκα, τον πρόεδρο της Βουλής Κάντρι Βεσέλι και τον πρωθυπουργό Ίσα Μουστάφα ο βουλευτής του ριζοσπαστικού κινήματος, τους ζητά να βρουν επειγόντως λύση.
Νωρίτερα σήμερα ο βουλευτής του κινήματος «Αυτοδιάθεση” Φατόν Τοπάλι έριξε δακρυγόνο στην αίθουσα της Βουλής διακόπτοντας τη συνεδρίαση. Είναι το δεύτερο ανάλογο επεισόδιο μέσα σε μία εβδομάδα, καθώς την περασμένη Πέμπτη με τον ίδιο τρόπο ο ιδρυτής και βουλευτής του κινήματος απέτρεψε τη διεξαγωγή συνεδρίασης της Βουλής.
Τρία κόμματα της αντιπολίτευσης στο Κόσοβο, μεταξύ των οποίων και το κίνημα «Αυτοδιάθεση» αντιδρούν στη συμφωνία Βελιγραδίου – Πρίστινας για τη συγκρότηση Ένωσης Σερβικών Δήμων στο βόρειο Κόσοβο υποστηρίζοντας ότι με τη συμφωνία παραχωρούνται ευρείες αρμοδιότητες σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης στη σερβική μειονότητα, όπως χρηματοδότηση από τη Σερβία, αλλά και στη συμφωνία οριοθέτησης των συνόρων με το Μαυροβούνιο.
Τα τρία αντιπολιτευόμενα κόμματα έχουν αναγγείλει ότι θα εμποδίζουν τις εργασίες του Κοινοβουλίου μέχρι να ακυρωθούν οι δύο συμφωνίες.
«Το Κόσοβο έχει εισέλθει σε πορεία της μεγαλύτερης μέχρι τώρα απειλής για την κρατική υπόστασή του. Οι εσωτερικές συγκρούσεις μεταξύ Αλβανών είναι το τελευταίο που χρειάζεται ο λαός μας και οι σημερινές κινήσεις απαξιώνουν τις προσπάθειες και τις θυσίες ολόκληρων γενιών και τη συμμετοχή τους στον αγώνα για την ελευθερία» αναφέρει ο βουλευτής της “Αυτοδιάθεσης” στην ανοιχτή επιστολή του.
«Τη μεγαλύτερη ευθύνη έχετε εσείς οι επικεφαλής των ανώτατων θεσμών. Η σημερινή κρίση πηγάζει από την παραβίαση της βούλησης του λαού μας για αλλαγή της κυβέρνησης και από την έλλειψη πολιτικής συναίνεσης γύρω από τις λύσεις της διαδικασίας των Βρυξελλών. Είναι σαφές ότι η πολιτική κρίση στο Κόσοβο δεν μπορεί να λυθεί με συζήτηση στο Κοινοβούλιο», σημειώνει και προειδοποιεί ότι η Πρίστινα είναι αντιμέτωπη με την απειλή μεγάλων εσωτερικών συγκρούσεων.
«Καμία διεθνής διαδικασία δεν αξίζει την καταστροφή της ανεξαρτησίας του Κόσοβου» αναφέρει και απευθυνόμενος στην ηγεσία του Κοσόβου την καλεί να αναλάβει την ευθύνη για την υπέρβαση της κρίσης την επίτευξη πολιτικής συναίνεσης, όπως και για την εξεύρεση λύσεων για τα σημαντικά πολιτικά ζητήματα.
«Σας απευθύνω έκκληση να οργανώσετε αμέσως πολιτική συζήτηση με τη συμμετοχή των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων, ώστε κυβέρνηση και αντιπολίτευση να καταλήξουν σε συμφωνία για την έξοδο από τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. Ο διάλογος αυτός θα πρέπει να διεξαχθεί χωρίς όρους, χωρίς άκαμπτες στάσεις και χωρίς αποκλεισμό ενδεχόμενων συναινετικών λύσεων. Τα αποτελέσματα του διαλόγου θα πρέπει να υιοθετηθούν από τη Βουλή” τονίζει ο βουλευτής του αντιπολιτευόμενου κινήματος.
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου