Πρόσκληση στο Βερολίνο με φόντο τις φωνές για Grexit | Epirus World

Πρόσκληση στο Βερολίνο με φόντο τις φωνές για Grexit

Πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις προς την ελληνική κυβέρνηση για μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ λόγω ατυχήματος μετά την πρόσκληση που απήθυνε η γερμανίδα Καγκελάριος στον έλληνα πρωθυπουργό για συνομιλίες στο Βερολίνο την επόμενη Δευτέρα.

Το τηλεφώνημα από την Καγκελαρία
Στις 16:30 ώρα Ελλάδος η Αγκελα Μέρκελ τηλέφωνησε στον Αλέξη Τσίπρα και τον κάλεσε να επισκεφθεί το Βερολίνο και την Καγκελαρία την ερχόμενη Δευτέρα 23 Μαρτίου. Εκείνος ανταποκρίθηκε θετικά. Η 20λεπτη συνομιλία και η πρόσκληση εκτιμώνται από κυβερνητικές πηγές ως μια θετική κίνηση και διάθεση από το Βερολίνο να συζητούν σε βάθος όλα τα ζητήματα. Ομως σχεδόν ταυτόχρονα ο Βολφγκανγκ Σόιμπλε έριχνε τα βέλη του και πάλι εναντίον της Αθήνας.

Σόιμπλε: Η κυβέρνηση κατέστρεψε την εμπιστοσύνη

Η νέα ελληνική κυβέρνηση κατέστρεψε όλη την εμπιστοσύνη που είχε οικοδομηθεί στο παρελθόν, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble. Μιλώντας σε ένα πάνελ στο Βερολίνο, ο κ. Schaeuble είπε επίσης ότι δεν αναμένει η Αθήνα να τηρήσει την προεκλογική της υπόσχεση να επιβάλει υψηλότερους φόρους στους εφοπλιστές. «Ακόμη και μία ριζοσπαστική αριστερή κυβέρνηση δεν θα κρατήσει αυτή την υπόσχεση» δήλωσε σύμφωνα με το Reuters. Ακόμη ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ επανέλαβε την άποψή του ότι ο λόγος για τα προβλήματα χρέους της Ελλάδας είναι το γεγονός ότι η χώρα ζούσε πέραν των δυνατοτήτων της στο παρελθόν.

Βάιντμαν: Η Ελληνική κυβέρνηση είναι αναξιόπιστη

Ο επικεφαλής της κεντρικής γερμανικής τράπεζας ζητά από την Ελλάδα να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων εταίρων της: « Θα ήταν ωραίο εάν μπορούσαμε να δούμε περισσότερη αξιοπιστία στις ανακοινώσεις της Αθήνας» είπε ο Γενς Βάιντμαν, ο οποίος πάντως τάχθηκε, ξεκάθαρα, κατά του ενδεχομένου αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Μοσκοβισί: Πολιτική συμφωνία στη σύνοδο κορυφής με δεσμεύσεις

Μια πολιτική συμφωνία με την Ελλάδα στην σύνοδο κορυφής εξαρτάται από εάν η ελληνική κυβέρνηση θα δεσμευτεί να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, δηλώνει ο επίτροπος οικονομικών.
«Οποιοδήποτε είδος συμφωνίας εναπόκειται σε ισχυρές δεσμεύσεις της Ελληνικής κυβέρνησης. Δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις, δεσμεύσεις που περιλαμβάνονται στην συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου» δήλωσε ο Πιέρ Μοσκοβισί σε ομιλία του στο Βερολίνο και πρόσθεσε: «Φυσικά θα ήθελα να υπάρξει πρόοδος, ειμαι υπέρ μιας πολιτικής συμφωνίας με την Ελλάδα αλλά στο τέλος θα πρέπει να τηρηθούν οι δεσμεύσεις».

«Το χρέος δεν διαγράφεται»

Η Ελλάδα θα έπρεπε να αποπληρώσει το χρέος της και δεν μπορεί να προσδοκά διαγραφή των δανείων της, δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, προσθέτοντας ότι η Αθήνα πρέπει να προχωρήσει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.  «Το χρέος πρέπει να αποπληρωθεί -αυτό είναι ξεκάθαρο. Το χρέος δεν μπορεί να διαγραφεί. Δεν θα υπάρξει κούρεμα, ούτε ελάφρυνση του χρέους», δήλωσε ο Γάλλος επίτροπος στη διάρκεια ομιλίας του στο Βερολίνο.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ενώ είναι αναγκαία η αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων στην Ελλάδα, η χώρα χρειάζεται επίσης να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. Ο επίτροπος Οικονομικών δήλωσε επίσης ότι αν και οι κίνδυνοι διάχυσης της κρίσης είναι πολύ λιγότεροι από ό, τι ήταν πριν από δύο χρόνια, ότι τα κράτη-μέλη πρέπει να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις.

Βέλγος υπ. Οικ. : Είμαστε θωρακισμένοι για ένα Grexit

Η Αθήνα έχει «ενοχλήσει» και «απογοητεύσει» τους εταίρους της στην ευρωζώνης με τις επιθετικές διαπραγματευτικές τακτικές, δήλωσε ο Βέλγος υπουργός οικονομικών Γιόχαν Βαν Οβερτβελτ, προειδοποιώντας την Ελλάδα ότι η ευρωζώνη μπορεί με ασφάλεια να αντιμετωπίσει την έξοδό της από το ευρώ. Σύμφωνα με τους Financial Times, ο κ. Οβερτβελτ δήλωσε ότι το νομισματικό μπλοκ έχει επαρκείς δικλείδες ασφαλείας για να αντέξει μία ελληνική αποχώρηση. «Αυτά που έχουμε τώρα σε εφαρμογή σίγουρα θα μας επιτρέψουν να επιβιώσουμε αυτού. Κανείς δεν μιλά πάρα πολύ γι αυτό πολύ ανοικτά, αλλά η αίσθησή μου είναι ότι (η άποψη) είναι αρκετά παρούσα γύρω από το τραπέζι», σημείωσε. Ακόμη, παρά το γεγονός ότι ο κ. Overtveldt δηλώνει πως συμφωνεί με τον κ. Βαρουφάκη ότι το ελληνικό πρόγραμμα ήταν μία «αποτυχία» θεωρεί ότι η ευθύνη είναι της Ελλάδας όχι των πιστωτών.

Αυστρία: Πιθανό ένα Grexit

Ο αυστριακός υπουργός εξωτερικών επανέφερε σήμερα το ζήτημα του Grexit, με δηλώσεις του στο περιθώριο του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες. «Δεν αποτελεί ένα σενάριο που πρέπει να αποκλείεται, αλλά το τελείως αντίθετο», σημείωσε ο Σεμπάστιαν Κούρτς. Εκτός από το θέμα του ευρώ, ένα μεγάλο πρόβλημα -σύμφωνα με τον κ. Κουρτς- είναι και ο τόνος που στο μεταξύ μεταφέρει η Ελλάδα στην ΕΕ, καθώς η ΕΕ ζει από ένα πνεύμα συναίνεσης και από μια πλήρης σεβασμού συμπεριφορά μεταξύ των μελών της και άρα η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει στο πνεύμα της ΕΕ. Ειδικότερα οι δηλώσεις από ελληνικής πλευράς προς την κατεύθυνση της Γερμανίας και της καγκελαρίου Μέρκελ «κάθε άλλο παρά βοηθούν» και από τη σκοπιά του είναι «πολύ περιττές», πρόσθεσε ο Σεμπάστιαν Κουρτς.

Ιταλία: Κάκιστη επιλογή το Grexit

Κάθε σύνδεση της Ελλάδας με την Ιταλία απέκλεισε ο υπουργός Οικονομικών της γειτονικής χώρας, Pier Carlo Padoan. Ειδικότερα, μιλώντας στο CNBC, o Iταλός υπουργός ξεκαθάρισε πως «ανεξάρτητα του τι θα συμβεί με την Ελλάδα, η Ιταλία δεν κινδυνεύει με αποχώρηση από την Ευρωζώνη».
«Θεωρώ πως οποιαδήποτε σύνδεση μεταξύ ενός Grexit και της Ιταλίας είναι άτοπη» σχολίασε χαρακτηριστικά. «Η Ιταλία έχει ισχυροποιήσει τη θέση της. Έχει ανακτήσει μεγάλο μέρος της εμπιστοσύνης των αγορών» συμπλήρωσε.
Πάντως, αποσαφήνισε πως το Grexit συνιστά μία πολύ «κακή επιλογή», εκφράζοντας την πεποίθηση πως το συμφέρον όλων έγκειται στη διατήρηση της ενότητας της Ευρωζώνης.
Share on Google Plus

About Ειρήνη Σολδάτου

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου