Εφιάλτης για τους Δήμους τα σκουπίδια και οι αυξήσεις στα τέλη.. | Epirus World

Εφιάλτης για τους Δήμους τα σκουπίδια και οι αυξήσεις στα τέλη..

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων, τα οποία υλοποιεί η Περιφέρεια Ηπείρου μέσω προγραμματικών συμβάσεων που έχει υπογράψει με τους Φορείς Διαχείρισης. Τα έργα αυτά λύνουν ουσιαστικά και οριστικά τα προβλήματα στην Ήπειρο, όμως φέρνουν τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης αντιμέτωπους με ένα σοβαρό πρόβλημα. Κι αυτό δεν είναι άλλο από την αύξηση των ανταποδοτικών τελών που θα κληθούν να επιβάλλουν και να εφαρμόσουν την επόμενη χρονιά, χρονιά μάλιστα προεκλογική για τους Δήμους.

Οι αυξήσεις στα ανταποδοτικά είναι ούτως ή άλλως αναπόφευκτες, καθώς αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το ψηφισμένο από το 2014 ειδικό τέλος ταφής απορριμμάτων. Το νέο αυτό χαράτσι, εφόσον τελικά ενεργοποιηθεί θα κλιμακωθεί από τα 35 ευρώ ανά τόνο το 2018, για να φτάσει τα 60 ευρώ ανά τόνο το 2023.

Αυτό ως ένα βαθμό έρχονται να ελαχιστοποιήσουν τα νέα έργα διαχείρισης απορριμμάτων, τα οποία κατά τα δύο πρώτα χρόνια λειτουργίας τους θα επιφέρουν αυξήσεις για τους δήμους, κατ’ επέκταση για τους πολίτες, όμως στην συνέχεια αναμένεται να υπάρξει αποκλιμάκωση.

Σύμφωνα με την μελέτη κόστους- οφέλους, που έχει εκπονήσει η Περιφέρεια το κόστος με τα νέα έργα σε λειτουργία θα ανέλθει για το πρώτο έτος στα 18 εκατομμύρια από τα 13 που υπολογίζεται με την υφιστάμενη κατάσταση.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζουν οι αστικοί δήμοι, που παράγουν και τον μεγαλύτερο όγκο απορριμμάτων. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Δήμου Ιωαννιτών, ο οποίος, με τα σημερινά δεδομένα θα χρειαστεί να προχωρήσει σε νέες αυξήσεις των ήδη αλμυρών ανταποδοτικών τελών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο προβληματισμός μεταξύ των αυτοδιοικητικών της περιοχής είναι έντονος και δεν αποκλείεται να λάβουν από κοινού αποφάσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα χειριστούν και πολιτικά αλλά και ουσιαστικά τα νέα δεδομένα.

Σημειώνεται ότι αυτό που μπορεί να εκτοξεύσει το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων είναι τα εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά της ανακύκλωσης. Δυστυχώς οι Δήμοι δεν κατάφεραν να υλοποιήσουν ένα σοβαρό πρόγραμμα ανακύκλωσης, γεγονός που θα μείωνε τον όγκο των απορριμμάτων και κατ’ επέκταση το κόστος της διαχείρισης.
epiruspost
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου