funds: «οι πρακτικές τους έχουν ξεφύγει από κάθε όριο» | Epirus World

funds: «οι πρακτικές τους έχουν ξεφύγει από κάθε όριο»

funds: «οι πρακτικές τους έχουν ξεφύγει από κάθε όριο».. «Τα funds δεν τηρούν τους κανόνες και λειτουργούν με κανόνες μαφίας». Τρομερά πράγματα συμβαίνουν εις βάρος των Ελλήνων δανειοληπτών με την ανοχή βεβαίως του κράτους.. Πρόκειτε για μια μαφία στην κυριολεξία που λυμαίνεται τα δάνεια…

Γράφει ο Δημήτρης Φλουτσάκος

«Πρακτικές μαφίας», χαρακτηρίζει η δικηγόρος Αριάδνη Νούκα τον τρόπο λειτουργίας στην Ελλάδα, των εταιρειών που διαχειρίζονται τα δάνεια που αγόρασαν από τις τράπεζες. Όπως δηλώνει στο Dnews, η κ. Νούκα, οι καταγγελίες των δανειοληπτών εναντίον των εταιρειών αυτών, αποτελούν πλέον καθημερινότητα. Η κ. Νούκα, αναφέρει τρεις περιπτώσεις, στις οποίες όπως λέει η στάση των εταιρειών, ήταν απαράδεκτη.

«Γυναίκα καρκινοπαθής, με δύο παιδιά, το ένα σπουδάζει και το άλλο πηγαίνει σχολείο, χωρισμένη, εγγυήτρια σε δάνειο, με το σπίτι της να αξίζει 70.000 ευρώ, γονική παροχή από τον πατέρα της. Ο άντρας της δεν πλήρωσε τα δάνεια και ενώ υπήρχε πολυκατοικία
με αξία  1.000.000 ευρώ, υπό κατασκευή, έβγαλαν σε πλειστηριασμό το σπίτι της, ενώ μπορούσαν να βγάλουν το ακίνητο. Μίλησα με την εταιρεία και τους είπα, η γυναίκα είναι σε ευάλωτη κατηγορία, πρέπει να το καταλάβετε, τι πάτε να κάνετε; Η γυναίκα είναι καρκινοπαθής, έχει δύο παιδιά, δουλεύει φύλακας για να τα βγάλει πέρα. Κάντε της μία ρύθμιση και μην της παίρνεται το σπίτι της. Και μου απάντησαν ότι η επιτροπή είπε να γίνει πλειστηριασμός και όχι ρύθμιση. Η γυναίκα ήταν εγγυήτρια, δεν χρωστά ούτε ένα ευρώ. Αλλά δεν την προστάτευσε κανείς», αναφέρει η κ. Νούκα.

Μία άλλη περίπτωση, αφορούσε δανειολήπτρια η οποία είχε όλες τις προϋποθέσεις να υπαχθεί στον εξωδικαστικό διακανονισμό. «Κάνει την αίτηση, ανεβάζουν οι πάντες τις οφειλές στο σύστημα, αλλά δεν ανεβάζει τα στοιχεία ο servicer. Επιχειρούμε να κάνουμε άντληση στοιχείων, από το σύστημα, ζητούμε δηλαδή από τον servicer να ανεβάσει τα στοιχεία. Δεν τα ανεβάζει, τον ξανακαλούμε, δεν τα ανέβασε ποτέ. Με αποτέλεσμα η δανειολήπτρια να μην μπορεί να κάνει την οριστική υποβολή, ενώ είχε όλες τις προϋποθέσεις. Πάμε στο δικαστήριο και η δικαστής λέει ότι η στάση του servicer είναι ανέντιμη, γιατί δεν ανέβασε τις οφειλές στο σύστημα και ότι απέβλεπε στο τα πωληθεί το ακίνητο σε πλειστηριασμό. Ακύρωσε την κατάσχεση το δικαστήριο και δεν έγινε ο πλειστηριασμός», αναφέρει η κ. Νούκα.

Η κ. Νούκα δηλώνει στο Dnews, ότι αυτές οι περιπτώσεις είναι πια καθημερινές και ότι δεν είναι δυνατόν, από τις συμπεριφορές των funds, κάθε δανειολήπτης να αναζητά το δίκιο του στα δικαστήρια.

Άλλη περίπτωση αφορά τον νόμο Κατσέλη: «Ένα ζευγάρι είχε 30.000 οφειλή και πλήρωναν 275 ευρώ το μήνα. Οι άνθρωποι εξόφλησαν τις 15.000 ευρώ και η δόση πήγε στα 490 ευρώ, με την επιτοκιακή επιβάρυνση. Το fund δηλαδή που αγόρασε το δάνειο κοψοχρονιά, παίρνει και τους τόκους. Έδωσαν στους γονείς τα δύο παιδιά από 7.500 ευρώ για να εξοφλήσουν το δάνειο. Κάνουν πρόταση να δώσουν τα 15.000 ευρώ, που έχουν το νομικό δικαίωμα να το κάνουν και τους απάντησαν ότι θα έπρεπε να πληρώσουν 20.000 ευρώ και παραπάνω, γιατί υπήρχαν και 6.500 τόκοι, που θα «χάσει» η εταιρεία. Απίστευτα πράγματα. Οι άνθρωποι λειτουργούν με όρους μαφίας», καταλήγει η κ, Νούκα.

Όπως καταγγέλλει η δικηγόρος «κάποια fund, έχουν το 90% των δανείων στην Ελλάδα. Αυτές «κάνουν κουμάντο» και οι πρακτικές τους έχουν ξεφύγει από κάθε όριο. Ζητούν μεγάλες προκαταβολές, δεν κάνουν ρυθμίσεις, για να πάρουν χρήματα σε πλειστηριασμούς, λειτουργούν ως καρτέλ. Δεν θέλουν τις δόσεις, θέλουν σε επτά μήνες να πάρουν τα λεφτά τους. Οι συμπεριφορές τους είναι απαράδεκτες. Κάποιες τράπεζες, έχουν και δικές τους εταιρείες. Και όταν γίνει ένας πλειστηριασμός, αγοράζουν με αυτές τις εταιρείες τα ακίνητα.  Η τράπεζα δηλαδή που πουλάει ένα δάνειο, αγοράζει το ακίνητο που βγήκε στον πλειστηριασμό. Υπάρχουν πάρα πολλές τέτοιες περιπτώσεις», αναφέρει.

Σε ότι αφορά το νέο νόμο, η κ. Νούκα αναφέρει, ότι σε σχέση με τους «ευάλωτους» δανειολήπτες, θα μπουν σε μία σειρά οι διαδικασίες που προβλέπονται, όχι όμως για όλους. «Το νομοθέτημα έχει πολλούς αστερίσκους, σε ότι αφορά τον εξωδικαστικό και τις ρυθμίσεις. Ειδικά για τους ευάλωτους, ο νόμος έχει αστερίσκο, όταν η αξία του ακινήτου ξεπερνά την αξία της οφειλής, τότε ο servicer έχει δικαίωμα να πάει στα δικαστήρια και να ακυρώσει στην ουσία, τη ρύθμιση που έχει βγάλει το σύστημα. Επομένως κάποιοι θα πεταχτούν έξω από τη ρύθμιση. Ο νόμος προστατεύει μία μερίδα ευάλωτων».

LUMI-NEWS.GR

Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου