Δεν είναι αδύνατο να αντιστραφεί η… βιολογική μας ηλικία | Epirus World

Δεν είναι αδύνατο να αντιστραφεί η… βιολογική μας ηλικία

Κι όμως, φαίνεται πως υπάρχει τρόπος να αντιστραφεί το γήρας, όπως υποδεικνύει μια προκαταρκτική μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Aging Cell».
Παρά τον μικρό αριθμό του δείγματος, γι’ αυτό εξάλλου και ονομάζεται προκαταρκτική η μελέτη, ένα κοκτέιλ τριών φαρμάκων (μια αυξητική ορμόνη και δύο σκευάσματα κατά του διαβήτη) έκοψαν 2,5 χρόνια γήρατος κατά μέσο σε 9 ασθενείς κατά τη διάρκεια της ετήσιας δοκιμασίας!
Παρά το γεγονός ότι τείνουμε να ορίζουμε την ηλικία ως τον αριθμό των χρόνων που έχουμε ζήσει, η λεγόμενη «χρονολογική ηλικία», υπάρχει και ένας ακόμα ορισμός που έχει να κάνει με το πόσο γρήγορα γερνάει το σώμα και πότε θα εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα που συνδέονται με το γήρας, η λεγόμενη «βιολογική ηλικία».
Η επιστήμη μπορεί να υπολογίσει τη βιολογική ηλικία μετρώντας τις χημικές αλλαγές στο DNA μας που έρχονται ως υποπροϊόν του χρόνου. Το αποτέλεσμα είναι ας πούμε πέντε 35άρηδες που έχουν γεννηθεί τον ίδιο χρόνο, έχουν ωστόσο διαφορετική βιολογική ηλικία, με κάποιους να είναι νεότεροι και κάποιους μεγαλύτεροι από τη χρονολογική τους ηλικία.
«Επιγενετικά ρολόγια» τα λένε οι επιστήμονες, βιοχημικά τεστ που μετρούν τη βιολογική ηλικία δηλαδή, και υπάρχουν εδώ και καιρό, προβλέποντας ακόμα και τη στιγμή του θανάτου. Ένα τέτοιο επιγενετικό ρολόι χρησιμοποίησε η έρευνα για να σταθμίσει την αποτελεσματικότητα ενός νέου κοκτέιλ και βρήκε πως το φάρμακο αντέστρεψε τη βιολογική ηλικία κατά 2,5 χρόνια (μέσος όρος).
Στον ιατρικό έλεγχο που έγινε μάλιστα έπειτα από 6 μήνες φάνηκε πως η αντιστροφή είχε παραμείνει, μιλώντας για μονιμότητα του αποτελέσματος. «Περίμενα μια επιβράδυνση του ρολογιού, αλλά όχι αντιστροφή», είπε ο γενετιστής Steve Horvath στο σπουδαίο επιστημονικό περιοδικό «Nature».
Τα αποτελέσματα της μελέτης ήταν τέτοια που έκαναν πολλούς γενετιστές να υποσχεθούν πως θα το ψάξουν περαιτέρω…
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου