«Τρέχει» το ΕΣΠΑ στην Ήπειρο.. Θωρακίζονται τα παράλια, ενισχύονται οι υποδομές | Epirus World

«Τρέχει» το ΕΣΠΑ στην Ήπειρο.. Θωρακίζονται τα παράλια, ενισχύονται οι υποδομές

Τα δίκτυα αποχέτευσης και οι βιολογικοί καθαρισμοί στην παραλιακή ζώνη της Ηπείρου, παρεμβάσεις που βρίσκονται στο τελικό στάδιο, το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων που έχει τεθεί σε λειτουργία, οι αναστηλώσεις στα αρχαία θέατρα, οι οδικές παρεμβάσεις, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, αποτελούν ορισμένα μόνο από τα μεγαλύτερα έργα που γίνονται στην Ήπειρο μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ήπειρος». Το ΕΣΠΑ παραμένει το βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο για την περιοχή. Οδεύοντας προς την ολοκλήρωσή του ξεκινά η προετοιμασία για τη νέα προγραμματική περίοδο και σε πρώτη φάση δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα σε παρεμβάσεις υποδομών και αντιπλημμυρικά έργα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στην τελευταία Επιτροπή Παρακολούθησης η Εύη Παπανικολάου, Προϊσταμένη της Διαχειριστικής Αρχής, μέχρι σήμερα έχουν δημοσιοποιηθεί 75 προσκλήσεις υποβολής αιτημάτων και έχουν εκδοθεί 324 αποφάσεις ένταξης συνολικού προϋπολογισμού 254 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι νομικές δεσμεύσεις ανέρχονται σε 143,5 εκατομμύρια και αντιστοιχούν στο 42,6% του επιχειρησιακού προγράμματος.

Οι δαπάνες αντίστοιχα ανέρχονται στα 73 εκατομμύρια και αντιστοιχούν στο 21,7%.

Τα έργα που τρέχουν με πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς είναι αυτά που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος, δηλαδή τα δίκτυα αποχέτευσης και οι βιολογικοί στην παραλιακή ζώνη.

Υστέρηση καταγράφεται στην υλοποίηση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης του Δήμου Ιωαννιτών για το οποίο υπάρχουν δεσμευμένα 30 εκατομμύρια ευρώ και χαμηλοί ρυθμοί στα έργα υποδομών μεταφορών, δηλαδή στους οδικούς άξονες.

Όπως επισημάνθηκε από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη, στο εξής άμεση προτεραιότητα θα δοθεί σε μια σειρά νέων δράσεων, όπως είναι η αξιοποίηση των ιαματικών λουτρών, μέσω ενός ολοκληρωμένου προγράμματος, που θα στοχεύει στην ανάπτυξη των περιοχών στις οποίες λειτουργούν αυτά (Πρέβεζα, Άρτα, Αμάραντο, Καβάσιλα), στην προώθηση τοπικών προϊόντων και στην ανάπτυξη καινοτόμων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών.
epiruspost
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου