Παγκόσμιο ενδιαφέρον για την Αρχαία Νικοπολη | Epirus World

Παγκόσμιο ενδιαφέρον για την Αρχαία Νικοπολη

Τα ευρήματα από τις ανασκαφές του Μνημείου της νίκης του Οκταβιανού Αυγούστου στη Νικόπολη, προκάλεσαν το ενδιαφέρον της εφημερίδας Independent, λόγω της ιστορικά αποδεδειγμένης αξίας τους.
Ο Κωνσταντίνος Ζάχος, Επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων και συντονιστής της εν λόγω ανασκαφής και μελέτης των ευρημάτων, δήλωσε σχετικά στην Independent: «Αυτό το εντυπωσιακό Ρωμαϊκό οικοδόμημα έχει ιδιαίτερη παγκόσμια ιστορική και αρχαιολογική αξία, και η συνεχιζόμενη έρευνα αναμένεται να φωτίσει περισσότερο τις πτυχές της ναυμαχίας του Ακτίου που προκάλεσε τη γέννηση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας».

Επίκεντρο του μνημείου, κτισμένου επάνω στον ιερό λόφο του Απόλλωνος, αποτελούσε ένας μνημειώδης βωμός που έφερε δυο επάλληλες ζωφόρους, μήκους περίπου εικοσιτεσσέρων μέτρων, διακοσμημένες με ανάγλυφες παραστάσεις. Στην κατώτερη ζωφόρο απεικονίζονταν λάφυρα του εχθρού και στην ανώτερη ο περίφημος θρίαμβος που τέλεσε ο Αύγουστος στη Ρώμη το καλοκαίρι του 29 π.Χ. για τη νίκη του επί του Αντωνίου και της Κλεοπάτρας στη ναυμαχία του Ακτίου.

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) υποστηρίζει με δωρεά το Σωματείο Ερευνών Νικοπόλεως για τη συντήρηση, καταγραφή, τεκμηρίωση και μελέτη των θραυσμάτων με τις ανάγλυφες παραστάσεις που προέκυψαν από τις ανασκαφές στο Μνημείο, καθώς επίσης και της δημιουργίας επιστημονικής έκδοσης για την παρουσίαση των ευρημάτων, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.
Διαβάστε το άρθρο της Independent εδω
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου