Άσυλο Ανιάτων… Πως θα πάρει τέλος η εποχή της εγκατάλειψης.. | Epirus World

Άσυλο Ανιάτων… Πως θα πάρει τέλος η εποχή της εγκατάλειψης..

Χειρότερη από την αδυναμία αξιοποίησης είναι η εικόνα εγκατάλειψης και πλήρους λεηλασίας. Κι αυτή είναι που κυριαρχεί στο παλιό Άσυλο Ανιάτων, έναν χώρο που εδώ και πέντε χρόνια έχει παραχωρηθεί στο Δήμο Ιωαννιτών, όμως η πενταετία το μόνο που άλλαξε είναι την κατάσταση προς το χειρότερο. Χώροι που ρημάζουν, στέγες που έχουν μισογκρεμιστεί, πόρτες που εξαφανίστηκαν, τζάμια σπασμένα.. Και στο εσωτερικό τα πάντα ισοπεδωμένα. Πρόκειται για μία έκταση τεσσάρων στρεμμάτων στην καρδιά του αστικού ιστού που αποτελεί μόνο εστία προβλημάτων. Παρά τα φιλόδοξα σχέδια που έχει παρουσιάσει κατά καιρούς η Δημοτική Αρχή, στην πράξη δεν έχει αλλάξει τίποτα.

Τον χώρο του Ασύλου Ανιάτων επέλεξε ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Νέα Εποχή» και υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι, όχι για να καταγγείλουν αλλά για να προτείνουν.
Προϋπόθεση για την αξιοποίηση του συγκεκριμένου χώρου είναι η εκπόνηση ολοκληρωμένης μελέτης και όχι η αποσπασματική και τμηματική αντιμετώπιση, όπως φαίνεται ότι συμβαίνει μέχρι σήμερα.
Όπως τόνισε ο κ. Ελισάφ, η παράταξη επιμένει να παρουσιάζει προτάσεις, όπως έκανε πριν λίγες μέρες για το Πάρκο Πυρσινέλλα, όπως θα κάνει και το επόμενο διάστημα για άλλα μείζονα θέματα του Δήμου.
«Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε έναν χώρο ζωτικής σημασίας για την πόλη μας. Εξάλλου βρίσκεται στην καρδιά του αστικού ιστού. Σε μία από τις πιο πυκνοδομημένες περιοχές.
Πρόκειται για το Άσυλο Ανιάτων.
Ο χώρος αυτός, το 2014 παραχωρήθηκε στο Δήμο για χρήση 40 ετών σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση που είχε υπογραφεί. Μάλιστα δόθηκε και «προίκα» στο Δήμο 150 χιλιάδων ευρώ για τον καθαρισμό των χώρων, κατεδάφιση παλιών κτιρίων και άλλες εργασίες.
Δεν προχώρησε τίποτα», τόνισε.
Στις 27/ 12/ 2017 έγινε νέα προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και του Δήμου Ιωαννιτών για την λειτουργία στους συγκεκριμένους χώρους συνολικού εμβαδού 4. 200 τετραγωνικών μέτρων
δομών κοινωνικής φροντίδας και μέριμνας, για τη στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και να προσφέρεται η δυνατότητα δημιουργικής απασχόλησης, άθλησης, ψυχαγωγίας.
Απώτερος στόχος η δημιουργία Κέντρου για το Παιδί με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης τους 36 μήνες.
Προϋποθέσεις σύμφωνα με την προγραμματική ήταν η διατήρηση του κεντρικού κτηρίου και ανέγερση νέου κτίσματος.
             Συγκρότημα για τα άτομα με αναπηρία στο υφιστάμενο κτήριο. ΚΔΑΠ – ΜΕΑ
             Συγκρότημα για την κάλυψη αναγκών παιδιών με ή χωρίς αναπηρία στο καινούργιο κτήριο και υπαίθριος χώρος για παιχνίδι και άθληση.
«Παρήλθαν πολλοί μήνες και ο χώρος παραμένει σε πλήρη εγκατάλειψη», υπογράμμισε ο κ. Ελισάφ.
Η πρόταση της παράταξης όπως την ανέλυσε στα μέσα ενημέρωσης είναι: άμεση προκήρυξη ολοκληρωμένης μελέτης για την δημιουργία σύγχρονων πολυδύναμων κέντρων που θα έχουν ως σκοπό την ανάπτυξη δομών προστασίας, φροντίδας και δημιουργικής απασχόλησης παιδιών με ή χωρίς αναπηρία.
Παράλληλη δημιουργία χώρων αναψυχής και άθλησης που τους έχει ανάγκη η συγκεκριμένη περιοχή.
Η πρόταση αυτή θα δώσει ανάσα στην ευρύτερη περιοχή, θα δημιουργήσει κρίσιμες υποδομές που χρειάζεται ο δήμος και θα ζωντανέψει και πάλι έναν χώρο που καταρρέει.
«Η πρόταση μας για την σύνταξη μίας, πλήρους και ολοκληρωμένης μελέτης είναι η κρίσιμη παράμετρος ώστε να ανοίξει σύντομα ο δρόμος της αξιοποίησης του κτιρίου.
Χάθηκε πολύς χρόνος και πρέπει να τον κερδίσουμε» κατέληξε ο κ. Ελισάφ.
Ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος στον Πολιτιστικό Σύλλογο Λούτσας Σάκης Μέμος, σημείωσε ότι εκ μέρους του Συλλόγου έχουν γίνει πολλές προτάσεις προς την Δημοτική Αρχή, χωρίς όμως να έχει προχωρήσει τίποτα.
«Ο χώρος πρέπει να αποκατασταθεί και να αποδοθεί στην γειτονιά» υπογράμμισε συμπληρώνοντας ότι για όσο παραμένει στην συγκεκριμένη κατάσταση δημιουργεί προβλήματα.
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου