Μαυροπελαργοί στον κάμπο Βασιλικής | Epirus World

Μαυροπελαργοί στον κάμπο Βασιλικής

Ένα ζευγάρι μαυροπελαργών εντοπίστηκε στον κάμπο της Βασιλικής, από φύλακες του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης των Ιωαννίνων.

Σε ανακοίνωση του Φορέα επισημαίνεται ότι ο Μαυροπελαργός (Ciconia nigra), είναι προστατευόμενο μεταναστευτικό είδος (Παράρτημα I της οδηγίας 2009/147/ΕΚ, και συμπεριλαμβάνεται στο Κόκκινο Βιβλίο των απειλούμενων ζώων της Ελλάδας με το χαρακτηρισμό κινδυνεύον είδος). Μοιάζει πολύ με το γνωστό μας Λευκοπελαργό, είναι ελάχιστα μικρότερος, αλλά διαφέρει στο χρώμα του πτερώματος.

Το σύνολο του πτερώματος στην άνω επιφάνεια του σώματος είναι μαύρο, με μεταλλικές ανταύγειες πράσινες και μωβ, ενώ στην κάτω επιφάνεια του σώματος είναι λευκό, κυρίως στην κοιλιά και τις "μασχάλες". Μεταναστεύει προς την Αφρική πιο αργά από το Λευκοπελαργό (συχνά μέχρι και Νοέμβριο) και επιστρέφει τον Απρίλιο.

Ο Μαυροπελαργός, αναπαράγεται σε μεγάλα ημιορεινά δάση και δασωμένες κοιλάδες, πάντα κοντά σε παραποτάμιες, παραλίμνιες ή ελώδεις περιοχές, μακριά από τους ανθρώπους. Φτιάχνει φωλιά από κλαδιά σε βράχους ή ψηλά δένδρα. Τρέφεται με μικρά ψάρια, αμφίβια και υδρόβια έντομα. Κάθε ζευγάρι γεννά την άνοιξη 3-5 αυγά που τα κλωσούν και οι δύο γονείς.

Η κύρια απειλή για τον μαυροπελαργό είναι η απώλεια ενδιαιτημάτων, αλλά και η αποψίλωση των δασών, η ανάπτυξη της γεωργίας, η αποστράγγιση και μετατροπή των υγροτόπων, η ρύπανση και η σύγκρουση με ηλεκτροφόρα καλώδια κ.ά..
epiruspost
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου