Μ. Ελισάφ: Η πρόταση για το Πάρκο Πυρσινέλλα.. Πως θα μετατραπεί σε «πνεύμονα» των Ιωαννίνων | Epirus World

Μ. Ελισάφ: Η πρόταση για το Πάρκο Πυρσινέλλα.. Πως θα μετατραπεί σε «πνεύμονα» των Ιωαννίνων

Την πρόταση της παράταξής του για το Πάρκο Πυρσινέλλα δημοσιοποίησε ο υποψήφιος δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ, προκειμένου να αποτελέσει αντικείμενο δημόσιας διαβούλευσης αλλά και εφαλτήριο ώστε να ζωντανέψει και πάλι ο μεγαλύτερος εμβληματικός χώρος των Ιωαννίνων. «Δήμος και πολίτες υιοθετούν το Πάρκο». Αυτός είναι ο βασικός άξονας για την παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή» η οποία θεωρεί ότι τα δύο χρόνια που πέρασαν από την ώρα που ξεκαθάρισε το ιδιοκτησιακό καθεστώς είναι πάρα πολλά για να μην έχει γίνει απολύτως τίποτα. «Τα προσεκτικά βήματα μπορώ να τα κατανοήσω, το τίποτα όμως δεν το κατανοώ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ελισάφ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Στη συνέντευξη που δόθηκε έγινε σαφές ότι η παραχώρηση του Πάρκου στο Δήμο Ιωαννιτών, τον Απρίλιο του 2017 έγινε με όρους και με ρητή αναφορά στην χρήση της έκτασης ως άλσους.
Από τους όρους αυτούς απορρέουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις. Με άλλα λόγια καμία δημοτική αρχή δεν μπορεί να κάνει ότι θέλει στο Πάρκο. Ό, τι δρομολογεί πρέπει να περιλαμβάνεται σε διαχειριστική μελέτη και να συνάδει με όσα προβλέπει η νομοθεσία για τα άλση.
Όλα αυτά αποτέλεσαν την βάση της πρότασης που κατέθεσε η παράταξη. «Το Πάρκο Πυρσινέλλα αποτελεί τον πνεύμονα του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων. Οξυγόνο στην περίπτωση αυτή αποτελούν οι άνθρωποι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ελισάφ.
Με στόχο την δημιουργία ενός βιοκλιματικού πολιτιστικού και αθλητικού πάρκου αναψυχής η διαχειριστική μελέτη θα καθορίζει επακριβώς τις δράσεις και τις παρεμβάσεις , όπως:
  • Την συντήρηση, βελτίωση και προστασία (πυρόσβεση κλπ) του πρασίνου του άλσους.
  • Τη διαμόρφωση και αναβάθμιση χώρων για αθλητικές δραστηριότητες, όπως περιμετρικού στίβου εκγύμνασης, αναμόρφωση του γηπέδου ποδοσφαίρου, τοποθέτηση οργάνων υπαίθριας γυμναστικής, ένταξη των υπαρχόντων γηπέδων tennis στο ευρύτερο σχεδιασμό.
  • Την ανάπτυξη πολιτιστικών δραστηριοτήτων σε χώρους οι οποίοι θα επιλεγούν και θα διαμορφωθούν, όπως υπαίθριο θέατρο και θερινός κινηματογράφος. Χώροι δηλαδή για παραστάσεις, προβολές, συναυλίες.
  • Τον καθορισμό χώρων για περιβαλλοντικές δράσεις αναψυχής και εκδηλώσεις μαθητών και σχολείων, φορέων, ομάδων και συλλόγων. Βιωματική εκπαίδευση των μαθητών σε φυτεύσεις βοτάνων, λουλουδιών και στην περιποίησή τους.
  • Τον τρόπο πρόσβασης, φύλαξης και διαρκούς  επιτήρησης – συντήρησης του πάρκου.
  • Τον καθορισμό των απαιτούμενων δράσεων και παρεμβάσεων για την αξιοποίηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας, για την πλήρη ενεργειακή αυτονομία του άλσους.
  • Την δημιουργία όλων των απαραίτητων υποδομών ώστε να φιλοξενούνται οι σημαντικότερες εκδηλώσεις του Δήμου, όπως τις Απόκριες, τα Χριστούγεννα με θεματικό πάρκο και άλλες.
  • Την δημιουργία υποδομών για περιοδικές εκθέσεις, ώστε να βρουν χώρο προβολής τα τοπικά προϊόντα, η γευσιγνωσία και η γαστρονομία.
«Το Πάρκο Πυρσινέλλα πρέπει να αποδοθεί στους Δημότες. Οι δημότες πρέπει να επιστρέψουν στο πάρκο. Δήμος και πολίτες υιοθετούμε το πάρκο και το μετατρέπουμε σε έναν πραγματικό πνεύμονα για ολόκληρο το λεκανοπέδιο.
Ο Δήμος πρέπει να διαθέσει τις απαιτούμενες δαπάνες και να αναζητήσει τα απαιτούμενα χρηματοδοτικά εργαλεία για την αξιοποίηση και διάθεση του χώρου αυτού στους Γιαννιώτες.
Άλλωστε όταν ο δήμος έχει δεσμευμένα πάνω από 30 εκατομμύρια από το ΕΣΠΑ, μπορεί να βρει τις πιστώσεις για μία τέτοια παρέμβαση. Το οικονομικό δεν είναι το μείζον!
Οι χώροι υγειονομικού ενδιαφέροντος οι οποίοι βρίσκονται εντός του Πάρκου μπορούν να μισθωθούν και να αξιοποιηθούν από ιδιώτες με όρους και κανόνες που θα προκύπτουν από την διαχειριστική μελέτη», κατέληξε.
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου