Το ΤΕΝΞ «σκανάρει» την Παραλία Μονολιθίου για υπολείμματα πολέμου | Epirus World

Το ΤΕΝΞ «σκανάρει» την Παραλία Μονολιθίου για υπολείμματα πολέμου

Στρατιωτικοί του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ) βρίσκονται εδώ και περίπου 10 ημέρες στη Παραλία Μονολιθίου της Πρέβεζας, όπου πραγματοποιούν προληπτικούς ελέγχους σε έκταση, η οποία χαρακτηρίστηκε ύποπτη για πιθανή ύπαρξη υπολειμμάτων πολέμου (νάρκες κτλ).
Το ΤΕΝΞ ήρθε για πρώτη φορά στο Μονολίθι τον Νοέμβριο του 2014, όπου μετά από πολύμηνους ελέγχους, εντόπισε περισσότερες από 15 αντιαρματικές νάρκες TELLERMINE Γερμανικής προελεύσεως, του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ η όλη ιστορία ξεκίνησε μετά από μία σφοδρή κακοκαιρία, η οποία ήταν αφορμή για να αποκαλυφθούν στην άμμο οι πρώτες 3 αντιαρματικές νάρκες.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες το κλιμάκιο του ΤΕΝΞ θα μείνει για αρκετές ημέρες ακόμα, καθώς πρόκειται να ελέγξει συνολικά 80 στρέμματα αμμουδιάς, ώστε να αποκλειστεί κάθε πιθανότητα ύπαρξης ναρκών, εν όψει φυσικά και της καλοκαιρινής περιόδου, αφού η παραλία του Μονολιθίου είναι η μεγαλύτερη κολυμβητική ακτή της Ευρώπης και η πιο πολυσύχναστη της Ηπείρου.

Το έργο του ΤΕΝΞ
Η ανάγκη απαλλαγής της ελληνικής κοινωνίας από τον τεράστιο όγκο ναρκών, χειροβομβίδων, βλημάτων, βομβών και πάσης φύσεως εκρηκτικών μηχανισμών που εγκαταλείφθηκαν στο ελληνικό έδαφος, κληρονομιά κυρίως του πολέμου του 1940, αλλά και παλιότερων επιχειρήσεων, επέβαλε τη δημιουργία κατάλληλης Μονάδας ΜΧ, για την εκκαθάριση των τοποθετημένων Ναρκοπεδίων και Υπόπτων Χώρων, με σκοπό την προστασία των πολιτών και την εξασφάλιση ασφαλούς περιβάλλοντος.
Κύρια αποστολή της η έρευνα ύποπτων ναρκοθετημένων χώρων, η επιμελημένη εκκαθάριση αυτών στην περίπτωση που διαπιστωθεί η ύπαρξη ναρκών. Συνδυάζει το επιχειρησιακό και κοινωνικό έργο καθόσον εκτός από τη σημαντική συμβολή της στην υλοποίηση του Σχεδίου Κωλυμάτων, εργάζεται επί 24ώρου βάσεως για την εκκαθάριση και απόδοση χώρων σε ελεύθερη χρήση, επωφελεία του κοινωνικού συμφέροντος.

Οι απώλειες του προσωπικού κατά τη διάρκεια της εργασίας, ο αριθμός ευρημάτων και η έκταση της γης που έχει αποδοθεί σε ελεύθερη χρήση και κυκλοφορία στη διάρκεια των 6 δεκαετιών προσδίδουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην ιστορία της Μονάδας. Συγκεκριμένα από το 1954 μέχρι σήμερα έχουν:
– Φονευθεί 31 ναρκαλιευτές (19 στρατιωτικοί, 12 υπάλληλοι).
– Τραυματιστεί 17 ναρκαλιευτές (16 στρατιωτικοί, 1 υπάλληλος).
– Εκκαθαριστεί 153.610 στρέμματα.
– Αρθεί 420.000 νάρκες και 855.000 πυρομαχικά πάσης φύσεως.
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου