Παραιτήσεις αποφεύχθηκαν… Πράσινο φως για τον προϋπολογισμό! | Epirus World

Παραιτήσεις αποφεύχθηκαν… Πράσινο φως για τον προϋπολογισμό!

Πράσινο φως δίνει το Υπουργείο Παιδείας για την έγκριση του προϋπολογισμού του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και έτσι το ενδεχόμενο παραίτησης της Συγκλήτου, όπως έμενε ανοιχτό μετά την τελευταία της απόφαση, απομακρύνεται. Ωστόσο η ανάγκη αύξησης της χρηματοδότησης του Πανεπιστημίου παραμένει σημαντική, καθώς πρέπει να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες που ανακύπτουν τόσο για την λειτουργία των ερευνητικών κέντρων όσο και του Αγροδιατροφικού Πάρκου. Πρόκειται για δομές ιδιαίτερα σημαντικές όχι μόνο για το Πανεπιστήμιο αλλά και για την τοπική κοινωνία, οι οποίες θα πρέπει να βρουν όσο το δυνατό συντομότερο τον δρόμο της υλοποίησης και της λειτουργίας τους.

Η… απειλή της Συγκλήτου να οδηγηθεί στην παραίτηση, μετά την απόρριψη του προυπολογισμού από το Υπουργείο Παιδείας έπιασε προς το παρόν τόπο.

Έτσι το Υπουργείο έκανε γνωστό, όπως ανέφερε ο Πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, πως ο προϋπολογισμός θα εγκριθεί κι έτσι το Πανεπιστήμιο θα μπορέσει να συνεχίσει την λειτουργία του.

Ο λόγος της απόρριψης του προϋπολογισμού ήταν η πρόθεση των πρυτανικών αρχών να αξιοποιήσουν το μεγαλύτερο μέρος της έκτακτης επιχορήγησης ύψους 990 000 ευρώ που δόθηκε στα τέλη του 2018 για εκπαιδευτικές και ερευνητικές ανάγκες του ιδρύματος και μόλις ένα ποσό της τάξεως των 160000 ευρώ για την εξόφληση μέρους του εναπομείναντος χρέους προς της ΔΕΗ, άποψη που δεν συμμεριζόταν το υπουργείο κρίνοντας πως το ποσό αυτό θα έπρεπε εξολοκλήρου να κατευθυνθεί για συγκεκριμένη οφειλή.

Το χρέος προς την ΔΕΗ δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια εξ αιτίας των μεγάλων περικοπών που έφεραν τα μνημονιακά μέτρα στην χρηματοδότηση του Πανεπιστημίου.

Η οφειλή το 2013 ανέρχονταν στα 7,5 εκατ. ευρώ, το 2014  μειώθηκε στα 6,5 εκ και μετά από διακανονισμό με τη ΔΕΗ  πλέον το υπολειπόμενο ποσό φτάνει στο 1,5 ευρώ. 

Ο κ. Αλμπάνης αναφέρθηκε στις μεγάλες ενεργειακές ανάγκες του ιδρύματος και στις προσπάθειες ακόμη και για ένταξη σε προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων.

 Πέραν αυτού όμως το Πανεπιστήμιο διεκδικεί  άλλα 5,5 εκατ. ευρώ προκειμένου να καλυφθούν οι δαπάνες της συνένωσης με το ΤΕΙ Ηπείρου αλλά και το κόστος των ερευνητικών κέντρων και του Αγροδιατροφικού Πάρκου.

Επιβεβλημένη επίσης είναι η  ενίσχυση με προσωπικό καθώς, όπως τόνισε ο κ. Αλμπάνης, μέσα από το νέο οργανόγραμμα θα φανούν οι αυξημένες ανάγκες.
epiruspost
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου