Κάλλιο αργά παρά...ποτέ η παραδοχή της "οικολογικής βόμβας" της νόσου των πλατάνων | Epirus World

Κάλλιο αργά παρά...ποτέ η παραδοχή της "οικολογικής βόμβας" της νόσου των πλατάνων

Αυτοκριτική από Υπουργείο και βουλευτές και λήψη μέτρων στις άμεσες προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα

Στην επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής συζητήθηκε παραμονές Χριστουγέννων το θέμα της νόσου των Πλατάνων το οποίο έχει αναδειχθεί σε μείζον πρόβλημα για την Ήπειρο. Μάλιστα ο Υφ.Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Δημαράς(ο οποίος και προκάλεσε την σύσκεψη) κάνοντας σκληρή αυτοκριτική ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "αργήσαμε νιώθω ότι ενώ ξέραμε το πρόβλημα πάνω από 10 χρόνια κάπου κολλάμε, ντρέπομαι για την κατάσταση του ελληνικού κράτους που δείχνει να είναι τόσο αναποτελεσματικό". Μάλιστα δεσμεύτηκε έχοντας συλλέξει πολλές προτάσεις να προχωρήσει άμεσα σε νομοθετικές ενέργειες και περαιτέρω πρωτοβουλίες ενημέρωσης όλων των αρμοδίων, αλλά και των πολιτών.

Στο ίδιο κλίμα αυτοκριτικής, κινήθηκαν και οι παρεμβάσεις των βουλευτών που συμμετέχουν στην επιτροπή, οι οποίοι δήλωσαν πλήρη άγνοια επί του θέματος και αναρωτήθηκαν για την επάρκεια του νομοθετικού πλαισίου, την αποτελεσματικότητα και επάρκεια των ελεγκτικών μηχανισμών, καθώς και εάν έχουν αξιολογηθεί οι ανειλημμένες δράσεις. "Το θανατηφόρο μεταχρωματικό έλκος του πλατάνου προκαλεί μια τεράστια οικολογική καταστροφή που βρίσκεται σε εξέλιξη με σύμμαχο κυρίως την αδράνεια πολιτών και υπηρεσιών" τόνισε ο καθ. Τσόπελας (Τακτικός Ερευνητής του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων-ΙΜΔΟ, Ειδικός στην Φυτοπαθολογία) που ήταν ο κύριος εισηγητής, ενώ τόνισε τα χρόνια προβλήματα της δημόσιας διοίκησης στην αυστηρή εφαρμογή της φυτοϋγειονομικής νομοθεσίας καθώς και τα προβλήματα υποστελέχωσης, ιδιαίτερα των απομακρυσμένων Δασαρχείων: "η Ελλάδα βρίσκεται δυστυχώς μεταξύ Αυστραλίας (όπου το πλαίσιο είναι αυστηρότατο) και της Αλβανίας (όπου δεν γίνεται απολύτως τίποτα)" ανέφερε χαρακτηριστικά, προτείνοντας επιπλέον μέτρα και δράση που στοιχίζουν «ελάχιστα εάν εφαρμοστούν άμεσα και γρήγορα στις νέες εστίες όπου εμφανίζεται το παθογόνο και πριν η ασθένεια πάρει διαστάσεις".

Σημειώθηκε δε η ανάγκη συνεργασίας με τις τεχνικές υπηρεσίες των ΟΤΑ που με τους καθαρισμούς ρεμάτων και επαρχιακού δικτύου μπορεί να εξαπλώσουν την ασθένεια πολλά χιλιόμετρα (αναφερόμενοι ιδιαίτερα σε νέες περιοχές στην Εύβοια), καθώς και στους εργολάβους της ΔΕΔΔΗΕ που με τους καθαρισμούς της βλάστησης κατά μήκος των γραμμών μπορεί να εξαπλώσουν την ασθένεια σε όλη την χώρα.
Δημοτική Ραδιοφωνία Πρέβεζας
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου