ΟΑΕΔ: Τρία νέα προγράμματα για την ενίσχυση της απασχόλησης. Ποιους αφορούν | Epirus World

ΟΑΕΔ: Τρία νέα προγράμματα για την ενίσχυση της απασχόλησης. Ποιους αφορούν

Τρία νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ για την ενίσχυση της απασχόλησης, που θα «τρέξουν» έως τις αρχές Οκτωβρίου, προανήγγειλε η διοικήτρια του Οργανισμού, Μαρία Καραμεσίνη.
Όπως είπε η κ. Καραμεσίνη στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ«Πρακτορείο 104,9 FM», τα προγράμματα αυτά θα έχουν βγει στον "αέρα" μέχρι και τις αρχές Οκτωβρίου, ξεκινώντας από τις επόμενες εβδομάδες.
Το ένα πρόγραμμα αφορά την απασχόληση 5.500 άνεργων πτυχιούχων ΑΕΙ και ΤΕΙ, ηλικίας 22 ως 29 ετών. Τους δίνεται δυνατότητα να απασχοληθούν σε υπουργεία και σε εποπτευόμενους δημόσιους φορείς, με αποδοχές, για θέσεις πανεπιστημιακής εκπαίδευσης από 1040 έως 1.140 ευρώ και για θέσεις τεχνολογικής εκπαίδευσης από 990 έως 1.090 ευρώ.
«Θέλουμε να έχουν την ευκαιρία οι άνεργοι πτυχιούχοι να τοποθετηθούν σε θέσεις που να έχουν κάποιες αμοιβές, οι οποίες ουσιαστικά δεν υποτιμούν τις προσπάθειες που έχουν κάνει για να αποκτήσουν προσόντα», είπε η κ. Καραμεσίνη και πρόσθεσε: «Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο εντάσσεται στη λογική της ανάσχεσης της φυγής των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό. Και για αυτό έχει ως αποδέκτες ανέργους, που δεν έχουν μόνο ένα απλό πτυχίο, αλλά μπορεί να έχουν μεταπτυχιακό, ή διδακτορικό τίτλο σπουδών και κλιμακώνονται οι αμοιβές τους ανάλογα με τον τίτλο σπουδών που έχουν στην κατοχή τους».
Το άλλο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ αφορά επιχειρήσεις, που αύξησαν τις «νέες θέσεις» εργασίας, δηλαδή, αύξησαν «καθαρά» την απασχόληση, στο διάστημα από 1 Ιουνίου 2017 μέχρι 31 Μαΐου 2018, τόνισε η κ. Καραμεσίνη και πρόσθεσε: «Θα επιχορηγηθούν αυτές οι επιχειρήσεις για να διατηρήσουν, όχι μόνο τις νέες θέσεις εργασίας που δημιούργησαν, αλλά και το σύνολο των θέσεων εργασίας που έχουν. 'Αρα, λοιπόν, μιλάμε για διατήρηση της απασχόλησης, μέσα από την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων».
Το τρίτο πρόγραμμα, τέλος, αφορά την πρωτοβουλία για τη «δεύτερη επιχειρηματική ευκαιρία» και απευθύνεται σε πρώην επιχειρηματίες που έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους από την 1.1.2012 και μετά και οι οποίοι θέλουν να επαναδραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά. Οι επιχορηγήσεις κυμαίνονται από 12.000 ως 36.000 ευρώ, ανάλογα με τον τύπο της επιχείρησης, με την οποία θα ξεκινήσει η νέα επιχειρηματική δραστηριότητα.
«Μάλιστα, δίνουμε την ευκαιρία και σε αυτούς που δεν έχουν κάνει ρύθμιση οφειλών στον ΕΦΚΑ, γιατί πολλοί που έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους δεν μπόρεσαν να μπουν σε ρυθμίσεις του ΕΦΚΑ. Τώρα, με αυτό το πρόγραμμα δίνεται η ασφαλιστική ενημερότητα για να ξεκινήσουν νέα επιχειρηματική δραστηριότητα και θα καταβάλει ο ΟΑΕΔ, απευθείας το 25%, ή μέχρι το 25% , της επιχορήγησης που θα πάρουν, απευθείας στον ΕΦΚΑ».
«Αυτά τα προγράμματα που είπα, είναι αυτά που θα βγουν», συνέχισε η κ. Καραμεσίνη, υπενθυμίζοντας ότι ο ΟΑΕΔ έχει και «ανοιχτά προγράμματα» που «τρέχουν» αυτή την περίοδο.
«Να μην τα ξεχνούν οι ενδιαφερόμενοι - ένα από τα ανοιχτά προγράμματα είναι για τους νέους - άρα δρουν συμπληρωματικά τα ανοιχτά μας προγράμματα με αυτά που προκηρύσσουμε περιοδικά. Να μην τα ξεχνούν οι ενδιαφερόμενοι. Όλα τα ανοιχτά μας προγράμματα μπορούν να τα δουν στην ιστοσελίδα μας, εκεί θα δει ο κάθε ενδιαφερόμενος, εάν αντιστοιχεί (το κάθε πρόγραμμα) στα χαρακτηριστικά που έχει».
Σε τρεις εβδομάδες οι οριστικοί πίνακες κατάταξης ανέργων 
Η κ. Καραμεσίνη αναφέρθηκε και στους προσωρινούς πινάκες κατάταξης ανέργων για 30.333 θέσεις οκτάμηνης απασχόλησης σε δήμους με το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας του υπουργείου Εργασίας και του ΟΑΕΔ.
Όπως ανέφερε, οι τυχόν ενστάσεις θα κατατεθούν εντός τριών εργασίμων ημερών και θα ακολουθήσει η εξέταση τους, ώστε η επανακατάταξη και οι τελικοί πίνακες με τα οριστικά αποτελέσματα, να προκύψουν σε περίπου τρεις εβδομάδες για να αρχίσουν οι προσλήψεις.
enikonomia
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου