Έλληνες στρατιωτικοί: Υποψία εγκλήματος βλέπουν τώρα οι Τούρκοι. Το σκεπτικό της απόφασης | Epirus World

Έλληνες στρατιωτικοί: Υποψία εγκλήματος βλέπουν τώρα οι Τούρκοι. Το σκεπτικό της απόφασης

Στη δημοσιότητα δόθηκαν από τουρκικά ΜΜΕ νέες εικόνες από τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που εξακολουθούν να κρατούνται στην Αδριανούπολη, κατά τη διάρκεια της μεταγωγής τους στα δικαστήρια, όπου απορρίφθηκε εκ νέου το αίτημά τους για αποφυλάκιση.

Αναφορικά με το σκεπτικό της απόφασης, έπειτα από αξιοποίηση των στοιχείων στους φακέλους τους υποδεικνύουν «την παρουσία ισχυρής υποψίας εγκλήματος (ενδεχόμενος δόλος) με την είσοδό τους σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη», σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου:

Ειδικότερα, η απόφαση του δικαστηρίου αναφέρει:

«Μετά την εξέταση των δηλώσεων των συνηγόρων των υπόπτων και των δηλώσεων και των φακέλων των ίδιων υπόπτων κατά την ακροαματική διαδικασία, αποφασίζεται η συνέχιση της κράτησης των υπόπτων, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που περιέχονται στους φακέλους, έπειτα και από την αξιολόγηση των σχετικών εγγράφων, υποδεικνύουν την παρουσία ισχυρής υποψίας εγκλήματος με την είσοδό τους σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη. Λόγω του ότι δεν υπάρχει μόνιμη κατοικία τους στην Τουρκία, καθώς και το ότι είναι πολίτες μιας ξένης χώρας, στοιχειοθετούν βάσιμες υποψίες διαφυγής τους. Παράλληλα, λόγω της εξέτασης ακόμη του ψηφιακού υλικού, είναι πιθανό να αλλάξει το αδίκημα, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι στρατιώτες διέπραξαν το αδίκημα εν ώρα υπηρεσίας. Λόγω του γεγονότος ότι το ανώτατο όριο της ποινής που προβλέπεται για το συγκεκριμένο αδίκημα είναι 5 έτη, στην παρούσα φάση κρίνεται σκόπιμη η συνέχιση της κράτησής τους και οι όροι αυτής, κάνοντας αποδεκτό το αίτημα του εισαγγελέα της Αδριανούπολης».

Τι υποστήριξαν στις καταθέσεις τους οι δύο στρατιωτικοί

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Άγγελος Μητρετώδης στην κατάθεσή του δήλωσε: «Επαναλαμβάνω τις προηγούμενες δηλώσεις μας. Επανααλμβάνω την παλιά μας υπεράσπισης», ενώ ο Δημήτρης Κούκλατζης: «Επαναλαμβάνω την ίδια κατάθεσή μου. Δεν έχω να πω κάτι διαφορετικό. Δεν είχαμε σκοπό να διαπράξουμε έγκλημα».

Ο δικηγόρος του ενός εκ των στρατιωτικών, Χακάν Γιαλτσιντουγ ανέφερε ότι οι δύο στρατιωτικοί ήθελαν απλώς να διασφαλίσουν την ασφάλεια των συνόρων. «Έχοντας αυτό το σκοπό, ενώ βρίσκονταν εν υπηρεσία, πέρασαν κατά λάθος τα σύνορα και στη συνέχεια οι πελάτες μου παρέδωσαν τα όπλα τους στους Τούρκους στρατιώτες. Υπό αυτές τις συνθήκες δεν υπάρχει καμία υποψία ότι ήθελαν να διαφύγουν. Λαμβάνοντας υπόψη το αδίκημα που διέπραξαν, η απόφαση για συνέχιση της κράτησής τους από αυτή τη φάση και μετά, σημαίνει ότι η κράτησή τους μετατρέπεται σε ένα είδος τιμωρίας. Δεν υπάρχει υποψία διαφυγής ή παραποίησης στοιχείων. Λαμβάνοντας υπόψη την εγγύηση που έδωσε το ελληνικό κράτος, αιτούμαστε την αποφυλάκιση των πελατών».

Η κράτησή τους έχει φτάσει τις 111 ημέρες, ενώ ακόμη δεν έχει συνταχθεί επίσημο κατηγορητήριο.

Λίγες μέρες πριν τις εκλογές στην Τουρκία, θεωρούνταν εξαιρετικά δύσκολο να συνταχθεί επίσημο κατηγορητήριο.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Πάνο Καμμένο, ήδη έχει ολοκληρωθεί η τοποθέτησή τους στην ελληνική διπλωματική αντιπροσωπεία στην Άγκυρα και πως οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί διαθέτουν διεύθυνση μόνιμης κατοικίας στην Τουρκία προκειμένου να καταρρφθεί ένα από τα επιχειρήματα των τουρκικών αρχών ότι δεν μπορεί να προχωρήσει το αίτημα αποφυλάκισης γιατί θεωρούνται ύποπτοι φυγής.
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου