Καταρρέει η τουρκική λίρα - Έκτακτα μέτρα από την κεντρική τράπεζα της χώρας | Epirus World

Καταρρέει η τουρκική λίρα - Έκτακτα μέτρα από την κεντρική τράπεζα της χώρας

H τουρκική κεντρική τράπεζα αύξησε το υψηλότερο επιτόκιό της περισσότερο του αναμενόμενου, αφού η τουρκική λίρα υποχώρησε σε νέα χαμηλά επίπεδα καθώς ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκήρυξε πρόωρες εκλογές για τον Ιούνιο. Αναλυτές σημείωναν, όμως, ότι θα πρέπει να κάνει περισσότερα για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό και να στηρίξει το νόμισμα.

Οι επενδυτές σφυροκοπούν τη λίρα τις τελευταίες εβδομάδες λόγω ανησυχιών για την ικανότητα της κεντρικής τράπεζας να αντιμετωπίσει τον διψήφιο πληθωρισμό. Οι ανησυχίες τους πηγάζουν εν μέρει από το ότι ο Ερντογάν, που έχει αυτοχαρακτηρισθεί «εχθρός των επιτοκίων», ζητούσε συνεχώς χαμηλότερο κόστος δανεισμού για να ενισχύσει την ανάπτυξη της οικονομίας. Οι επενδυτές θεωρούν αυτό ως πίεση στην ανεξάρτητη κεντρική τράπεζα.

Κάποιοι αναλυτές θεωρούν την αιφνιδιαστική απόφαση του Ερντογάν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές στις 24 Ιουνίου ως προσπάθεια να γίνουν αυτές πριν αρχίσει η επιβράδυνση της τουρκικής οικονομίας. Η κεντρική τράπεζα αύξησε το επιτόκιο που χρεώνει στις τράπεζες, οι οποίες δανείζονται λίγο πριν το κλείσιμο της αγοράς, κατά 75 μονάδες βάσης (0,75 της ποσοστιαίας μονάδας), περισσότερο από τις 50 μονάδες βάσης που αναμένονταν. Μετά την ανακοίνωση της απόφασης της κεντρικής τράπεζας η λίρα ενισχύθηκε, αλλά σύντομα έχασε τα κέρδη της, κάτι που δείχνει ότι μπορεί να χρειασθεί μεγαλύτερη σύσφιξη (της πολιτικής της).

Το τουρκικό νόμισμα, που είναι φέτος ένα από τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών με τις χειρότερες επιδόσεις, ενισχύθηκε έως το επίπεδο των 4,0307 λιρών ανά δολάρια από περίπου 4,1177 προηγουμένως. Στη συνέχεια, υποχώρησε στο 4,0859, λίγο χαμηλότερα από το χθεσινό κλείσιμο, ενώ πριν από λίγο διαμορφωνόταν στο 4,0995.

Η κεντρική τράπεζα επέμεινε σε αντίστοιχη φρασεολογία με αυτή παλαιότερων ανακοινώσεων της, επαναλαμβάνοντας ότι θα διατηρήσει σφιχτή στάση, έως ότου υπάρξει βελτίωση στις προοπτικές για τον πληθωρισμό.
madata
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου