Με ελληνική «σφραγίδα» οι μεταρρυθμίσεις μετά το μνημόνιο | Epirus World

Με ελληνική «σφραγίδα» οι μεταρρυθμίσεις μετά το μνημόνιο

Το σενάριο της επόμενης ημέρας από την λήξη του τρίτου Μνημονίου σκιαγράφησε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Περιέγραψε ένα σενάριο πολύ καλό για να είναι αληθινό.
Πιο συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στο Reuters, ο υπουργός αφού ανέφερε ότι η Ελλάδα θα ολοκληρώσει το τρίτο πρόγραμμα τον Αύγουστο, θα βγει με επιτυχία στις αγορές χωρίς προληπτική γραμμή πίστωσης με την ασφάλεια του μαξιλαριού των 19 δισ. που θα έχει χτίσει θα έχει φτιάξει και το δικό της μεταμνημονιακό πλαίσιο δεσμεύσεων. Ένα πλαίσιο που θα έχει τη σφραγίδα της κυβέρνησης.
Το «μεταμνημονιακό σχέδιο» μνημονεύεται στο ανακοινωθέν του τελευταίου Eurogroup ως «ολιστικό» (holistic) πρόγραμμα ανάπτυξης. Θα χτιστεί κατά τις πληροφορίες πάνω στο Μεσοπρόθεσμο 2018-2022, θα πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή τον Μάιο, ενώ το βέβαιο είναι ότι δεν θα προβλέπει χαλάρωση της λιτότητας καθώς η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί σε πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 ως και το 2022.
Στο ανακοινωθέν της 22ας Ιανουαρίου οι ελληνικές αρχές «καλούνται» σύμφωνα με τη διπλωματική γλώσσα του Eurogroup «να το ολοκληρώσουν σε συνεργασία με τους Θεσμούς πολύ πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος».
Μέχρι τον Αύγουστο, το EuroWorkingGroup θα έχει εκπονήσει τον μηχανισμό μελλοντικής διευθέτησης του χρέους σε συνάρτηση με την ανάπτυξη, κατά το γαλλικό μοντέλο, με τρόπο που να καλύπτει τις απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για να σφραγίσει τη βιωσιμότητα τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Αν θα επιβεβαιωθεί το παραπάνω σενάριο θα το μάθουμε στο επόμενο διάστημα.

Προς το παρόν παρατηρούνται τα εξής:

  • Δημοσιεύματα του ξένου Τύπου θέλουν ολοένα και περισσότερους να τάσσονται υπέρ της αναγκαιότητας διευθέτησης του ελληνικού χρέους.
  • Οι δεσμεύσεις που θα πρέπει να αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση για να κερδίσει την ελάφρυνση χρέους θα είναι σκληρές και θα εκτείνονται σε βάθος χρόνου. Οι δανειστές αναμένεται να έχουν το πρώτο λόγο στις μεταρρυθμίσεις των επομένων ετών που θα εισηγηθεί η κυβέρνηση. Το πακέτο των μεταρρυθμίσεων θεωρείται κλειδί, όπως άλλωστε και η ψηφισμένη υλοποίηση των μέτρων ύψους 5 δισ. ευρώ με περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητο τη διετία 2019 -20. Αν δεν επιμείνει το ΔΝΤ σε εμπροσθοβαρή εφαρμογή και του αφορολογήτου.
  • Μετά τη λήξη του τρίτου προγράμματος η Ελλάδα θα βρεθεί σε ένα καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας που σημαίνει ότι σε τακτά χρονικά διαστήματα οι δανειστές θα πρέπει να παρακολουθούν την υλοποίηση των νέων δεσμεύσεων για την επίτευξη των πρωτογενών υψηλών πλεονασμάτων.
Οι πρώτες συζητήσεις για τις παρεμβάσεις στο χρέος, πληροφορίες αναφέρουν πως έχουν ξεκινήσει στους κόλπους του ESM και αναμένεται να εντατικοποιηθούν αρχής γενομένης από την επόμενη συνεδρίαση του EwG στις 8 Φεβρουαρίου. Σε επίπεδο Eurogroup, η συζήτηση αναμένεται να λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις στη συνεδρίαση του Μαρτίου. Περίπου το Πάσχα, σύμφωνα με τις δηλώσεις Τσακαλώτου θα είναι έτοιμο το ελληνικό μεταμνημονιακό πλαίσιο δεσμεύσεων.
Στις 21 Ιουνίου, σύμφωνα με το ιδανικό σενάριο το οποίο φέρονται να συμμερίζονται τόσο η κυβέρνηση όσο και οι δανειστές η συμφωνία για την επόμενη μέρα θα έχει κλείσει. Μένει να αποδειχθεί…
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου