Καταρράκτης Άρτας, Τζουμέρκα | Epirus World

Καταρράκτης Άρτας, Τζουμέρκα

Ο καταρράκτης της Άρτας βρίσκεται στο χωριό Καταρράκτης και είναι το σήμα κατατεθέν της περιοχής. Οι πηγές του βρίσκονται κάτω από την κορυφή Γερακοβούνι (2210μ) που ανήκει στον ορεινό όγκο των Τζουμέρκων. Με μήκος 100 μέτρα είναι από τους πιο εντυπωσιακούς καταρράκτες στην Ελλάδα και κυρίως την Άνοιξη που έχει μεγάλη ποσότητα νερών..
Η κατάβαση γίνεται ως εξής: Αρχικά έχει ένα δεκαπεντάμετρο ραπέλ που μας περνάει στην απέναντι πλευρά του καταρράκτη και καταλήγει σε ένα μικρό πατάρι. Από εκεί ξεκινάει μία κατάβαση 42μ και ακολουθεί αλλαγή σε άνετο πατάρι πλέον. Μετά τη 2η αλλαγή μένουν αλλά 48 χορταστικά μέτρα και φτάνουμε στη βάση του καταρράκτη. Οι καταβάσεις των 42 και 48 μέτρων γίνονται από τη δεξιά πλευρά του καταρράκτη όπως τον κοιτάμε από κάτω με τις αλλαγές εκτός νερού.
Ο καταρράκτης ασφαλίστηκε τον Ιούλιο του 2012 στα πλαίσια της 9ης πανελλήνιας συνάντησης φαραγγιών. Οι φωτογραφίες είναι από κατάβαση τον Ιούλιο του 2013.


ιδιαίτεροι χρωματισμοί σε βράχο στην είσοδο


Κοιτώντας προς τα πίσω, κορυφή "Γερακοβούνι"
Κεντρό δεξιά η ταβέρνα-καφενείο της περιοχής
Κάτω η 2η αλλαγή


Το "πέρασμα" απέναντι προϋποθέτει και λίγο ντουζ..φώτο: Τσιμπανάκος Α.
Η διαδρομή της 15μετρης κατάβασης

φθαρμένη ασφάλεια..
η κατάβαση των 40 μέτρων
Το ουρανιο τόξο σχηματίζεται και χάνεται πολλές φορές..
φώτο: Γ.Ανδρέου
το νερό πετάγεται με ορμή από το στενό λούκι
Η πάνω αλλαγή

Δεξιά διακρίνονται και οι δύο αλλαγές
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου