Φουντώνουν οι αντιδράσεις για τις έρευνες πετρελαίων | Epirus World

Φουντώνουν οι αντιδράσεις για τις έρευνες πετρελαίων

Όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις λαμβάνουν οι αντιδράσεις στην έρευνα υδρογονανθράκων στην Ήπειρο. Στους Δήμους Ζίτσας και Ζαγορίου έχουν συγκροτηθεί επιτροπές αγώνα οι οποίες τις τελευταίες ημέρες πραγματοποίησαν ανοιχτές συζητήσεις για το θέμα.

Οι συζητήσεις έγιναν στα Άνω Πεδινά και τον Βουτσαρά. Εκατοντάδες πολίτες έδωσαν το παρόν, καταθέτοντας παράλληλα τον προβληματισμό τους από τις επιπτώσεις των ερευνών στην περιοχή, όπως και μιας πιθανής εξόρυξης.

Στις συναντήσεις παραβρέθηκαν και επιστήμονες οι οποίοι ανέλυσαν το θέμα υπογραμμίζοντας ότι δεν υπήρξε επαρκής διαβούλευση, κάτι που προβλέπεται από την Ευρωπαϊκή και την εθνική νομοθεσία.

Εντός των ημερών, οι επιτροπές αγώνα, αναμένεται να εκδώσουν κοινό ψήφισμα, ζητώντας τη συνδρομή των πολιτών για να σταματήσουν οι έρευνες το συντομότερο δυνατό.

Σε συνέχεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Βουτσαρά, συνήλθε το Διοικητικό Συμβούλιο της Κίνησης «Καθαρός Καλαμάς» το οποίο με ανακοίνωσή του ζητά την ανάκληση των αποφάσεων των Δ.Σ. των Δήμων Ζίσας και Πωγωνίου για αδειοδότηση των σεισμικών ερευνών στις δημοτικές εκτάσεις των Δήμων και την επανεξέταση του ζητήματος μετά την πλήρη και σφαιρική ενημέρωση όλων των δημοτών.

Η θέση της Κίνησης ΚΑΘΑΡΟΣ ΚΑΛΑΜΑΣ για την εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Ήπειρο είναι αρνητική. «Δηλώνουμε πως η ανάπτυξη της Ηπείρου χρειάζεται να βασιστεί στα στρατηγικά της πλεονεκτήματα που είναι το απαράμιλλο φυσικό περιβάλλον, τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα της και ο εναλλακτικός τουρισμός. Αυτό που χρειάζεται είναι μια πολιτική που θα στηρίξει τα παραπάνω κι όχι να επικρατήσει μια παρωχημένη αντίληψη για εξόρυξη υδρογονανθράκων που ούτε οι κάτοικοι θα κερδίσουν, αλλά και το περιβάλλον και οι παραγωγικές δραστηριότητες θα γνωρίσουν ανεπανόρθωτες καταστροφές. Άλλοι θα ωφεληθούν και στα μέρη μας θα μείνουν τα μνημεία καταστροφής της εξορυκτικής δραστηριότητας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
epiruspost
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου