«Μην είσαι αναίσθητος», ένα διαδικτυακό παιχνίδι για το δίκαιο του πολέμου | Epirus World

«Μην είσαι αναίσθητος», ένα διαδικτυακό παιχνίδι για το δίκαιο του πολέμου

«Είσαι στρατιωτικός διοικητής. Ο εχθρός κρύβεται σε ένα πυκνοκατοικημένο χωριό στην άλλη πλευρά της πρώτης γραμμής του μετώπου. Μπορείς να επιτεθείς;» «Θα πρέπει οι νοσηλευτές να φροντίζουν ασθενείς από την πλευρά του εχθρού;» «Μπορείς να βασανίσεις υψηλόβαθμο στέλεχος του εχθρού για να του αποσπάσεις πληροφορίες για μια σχεδιαζόμενη επίθεση;»
Ενώ άμαχοι γίνονται στόχος επιθέσεων σε πολέμους όπως η Συρία και η Υεμένη, το διαδικτυακό παιχνίδι που σχεδίασε η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) θέτει κάποια από τα παραπάνω ερωτήματα με σκοπό να διδάξει σε νέους ανθρώπους το –διαρκώς καταστρατηγούμενο – δίκαιο του πολέμου.
Στον ιστότοπο «Don't be Numb» (Μην είσαι αναίσθητος), (σ.σ. dontbenumb.icrc.org) οι παίχτες κερδίζουν παράσημα ακεραιότητας, ανθρωπιάς, αξιοπρέπειας και σεβασμού αν μπορέσουν να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με τη συμπεριφορά στον πόλεμο, τα βασανιστήρια και την καταστροφή μνημείων πολιτιστικής κληρονομίας, όπως ναούς.
«Τα βασικά θεμέλια της κοινής μας ανθρωπιάς βρίσκονται σε δοκιμασία», ανέφερε ο πρόεδρος του ΔΕΕΣ Πίτερ Μάουρερ, σε ανακοίνωση, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να γίνει αποδεχτό…να μετατραπεί σε μια νέα κανονικότητα ο βομβαρδισμός αμάχων ή οι επιθέσεις ενάντια σε νοσοκομεία».
H Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού σχεδίασε το παιχνίδι έπειτα από τα ευρήματα μιας έρευνας του 2016, σύμφωνα με τα οποία, πολλοί νέοι άνθρωποι έκριναν λογικό άμαχος πληθυσμός να γίνεται στόχος επιθέσεων, νοσοκομεία να βομβαρδίζονται και κρατούμενοι να εκτελούνται σε περιόδους πολέμου – όλα σε παράβαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.
«Ο ΔΕΕΣ εκφράζει ανησυχίες ότι νέοι άνθρωποι που μεγαλώνουν σήμερα θα αποτελέσουν μια γενιά που θα είναι εξοικειωμένη με τις τραγικές συνέπειες των συγκρούσεων και τους κινδύνους της καταστρατήγησης των κανόνων του πολέμου», ανέφερε η ανακοίνωση.
Μια έρευνα της Επιτροπής τον Δεκέμβριο διαπίστωσε ανησυχητική αύξηση στην αποδοχή μεθόδων βασανιστηρίων και της απώλειας της ζωής άμαχου πληθυσμού κατά τη διάρκεια πολέμου, ιδιαίτερα σε χώρες που βρίσκονται σε ειρήνη. Περισσότερο από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων αποδέχτηκε ότι ένας αιχμάλωτος πολέμου μπορεί να βασανιστεί ώστε να του αποσπαστούν πληροφορίες.
Έπειτα από κάθε ερώτηση που απαντούν οι επισκέπτες του ιστοτόπου, μπορούν να δουν τις απαντήσεις άλλων, ανά χώρα.
Στα χαμηλότερα ποσοστά των ορθών απαντήσεων… το Ισραήλ, όπου μόλις το ένα τέταρτο των συμμετεχόντων από τη χώρα αναγνώρισε ότι θα πρέπει να λαμβάνεται κάθε δυνατό μέτρο για να αποτραπεί να πληγούν άμαχοι ή οι κατοικίες τους.
Σε αντίθεση, το 100% των συμμετεχόντων από την εμπόλεμη Υεμένη απάντησε σωστά σε όλες τις ερωτήσεις.
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου