Κίνηση «ματ» από την Περιφέρεια.. Διασφάλισε τα χρήματα για τέσσερα μεγάλα οδικά έργα! | Epirus World

Κίνηση «ματ» από την Περιφέρεια.. Διασφάλισε τα χρήματα για τέσσερα μεγάλα οδικά έργα!

Όχι δύο αλλά τέσσερα μεγάλα οδικά έργα για την Ήπειρο, διασφάλισε η Περιφέρεια μετά την πρωτοβουλία της που συνοδεύτηκε από πλήρη τεκμηρίωση για την υπερδέσμευση πόρων στον άξονα υποδομών του ΠΕΠ.

Η απόφαση του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, που έγινε γνωστή από τον Υπουργό Αλέξη Χαρίτση στη συνάντηση που είχε με τους Περιφερειάρχες, δεν οφείλεται σε δημόσιες σχέσεις και φυσικά δεν αφορά μόνο τον δακτύλιο της πόλης των Ιωαννίνων.

Είναι το αποτέλεσμα μιας επίπονης δουλειάς που έγινε από την πολιτική ηγεσία της Περιφέρειας Ηπείρου, τον Περιφερειάρχη και ειδικά την Αντιπεριφερειάρχη Τατιάνα Καλογιάννη και συνάμα από τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Διαχειριστικής Αρχής. Άλλωστε κάθε αλλαγή στο ΕΣΠΑ πρέπει να υπακούει σε συγκεκριμένους κανόνες, καθώς πέρα από τη βούληση της εκάστοτε κυβέρνησης, χρειάζεται και εναρμόνιση με τις κοινοτικές οδηγίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προφορικές συνεννοήσεις της Περιφέρειας με το Υπουργείο είχαν ξεκινήσει από τα τέλη της άνοιξης. Ως συνέχεια αυτών, υποβλήθηκε στο τέλος Αυγούστου επισήμως το αίτημα από την Διαχειριστική Αρχή.

Αυτό έγινε αποδεκτό όπως προφορικά έγινε γνωστό από τον κ. Χαρίτση και αναμένεται σύντομα να υπάρξει και η γραπτή απάντηση.

Έτσι, διασφαλίζεται η κατασκευή όχι μόνο της Νιάρχου και του δακτυλίου Βογιάνου- Πανηπειρωτικό αλλά και δύο ακόμη μεγάλων οδικών έργων.

Της σύνδεσης της Ιόνιας Οδού με τα Τζουμέρκα, έργο που θα μπορούσε ήδη να έχει δημοπρατηθεί αν δεν είχαν μεσολαβήσει οι αλλαγές στη διαδικασία, αλλά και της παράκαμψης της Νικόπολης με προϋπολογισμό 19 εκατομμύρια ευρώ.

Τα χρήματα λοιπόν για τέσσερα μεγάλα έργα έχουν διασφαλιστεί. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν αρκούν για την ολοκλήρωσή τους. Άλλωστε για την κατασκευή των έργων απαιτούνται ολοκληρωμένες μελέτες, ολοκλήρωση απαλλοτριώσεων και κυρίως αποτελεσματικός σχεδιασμός.

Ο Δήμος Ιωαννιτών, με δήλωση του Δημάρχου, θέλησε να πάρει την δόξα για την υπεδέσμευση των πόρων, μη γνωρίζοντας προφανώς ότι αυτή δεν αφορά μόνο δύο έργα της πόλης... Σε κάθε περίπτωση όμως ανακοινώσεις που θυμίζουν το πάλαι ποτέ «κατόπιν ενεργειών μου» είναι μόνο για εσωτερική κατανάλωση και για εφήμερες εντυπώσεις.

Η αποτελεσματικότητα του Δήμου θα κριθεί στην υλοποίηση του δακτυλίου, την οποία προτάσσει ως προτεραιότητα τους τελευταίους μήνες, θεωρώντας μάλιστα ότι ένα οδικό έργο αποτελεί και αναπτυξιακό!

Προς το παρόν, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων φαίνεται να δημιουργεί αρκετά ζητήματα, ειδικά στην περιοχή της Ανατολής και δεν δείχνει να αντιμετωπίζει τα πλημμυρικά προβλήματα του λεκανοπεδίου, καθώς άποψη των μελετητών είναι ότι αυτά έχουν λυθεί από προηγούμενες δεκαετίες.

Εν κατακλείδι λοιπόν το ζητούμενο δεν είναι ποιος κατάφερε να φέρει τα λεφτά, αλλά ποιος θα μπορέσει να κάνει τα έργα... Και ο χρόνος δεν είναι πολύς.
Πηγή: epiruspost.gr
Share on Google Plus

About konmpel

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου