Σύλλογοι αναζητούν "πελάτες" εντός σχολείων - Γνωρίζει το Υπουργείο αυτό που συμβαίνει στην Πρέβεζα; | Epirus World

Σύλλογοι αναζητούν "πελάτες" εντός σχολείων - Γνωρίζει το Υπουργείο αυτό που συμβαίνει στην Πρέβεζα;

Επαναλαμβάνεται και φέτος το φαινόμενο, παρά το γεγονός πως σίγουρα μια τέτοια κίνηση δεν φαίνεται να εντάσσεται στα πλαίσια και τους κανονισμούς λειτουργίας των σχολείων, που έχουν θεσπιστεί από το υπουργείο.

Την ίδια ώρα που σύμφωνα με εγκυκλίους οι γονείς θα πρέπει να υπογράφουν υπεύθυνες δηλώσεις προκειμένου τα παιδιά να συμμετέχουν και να μετακινηθούν για αθλητικές δραστηριότητες, εκδρομές κ.λπ., εξωσχολικοί φορείς-σύλλογοι αναζητούν σε δημοτικά σχολεία της Πρέβεζας, παιδιά προκειμένου να τα εντάξουν στο δυναμικό τους.

Εύκολη δηλαδή και μαζική αύξηση των μελών τους.

Και αυτό γίνεται με διάφορους τρόπους. Είτε με την παρουσία εκπροσώπων τους διενεργώντας ένα είδος «κάστινγκ» είτε με την διανομή διαφημιστικών φυλλαδίων, εντός των σχολικών αιθουσών.

Ο λόγος για σύλλογο πολιτιστικού χαρακτήρα ή ακόμα και αθλητικού, όπως έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν.

Σίγουρα κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την δουλειά που αυτοί κάνουν, ακόμα και αν έχει αποδειχθεί ότι είναι εξαίρετη.

Αυτό όμως δεν μπορεί να τους δώσει το παραπάνω δικαίωμα και ταυτόχρονα δεν μπορεί να αποτρέψει την άρνηση από τους έχοντες την διεύθυνση της κάθε σχολικής μονάδας ακόμα και της κεντρικής διεύθυνσης.

Αυτό που χρίζει κριτικής και μάλιστα αρνητικής είναι το γεγονός, χωρίς στην ουσία καμία επίσημη άδεια, να εισχωρεί ο οποιοσδήποτε σύλλογος, με την όποια μορφή του, στους σχολικούς χώρους και να αναζητά νέα «ταλέντα», σύμφωνα πάντα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά.

Κάτι που επαναλαμβάνεται τα τελευταία χρόνια, χωρίς ουσιαστικά να υπάρχει η απαιτούμενη «άδεια». Άλλη μια κίνηση στο όνομα του πολιτισμού αδιαφορώντας για την νόμιμη οδό.

Την ίδια ώρα και αφού κάτι τέτοιο έγινε γνωστό, παρόμοια «άδεια» δεν μπορεί να δοθεί σε άλλους φορείς που ασκούν την ίδια πολιτιστική «δραστηριότητα».

Η διακρίσεις οι έπαινοι κ.λπ., δεν θα μπορούσαν σε καμία περίπτωση να δικαιολογήσουν μια τέτοια ενέργεια, με τις ευλογίες της πρωτοβάθμιες εκπαίδευσης και της κάθε διεύθυνσης του σχολείου, την στιγμή που η λειτουργία του συλλόγου βασίζεται ή όχι στην όποια συνδρομητική παρουσία. Στην επί πληρωμή ή μη δηλαδή της εκμάθησης.

Το γεγονός να μπορούν οι εκπρόσωποι συγκεκριμένου πολιτιστικού συλλόγου να εισέρχονται στα σχολεία, την ίδια ώρα που με αυστηρό τόνο, διευθυντές σχολείων «απαγορεύουν» την είσοδο των γονιών στους χώρους του [κατά περίπτωση], είναι κάτι που προκαλεί πάρα πολλά ερωτήματα.

Ένα από αυτά είναι πάνω σε ποιο πλαίσιο της λειτουργίας του σχολείου, σε διδακτική ώρα [συμπεριλαμβανομένων και των διαλλειμάτων], άγνωστοι στην κάθε σχολική κοινότητα, μπορούν να εισέρχονται μέσα στις τάξεις, να διακόπτεται το μάθημα και να υποβάλουν τους μικρούς μαθητές σε κάποιου είδους «δοκιμασία», προκειμένου να επιλέξουν αυτούς ή αυτές που «κάνουν» για την χορωδία.

Σε αυτή την περίπτωση καθώς φαίνεται περιττεύει η άδεια (βλέπε υπεύθυνη δήλωση) γονέων ή έστω η σχετική ενημέρωση πριν.

Και αφού «επιλεγούν» οι μικροί «νεοσσοί» θα είναι έτοιμοι, ενημερώνοντας εκ των υστέρων τους γονείς τους, να ενταχθούν στην χορωδιακή κοινότητα, φυσικά συνδρομητικά.

Εάν αυτό δεν αποτελεί εύκολη και καθοδηγούμενη αναζήτηση μελών τότε τι είναι;

Και σίγουρα το ερώτημα που προκύπτει είναι εάν όλ αυτά γίνονται ερήμην του υπουργείου, κάτι το οποίο σίγουρα θα συμβαίνει μιας και όπως αναφέρει διοικητικό μέλος του εν λόγω συλλόγου, ουδέποτε έχει δοθεί γραπτή άδεια και ό,τι γίνεται έως τώρα γίνεται με το στόμα, με μοναδική δικαιολογία την ιστορικότητα του εν λόγω σωματείου.

Οι σχολικές κοινότητες δεν πρέπει να αποτελούν εύκολη «πελατειακή» μάζα και μάλιστα σε τέτοιες περιπτώσεις ερήμην των γονέων, μιας και είναι οι μόνοι που έχουν το δικαίωμα να επιτρέψουν ή να απαγορεύσουν το «κάστινγκ», εφόσον κάτι τέτοιο δεν εντάσσεται στο πρόγραμμα του υπουργείου.

Και ίσως την επόμενη φορά να τηρηθεί η σωστή διαδικασία.

Γιατί το σχολείο δεν είναι τσιφλίκι κανενός και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παίρνει αποφάσεις αυτόνομα.

Επιμέλεια Γιώργος Ευσταθίου
Πηγή: pamepreveza.gr
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου