Ήπειρος: Σύλλογος Πνευμονολόγων.. Όσα πρέπει να ξέρετε για τη γρίπη | Epirus World

Ήπειρος: Σύλλογος Πνευμονολόγων.. Όσα πρέπει να ξέρετε για τη γρίπη

Μία ακόμη σημαντική πρωτοβουλία από τον Σύλλογο Ελεύθερων Επαγγελματιών Πνευμονολόγων Ηπείρου. Την ερχόμενη Πέμπτη, από τις εννιάμισι το πρωί μέχρι τη μία και μισή το μεσημέρι και από τις έξι το απόγυεμα μέχρι τις εννέα το βράδυ, προγραμματίζει τη διανομή ενημερωτικού υλικού σε κεντρικούς δρόμους της πόλης των Ιωαννίνων.
Η πρωτοβουλία περιλαμβάνεται στην προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού για τη γρίπη και τον αντιγριπικό εμβολιασμό.

Με αφορμή το γεγονός αυτό, ο Σύλλογος δίνει χρήσιμες συμβουλές για την μετάδοση της γρίπης και τον εμβολιασμό.
Τι είναι γρίπη και πως μεταδίδεται;
Είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο μέσω σταγονιδίων (βήχας, φτάρνισμα) ή με την άμεση επαφή με μολυσμένες επιφάνειες.

Τι προκαλεί;
Μπορεί να προκαλέσει από ήπια ως πολύ σοβαρή νόσηση. Ήπια συμπτώματα χωρίς επιπλοκές εμφανίζουν οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι. Αυτά είναι: υψηλός πυρετός (> 38,5oC) που διαρκεί συνήθως 3-4 ημέρες, έντονος βήχας, πονοκέφαλος, έντονοι μυϊκοί πόνοι, αίσθημα κόπωσης και εξάντληση.

Σοβαρές επιπλοκές εμφανίζουν συνήθως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Τέτοιες είναι: πνευμονία απ’ τον ιό της γρίπης ή από μικρόβια, αφυδάτωση, διαταραχή ΚΝΣ (π.χ. εγκεφαλίτιδα), καρδιακά προβλήματα (μυοκαρδίτιδα, περικαρδίτιδα), επιδείνωση υποκείμενων νοσημάτων όπως καρδιακής ανεπάρκειας, σακχαρώδους διαβήτη, βρογχικού άσθματος, παρόξυνση χρόνιας βρογχίτιδας. Στα παιδιά μπορεί να προκαλέσει ιγμορίτιδα και ωτίτιδα.

Πότε σημειώνεται στη χώρα μας έξαρση της γρίπης;
Κατά τους χειμερινούς μήνες από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο. Η κορύφωση της δραστηριότητας της γρίπης σημειώνεται μεταξύ Φεβρουαρίου – Μαρτίου.

Πώς επιτυγχάνεται η πρόληψη της γρίπης;
Με την τήρηση κανόνων υγιεινής και την αποφυγή συγχρωτισμού. Ο πιο αποτελεσματικός όμως τρόπος προστασίας είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός ο οποίος συστήνεται να γίνεται κατά τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου γρίπης, μία φορά το χρόνο.

Ποιός είναι ο σκοπός του εμβολιασμού;
Με τον εμβολιασμό επιτυγχάνεται μείωση της βαρύτητας της νόσου αλλά και της συχνότητας των επιπλοκών που μπορεί να οδηγήσουν σε εισαγωγή στο νοσοκομείο αλλά και στη ΜΕΘ (Μονάδα Εντατικής Θεραπείας).

Τι περιέχει το εμβόλιο της γρίπης;
Περιέχει 3 (το τριδύναμο) ή 4 (το τετραδύναμο) αδρανοποιημένους ιούς (ανενεργούς- όχι ζωντανούς), 2 τύπου Α και 1 τύπου Β (το τριδύναμο) και 2 τύπου Α και 2 τύπου Β (το τετραδύναμο).

Οι ιοί που περιέχονται στο εμβόλιο προσομοιάζουν πολύ με τα κυκλοφορούντα στην κοινότητα στελέχη της γρίπης Α και Β.

Ποιοί πρέπει να εμβολιαστούν;
Ο εμβολιασμός απευθύνεται σε όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 6 μηνών, εφόσον το επιθυμούν, αλλά συνιστάται ιδιαιτέρως στις ομάδες υψηλού κινδύνου: όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, παιδιά και ενήλικες με επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα (χρόνιες πνευμονοπάθειες, καρδιακή νόσος με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές, σακχαρώδης διαβήτης, χρόνια νεφροπάθεια, ανοσοκαταστολή, αιμοσφαιρινοπάθειες, μεταμόσχευση οργάνων, νευρομυϊκά νοσήματα), έγκυες, παιδιά και έφηβοι υπό αγωγή με aspirin, εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών, άτομα που φροντίζουν παιδιά <6 μηνών ή ασθενείς, κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές σχολείων, στρατιωτικών-αστυνομικών σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων).

Είναι το εμβόλιο ασφαλές; Πότε δεν πρέπει να γίνεται;
Είναι ασφαλές με ήπιες και τοπικές συνήθως ανεπιθύμητες ενέργειες (παροδικό πόνο στο σημείο ένεσης, ερυθρότητα, οίδημα). Λιγότερο συχνά συστηματικές (πυρετός, ρίγος, κακουχία). Σπανίως αναφυλακτική αντίδραση, σύνδρομο Guillain-Barré.

Δεν πρέπει να γίνεται όταν υπάρχει ιστορικό αλλεργικής αντίδρασης σε προηγούμενο εμβολιασμό, αλλεργία στο αυγό, οξεία εμπύρετη νόσος, ιστορικό εμφάνισης σ.Guillain- Barré.

Είναι απαραίτητο επομένως ο καθένας από εμάς να γνωρίζει τί είναι η γρίπη, να αναγνωρίζει τα συμπτώματά της και να είναι ενήμερος για τις πιθανές επιπλοκές της αλλά και τον τρόπο που μπορεί να προφυλαχθεί από αυτές.
epiruspost.gr
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου