Στο Ξηροβούνι ή Ξεροβούνι είσαι μία ανάσα πριν τον ...Θεό | Epirus World

Στο Ξηροβούνι ή Ξεροβούνι είσαι μία ανάσα πριν τον ...Θεό

ΞΗΡΟΒΟΥΝΙ (θέσεις: "Παλιοκουμπλιά" και "Γκούρα").
Το Ξηροβούνι (ή Ξεροβούνι) είναι βουνό της Ηπείρου με μέγιστο υψόμετρο 1.614 μέτρα. Βρίσκεται στα όρια των νομών Πρεβέζης, Άρτας και Ιωαννίνων. Στα βόρεια συνδέεται με το όρος Τόμαρος.

Παλαιότερα το βουνό κατοικήθηκε από νομάδες κτηνοτρόφους οι οποίοι τους καλοκαιρινούς μήνες ανέβαζαν τα κοπάδια τους από τα γύρω χωριά. Σήμερα ο επισκέπτης πεζοπόρος θα συναντήσει πλήθος παλαιών κτισμάτων, πολλά πηγάδια καθώς και τις χαρακτηριστικές πεζούλες που χρησιμοποιούνταν για τις καλλιέργειες.

 
Η χλωρίδα του βουνού είναι πλούσια σε αρωματικά βότανα όπως τσάι, ρίγανη, θρούμπι κ.α.Σε μία εποχή που το Ξεροβούνι ήταν μια απέραντη πολιτεία (αναφερόμαστε στους κατοίκους του Μονολιθίου) με συγκρότηση και οργάνωση γεμάτο ζωή με πλήθος ανθρώπων και ζώων.
Το κάθε νοικοκυριό είχε το οίκημά του,τον χώρο για τα ζωντανά,το χωράφι του,το αλώνι και τη στέρνα του.
Παλιά,το Ξεροβούνι ήταν μία απέραντη πολιτεία που έσφυζε από ζωή τους καλοκαιρινούς μήνες (κυρίως από κατοίκους του Μονολιθίου) με πάνω από 70 οικογένειες με μικρά παιδιά και σημαντικό αριθμό ζώων.
Η κάθε οικογένεια ήταν αυτάρκης αφού είχε το δικό της νοικοκυριό, με το οίκημά της,το υποτυπώδες οίκημα για τα ζώα,το χωράφι, το αλώνι και τη στέρνα της αρχιτεκτονικά κατασκευασμένη,γεμάτη με νερό από το χειμώνα για τις βασικές ανάγκες του καλοκαιριού.

Η πανίδα αποτελείται από λύκους, αλεπούδες, λαγούς, αγριογούρουνα, πέρδικες, αρπακτικά και άλλα μικρότερα πουλιά.
Στο Ξηροβούνι υπάρχουν μονοπάτια για ομαλό βάδισμα και χιόνι αρκετούς μήνες το χρόνο. Με αυτοκίνητο μπορείτε να φτάσετε στο οροπέδιο του Μέγα κάμπου και να βαδίσετε ανάλογα με τη διάθεση και τη δυνατότητά σας. Μπορείτε να επισκεφθείτε το εκκλησάκι του προφήτη Ηλία και τις γύρω κορφές ή να φτάσετε στην τοποθεσία Γκούρα με την ομώνυμη πηγή.
Το Ξηροβούνι στην περιοχή του Καλεντζίου διαθέτει μια από τις καλύτερες πίστες απογείωσης αεροπτεριστών στην Ελλάδα.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ :ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΗΣ
Πηγή: epirusgate
Share on Google Plus

About konmpel

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου