Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Φανερωμένης Λεκατσά - Με ιδιαίτερη λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε η εορτή του Αγίου Πνεύματος | Epirus World

Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Φανερωμένης Λεκατσά - Με ιδιαίτερη λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε η εορτή του Αγίου Πνεύματος

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε η εορτή του Αγίου Πνεύματος παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης Χρυσοστόμου στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Φανερωμένης Λεκατσά.

Παρουσία πλήθους πιστών που κατέκλεισαν την Ιερά Μονή ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης Χρυσόστομος αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στα ιδανικά και στις αξίες της σημερινής εποχής.
Μετά απο απουσία 7 χρόνων, λόγω προβλημάτων, τόσο από τη Ιερά Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης, όσο και από το Δασαρχείο Πρέβεζας, φέτος, στο απείρου φυσικού κάλους αλλά και μοναδικής μεσογειακής χλωρίδας και πανίδας, δάσος Λεκατσά Μυρσίνης Πρέβεζας, στις 4-5 Ιουνίου 2017, του Αγίου Πνεύματος(Φανερωμένης) πραγματοποιήθηκε και το παραδοσιακό ηπειρώτικο πανηγύρι (νυχτερινό παραμονή και ολοήμερο ανήμερα της γιορτής), στον περιβάλλοντα χώρο του Μοναστηριού, μετά από πρωτοβουλία του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Κοινότητας Μυρσίνης και τη συμμετοχή του Δήμου Πρέβεζας και μετά από τη σύμφωνη γνώμη της Μητρόπολης Πρέβεζας, του Ηγούμενου της Ιεράς Μονής Λεκατσά, του Δασαρχείου Πρέβεζας και βέβαια της Δημοτικής Ενότητας Ζαλόγγου Πρέβεζας (Δήμος Πρέβεζας).




Συμμετείχαν χορευτικοί όμιλοι της περιοχής και αποδήμων, υπό τους ήχους της κομπανίας του πρωτοπόρου στην ηπειρώτικη μουσική παράδοση Νίκου Φιλιππίδη, με τον ίδιο στο κλαρίνο και τη φλογέρα, τον αδελφό του Κώστα στο λαούτο και το τραγούδι και ακόμη την Παγώνα Αθανασίου και τον καταγώμενο από την Μυρσίνη Κώστα Μήτση, στο τραγούδι.



Συμμετείχαν χορευτικοί όμιλοι της περιοχής και αποδήμων, υπό τους ήχους της κομπανίας του πρωτοπόρου στην ηπειρώτικη μουσική παράδοση Νίκου Φιλιππίδη, με τον ίδιο στο κλαρίνο και τη φλογέρα, τον αδελφό του Κώστα στο λαούτο και το τραγούδι και ακόμη την Παγώνα Αθανασίου και τον καταγώμενο από την Μυρσίνη Κώστα Μήτση, στο τραγούδι.



Η Ι.Μ. Αγίας Τριάδος Λεκατσά βρίσκεται στην καρδιά του ομώνυμου δάσους απέχοντας μόλις 4 χλμ. βορειοδυτικά από το χωριό Άνω Μυρσίνη. Ιδρύθηκε τον 8ο ή 9ο αι. Αφιερωμένη στο Γενέσιον της Θεοτόκου, αρχικά βρισκόταν στην κορυφή του βουνού, στη θέση Κόρτος ή «παλαιομονάστηρο», όπου σήμερα μόνο τα θεμέλια υπάρχουν. Δεν είναι γνωστό πότε και πώς καταστράφηκε. Η επωνυμία Λεκατσά μάλλον προέρχεται από το όνομα του κτήτορα της Μονής ή κάποιου ηγουμένου της καταγόμενου από την Ιθάκη ή τη Λευκάδα.
Η σημερινή Μονή Αγίας Τριάδος Λεκατσά, κτισμένη στους πρόποδες της κορυφής του βουνού, οφείλει την ύπαρξή της στην παρουσία του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού. Το 1777 περνώντας από εκεί ο Άγιος Κοσμάς συνάντησε τον τότε περιβόητο ληστή καπετάν Σπύρο Ζέρβα. Ακούγοντας τη διδασκαλία του αγίου, ο ληστής μετανόησε. Δεχόμενος τη συγχώρηση από τον άγιο και μη αρκούμενος σε αυτήν, θέλοντας να κάμει κάτι περισσότερο για την ψυχή του, έκτισε εκεί το σημερινό μοναστήρι με την υπόδειξη και προτροπή του Αγίου Κοσμά.
Από τις πολλές εμφανίσεις - φανερώσεις της Παναγίας καθιερώθηκε η ονομασία Φανερωμένη. Από τότε, η Μονή γιορτάζει Δευτέρα (φανέρωσης) του Αγίου Πνεύματος. Ήταν σε ακμή μέχρι και τις αρχές του 20ου αι., οπότε εγκαταλείπεται και σταδιακά ερημώνεται. Τελευταίος ηγούμενος αναφέρεται ο παπα -Σπύρος από το χωριό Μυρσίνη.
Η Μονή είχε πολλά κτήματα σε ελιές, χωράφια, μύλους, ζωντανά, μελίσσια. Τα έσοδά της διανέμονταν στους πτωχούς και στα σχολεία της περιοχής.
Κατά τις περιόδους 1998-2001 και 2010-2012, επί του μακαριστού μητροπολίτη Νικοπόλεως Μελετίου, η Μονή ανακαινίζεται, αναστηλώνεται και αναπαλαιώνεται πλήρως, αποσπώντας βραβείο της «Europa Nostra». Αποτελεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Σήμερα η Μονή λειτουργεί και είναι επισκέψιμη. Σημερινός ηγούμενος, ο αρχιμανδρίτης Αλκίσων Μιχαήλ.
Share on Google Plus

About Ειρήνη Σολδάτου

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου