ΓΙΑΝΝΕΝΑ-"Είμαστε απολίτιστοι για τον πολιτισμό σας" | Epirus World

ΓΙΑΝΝΕΝΑ-"Είμαστε απολίτιστοι για τον πολιτισμό σας"

Δύο λογάκια και απο εμάς σχετικά με το θέμα που προέκυψε:
Κύριε δήμαρχε,
είμαστε κάποιοι από αυτούς που εδώ και πολλά χρόνια «βρωμίζουμε» –όπως αρέσκεστε να λέτε- τους τοίχους της πόλης μας. Διαβάσαμε την ανακοίνωσή σας για τα γκράφιτι και τους υποτιθέμενους «βανδαλισμούς» στο θεατράκι και νομίζουμε ότι έχετε υποπέσει σε ορισμένα πολύ σημαντικά σφάλματα. Θα θέλαμε ως εκ τούτου να (σας) επισημάνουμε ορισμένα πράγματα, μιας και δεν ήρθαμε, ούτε πρόκειται να έρθουμε σε συνάντηση στο Δημαρχείο μαζί σας.
1. Κύριε δήμαρχε, μην προσποιείστε! Δεν έχετε καμία κοινωνική νομιμοποίηση να μιλάτε με αυτούς τους τρόπους για όσους βάφουν τους τοίχους της πόλης μας. Οι οπαδοί τους ΠΑΣ Γιάννινα, οι γκραφιτάδες, αυτοί που κολλάνε αυτοκόλλητα και εκείνοι που γράφουν πολιτικά και κοινωνικά συνθήματα στους τοίχους είναι πολλοί περισσότεροι από όσοι θέλετε να πιστεύετε. Αυτό το μαρτυρά στον οποιοδήποτε μια απλή βόλτα στην πόλη. Από το πανεπιστήμιο, ως της εστίες της Δόμπολης και από τα σχολικά προαύλια της Κιάφας ως τα στενά της Ανεξαρτησίας, η εικόνα των «βανδαλισμών», όπως λέτε, πράγματι κυριαρχεί. Εκείνοι και εκείνες που τριγυρνάνε τις βραδινές -και όχι μόνον- ώρες, που νιώθουν την αίσθηση της ασφυξίας, που εκφράζονται και δημιουργούνε με τους δικούς τους όρους, έχουν φροντίσει να υπενθυμίζουν σε εσάς και τους φίλους σας σε ποιους πραγματικά ανήκουν οι τοίχοι της πόλης.
2. Κύριε δήμαρχε, μην ξεχνιέστε! Όταν μιλάτε για τους ΟΠΑΔΟΥΣ του ΠΑΣ Γιάννινα μην το κάνετε τόσο αβίαστα. Δεν έχετε λάβει υπ’ όψιν σας ούτε την ιστορία, αλλά ούτε και τη φύση μας, σαν οπαδικό κίνημα στην πόλη. Ξεχνάτε την ανάγκη μας να δηλώνουμε, με τους τρόπους που εμείς επιλέγουμε, την ύπαρξη μας και την στήριξη μας στον Πανηπειρωτικό. Ακόμα χειρότερα! Δεν την ξεχνάτε, αλλά την προσπερνάτε εσκεμμένα στην προσπάθειά σας να συκοφαντήσετε και να στοχοποιήσετε όσους χαλάνε με τα μπλε χρώματά τους τα διεστραμμένα οράματά σας για την πόλη μας. Το γκράφιτι, τα αυτοκόλλητα και τα συνθήματα ανήκουν στην κουλτούρα μας. Αν δεν τη σέβεστε σας προκαλούμε να το δηλώσετε δημόσια.
3. Κύριε δήμαρχε, μην μπερδεύεστε! Η ομορφιά της μικρής μας πόλης δε βρίσκεται εκεί που την εντοπίζετε εσείς. Τα ακριβά μαγαζιά, τους τουριστικούς πεζοδρόμους, τις αναμορφωμένες πλατείες εμείς δεν τα θέλουμε. Εμείς μεγαλώσαμε στα στενά του Πλατάνου και της Καραβατιάς, στο προαύλιο της «Ζώσας» και της Ακαδημίας, στο πάρκο των Ζωσιμάδων και στο θεατράκι. Τα σοκάκια της πόλης υπήρχαν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν για να φιλοξενούν τις ορέξεις μας, τα τρεξίματά μας και τις αλητείες μας. Τα ανάπτυξιακά σας σχέδια καταστρέφουν τις γωνιές μας, τους δρόμους μας, τις γειτονιές μας. Η αισθητική σας δεν έχει καμία σχέση με τo πραγματικό πρόσωπο αυτής της πόλης. Μπορεί να πασχίζετε να την μετατρέψετε σε ένα μοντέρνο προορισμό που θα φιλοξενεί εμπορικές κουταμάρες του τύπου «Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021», αλλά όσο και να σας πανικοβάλει, κάποια πράγματα δε γίνεται να θαφτούν. Υπάρχουμε κι εμείς εδώ!
4. Κύριε δήμαρχε, μην παριστάνετε πως δε γνωρίζετε! Το θεατράκι ήταν ζωγραφισμένο εδώ και πολλά χρόνια από τους νέους, τους μαθητές και τους φοιτητές που συχνάζουν και διασκεδάζουν εκεί. Είναι δε βαμμένο στα χρώματα της ομάδας μας από το καλοκαίρι του 2008. Είμαστε κάποιοι από αυτούς που το βάψαμε στο 1ο οπαδικό φεστιβάλ που έγινε τότε στην πόλη μας. Από τότε, όπως και προηγουμένως, τόσοι και τόσοι που πέρασαν από το καλοκαιρινό μας στέκι άφησαν και αυτοί το στίγμα τους. Σε αντίθεση με εσάς, τους σεβαστήκαμε και μας σεβάστηκαν, έτσι όπως μας έμαθαν οι δρόμοι της πόλης. Στις 13 Μαΐου οι συν-οπαδοί μας δεν έκαναν τίποτα άλλο παρά να φρεσκάρουν όσα γκράφιτι σβήστηκαν από το χρόνο, αλλά και εκείνα που εντελώς ετσιθελικά καθαρίσατε εσείς και τα συνεργεία σας. Εμείς δεν έτυχε να βρισκόμαστε στη «συγκεκριμένη ομάδα οπαδών του ΠΑΣ Γιάννινα» στο θεατράκι εκείνη την ημέρα. Παρόλα αυτά, σαν Οπαδοί του ΠΑΣ Γιάννινα έχουμε μάθει να αντιμετωπίζουμε τους εχθρούς μας όλοι μαζί. Αν συνεχίσετε να στοχοποιείτε, αν θέλετε να κυνηγήσετε ή να σύρετε οποιονδήποτε στα δικαστήρια, θα πρέπει να γνωρίζετε, ότι θα προστρέξουμε πολύ περισσότεροι στο πλάι του, για να συζητήσουμε τα περί τέχνης μαζί σας. Το θέλετε;
5. Κύριε δήμαρχε, μη μας υποτιμάτε! Έχουμε τη δυνατότητα να καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει στην πόλη μας. Κατατάσσουμε εσάς και τους τσάτσους δημοσιογράφους σας στη λίστα των υπεύθυνων για τα κυνηγητά και τους τραμπουκισμούς που έχουν υποστεί κατά καιρούς οι μικρότεροι συν-Οπαδοί μας, από τους πολιτικούς σας προστάτες, στο αστυνομικό τμήμα της πόλης. Οι προσαγωγές, οι τραμπουκισμοί και οι απειλές των μπάτσων απέναντι σε ανυπεράσπιστους μαθητές-γκραφιτάδες, που υποστηρίζουν την ομάδα μας, νομιμοποιούνται από κατάπτυστες ανακοινώσεις και υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς σαν τους δικούς σας.
6. Κύριε δήμαρχε, γιατί δεν αναλαμβάνετε και τις δικές σας ευθύνες σχετικά με την παραλίμνια περιοχή της πόλης; Το γαλάζιο που προσθέσανε οι Οπαδοί του ΠΑΣ στο θεατράκι θα φάνταζε πιο αρμονικό στο τοπίο, εάν η λίμνη μας είχε το φυσικό γαλάζιο χρώμα της. Η αναπτυξιακή λογική που προωθείτε, κινείται στα ίδια μονοπάτια με αυτή που επιβάρυνε το οικοσύστημα της Παμβώτιδας τα τελευταία 50 χρόνια. Κι άλλο τσιμέντο, κι άλλο λιμανάκι στο Πέραμα, κι άλλα απαρχαιωμένα πλοιάρια και από πάνω υδροπλάνα. Αφού κόπτεστε για την παραλίμνια περιοχή της πόλης, γιατί δεν εφαρμόζετε το μέτρο που προβλέπει το Σχέδιο Διαχείρισης Υδάτων Υδατικού Διαμερίσματος Ηπείρου του ΥΠΕΚΑ, ήδη από το 2013, περί αποκατάστασης επικοινωνίας των πηγών Σαντινίκου και Αμφιθέας με την Παμβώτιδα (κωδ. Μετρου WD05S340); Μήπως τα αντιοικολογικά αργιλικά αναχώματα φροντίζουν για μελλοντικές κερδοφορίες οικοπεδούχων του ψηφοδελτίου σας; ‘Η μήπως κάποιος ξενοδόχος ετοιμάζεται να πάρει τις πολυπόθητες άδειες από την πολεοδομία του Δήμου;
7. Κύριε δήμαρχε, είστε υποκριτής! Μιλάτε για ρύπανση της πόλης και για βανδαλισμούς, όταν οι ίδιες οι δομές του Δήμου ρυπαίνουν και βανδαλίζουν. Είστε ή δεν είστε πολιτικός προϊστάμενος στο Πνευματικό Κέντρο και στο ΔΗΠΕΘΕ; Ρυπαίνουν ή όχι οι συγκριμένοι φορείς την πόλη; Επισυνάπτουμε φωτογραφίες από αναρτημένες αφίσες πρόσφατων εκδηλώσεων τους σε νόμιμα σημεία… όπως το κτίριο της Περιφέρειας (1), η στάση του αστικού (2), το καφάο της ΔΕΗ (3). Η αγωγή σας φαίνεται και από τις κολλημένες αφίσες των δομών σας πάνω στο ιστορικό-ρετρό ταμπλό ανακοινώσεων του Πολυθεάματος (4), μπροστά από το Ατλάντικ, όπως το λέγανε οι παλιοί κάτοικοι της πόλης. Μήπως ο βανδαλισμός του ταμπλό εντάσσεται στην αντίληψη που κατηγορούνται πως φέρουν οι οπαδοί, περί μονοπωλίου σε μια γεωγραφική περιοχή; «ΕΔΩ ΜΟΝΟ ΕΜΕΙΣ» κι έτσι;
8. Κύριε δήμαρχε, ιδού ο πολιτισμός σας! Ξέρουμε ότι το γήπεδο δεν είναι η Εθνική Λυρική Σκηνή, η Επίδαυρος ή η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ξέρουμε ότι εκεί φωνασκούν σε «γαλλικά» διαφορετικά από αυτά που διδάσκει το Institut Français. Ξέρουμε πως ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε την ίδια μας την ύπαρξη κατατάσσεται από εσάς στο μη-πολιτισμό. Όμως, όσο κι αν θέλετε να μας πείσετε για την ανωτερότητα των αξιών σας, δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε γιατί οι διαβάσεις των τυφλών στους πεζοδρόμους της πόλης θα πρέπει να περνάνε μέσα από τα τραπεζοκαθίσματα των καταστημάτων εστίασης (5). Για την άνοδο του τζίρου; Επισυνάπτουμε φωτογραφίες του υψηλού πολιτιστικού επιπέδου σας.
9. Κύριε δήμαρχε, εσείς είστε ο προβοκάτορας! Το οπαδικό κίνημα του ΠΑΣ Γιάννινα είναι ένα και αδιαίρετο. Δε μπορείτε να το διαχωρίσετε σε «νομιμόφρονες» που έρχονται στο Δημαρχείο και σε «άνομους» που δεν αναγνωρίζουν την εξουσία σας πάνω τους. Δεν έχει καμία σχέση με εσάς και ανθρώπους από το σινάφι σας. Οι υπάλληλοι των προέδρων της ομάδας, που επί χρόνια κατέστρεψαν την ιδέα, την ιστορία και τη δύναμη του ΠΑΣ Γιάννινα, έχουν περάσει και από την αγκαλιά τη δικιά σας και των προγενέστερών σας. Όλοι όσοι φαντάζεστε δημαρχιακή καρέκλα τρέχετε να βάλετε στα προεκλογικά σας φυλλάδια μια φωτογραφία από τον κόσμο ή το γήπεδο του ΠΑΣ. Όταν φαντάζεστε ότι μπορείτε να μας «αρμέγετε» προεκλογικά, μας κλείνετε το μάτι. Όταν, όμως, βλέπετε πως δε χωράμε στα καλούπια σας, πως δε ψαρώνουμε με τα κανακέματά σας, τότε μας αποκαλείτε «προβοκάτορες», «ανάγωγους» και «κωλόπαιδα». Διαλέξτε!
υ.γ.1. Με τις πληβειακές κουλτούρες του δρόμου, της νύχτας και του περιθωρίου πολύ ασχοληθήκανε. Κοινωνιολόγοι, ψυχολόγοι, ανθρωπολόγοι, εγκληματολόγοι, βιολόγοι, δικαστές, μπάτσοι, δεσμοφύλακες. Όσο κι αν προσπάθησαν να τις εξηγήσουν, να τις αναλύσουν, να τις υποτάξουν, να τις πειθαρχήσουν ή να τις διαγράψουν, αυτές –σε πείσμα- ανέπνεαν και ανθίζανε. Άλλωστε, είναι γνωστό πως στις κατακόμβες της επίσημης πραγματικότητας κρύβεται η ζωή.
υ.γ.2. Αν ο μπαμπάς σας δεν ήταν δήμαρχος, τι δουλειά θα κάνατε;
Αυτοί που κρεμάνε το πανό,
βάφουν τους τοίχους και
κολλάνε αυτοκόλλητα
με την υπογραφή
Αntinazi PAS Giannina

[epirusgate]
Share on Google Plus

About konmpel

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου