ΓΙΑΝΝΕΝΑ-Εκστρατεία ενημέρωσης για την στοματική υγεία | Epirus World

ΓΙΑΝΝΕΝΑ-Εκστρατεία ενημέρωσης για την στοματική υγεία

Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας η σημερινή και ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Ιωαννίνων διοργανώνει εκστρατεία ενημέρωσης για τους κατοίκους της πόλης των Ιωαννίνων. Έτσι, σήμερα από 10 π.μ. έως 1 μ.μ., στον πεζόδρομο της οδού Μιχαήλ Αγγέλου, σε ειδικά διαμορφωμένη για την περίσταση κατασκευή, θα διανεμηθούν φυλλάδια με βασικές πληροφορίες υγιεινής της στοματικής κοιλότητας για το ευρύ κοινό. 

Σε σχετική ανακοίνωσή του ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Ιωαννίνων (την υπογράφει ο Πρόεδρος Γ. Παπαζαχαρής και η Γραμματέας Αλεξ. Πάντου) απευθύνει κάλεσμα στους πολίτες, τονίζοντας ότι η συμμετοχή όλων σε αυτή τη γιορτή αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχία του εγχειρήματος που λαμβάνει χώρα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. 

Φετινό σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας είναι: «Ζήσε με ένα έξυπνο στόμα», σύνθημα το οποίο αποσκοπεί να τονίσει τη σημασία της στοματικής υγείας ως αναπόσπαστο στοιχείο της γενικότερης υγείας, αλλά και της ποιότητας ζωής, αφού με το στόμα μιλάμε, γελάμε, γευόμαστε, φιλάμε! 

Για να κατανοήσει κανείς πόσο σημαντική είναι η στοματική υγιεινή αρκεί να δώσει προσοχή στα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία οι στοματικές παθήσεις πλήττουν 3,9 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε παγκόσμια κλίμακα, με την παραμελημένη και μη θεραπευμένη οδοντική τερηδόνα να πλήττει περίπου το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού (44%), καθιστώντας την ως την πιο διαδεδομένη πάθηση! 

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ποσοστό μεταξύ 60-90% των παιδιών σχολικής ηλικίας και σχεδόν 100% των ενηλίκων υποφέρουν από οδοντική τερηδόνα, η οποία συχνά καταλήγει σε πόνο και δυσφορία. 

Οι παθήσεις του στόματος είναι οι τέταρτες κατά σειρά πιο δαπανηρές παθήσεις στη θεραπεία τους. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ετήσιες δαπάνες για τη στοματική υγειονομική περίθαλψη εκτιμήθηκαν σε 79 δισ. ευρώ, για τη χρονική περίοδο 2008-2012, ποσό που υπερβαίνει εκείνο που επενδύεται στην περίθαλψη του καρκίνου ή των αναπνευστικών παθήσεων.
Share on Google Plus

About konmpel

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου