Ήπειρος.. Συμπαραστάτης του Πολίτη.. Οι απαιτήσεις του κράτους «στραγγαλίζουν» την κοινωνία | Epirus World

Ήπειρος.. Συμπαραστάτης του Πολίτη.. Οι απαιτήσεις του κράτους «στραγγαλίζουν» την κοινωνία

Σε άμεση και αιτιατή σχέση με την οικονομική κρίση βρίσκονται οι υποθέσεις που απασχόλησαν τον Συμπαραστάτη του Πολίτη, στην Περιφέρεια Ηπείρου, για μία ακόμη χρονιά. Είναι δε χαρακτηριστική η διαπίστωση που διατυπώνεται στην ετήσια έκθεση ότι «οι επιπτώσεις της δημοσιονομικής προτεραιότητας έναντι όλων των άλλων έχουν φέρει τις ταμειακές ανάγκες του κράτους σε αντιπαλότητα προς τις δυνατότητες μεγάλων τμημάτων της κοινωνίας να ανταποκριθούν σε αυτές».

Τα μεγαλύτερα προβλήματα που καταγράφονται είναι το ασφαλιστικό, η ανεργία, οι τραπεζικές διαφορές και η υπερφορολόγηση.

Στο πεδίο της ασφάλισης, η αύξηση των εισφορών με τη μείωση των εισοδημάτων δημιουργεί παρενέργειες με απρόβλεπτες συνέπειες για τους ασφαλισμένους και τις οικογένειες του.

Στο πεδίο της συνταξιοδότησης, καταγράφεται το φαινόμενο των καθυστερήσεων στην έκδοση των απαιτούμενων πράξεων και στην καταβολή των συντάξεων, γεγονότα που οδηγούν σε καθυστερήσεις και πέραν των τριών ετών.

Στις εργασιακές σχέσεις, καταγράφονται λιγότερες συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, περισσότερες μορφές ελαστικής εργασίας, η δε ανεργία παραμένει υψηλή.

Από τον Συμπαραστάτη, στην Περιφέρεια Ηπείρου καταγράφηκαν συνολικά 381 υποθέσεις. Η πλειοψηφία, 335 προέρχονται από το Νομό Ιωαννίνων, 20 από την Θεσπρωτία, 11 από την Άρτα και 15 από την Πρέβεζα.

Από αυτές, οι 91 ήταν αρμοδιότητας της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, οι 63 αφορούσαν ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές εκκρεμότητες, 32 εργασιακά θέματα και εργατικές διαφορές, 46 υπηρεσίες των δήμων, 14 την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, 61 υποθέσεις αφορούσαν δημόσιους οργανισμούς και υπουργεία, 41 υποθέσεις αφορούσαν σε διαφορές πολιτών και επιχειρηματιών με τις Τράπεζες και 33 ήταν ποικίλου περιεχομένου.

Ωστόσο στην έκθεση τονίζονται δύο γεγονότα. Το πρώτο είναι ότι σημαντικός αριθμός υποθέσεων, κυρίως εργατικές και διαφορές με τράπεζες, δεν είναι καταγεγραμμένες στην έκθεση λόγω της επιθυμίας των προσφευγόντων και το δεύτερο ότι οι επιχειρήσεις που προσέφυγαν στον Συμπαραστάτη ήταν σχεδόν όλες μικρές, που λειτουργούν σε οικογενειακή βάση ή με λίγους εργαζόμενους. [epiruspost.gr]
Share on Google Plus

About konmpel

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου