Με συναινετική διάθεση ξεκίνησε τον προγραμματισμό της η Επιτροπή Θεσμών | Epirus World

Με συναινετική διάθεση ξεκίνησε τον προγραμματισμό της η Επιτροπή Θεσμών

Με τον Συνήγορο του Πολίτη και την έκθεση της υπηρεσίας εσωτερικών υποθέσεων του Λιμενικού Σώματος, ανοίγει τις εργασίες της, την επόμενη Τρίτη, η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής όπως συμφώνησαν σήμερα τα μέλη της.
Όπως τόνισε η πρόεδρος της Επιτροπής Τασία Χριστοδουλοπούλου, θα πρέπει να κλείσουν οι εκκρεμότητες που υπάρχουν από την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο και οι οποίες αφορούν ακόμα και εκθέσεις πεπραγμένων που χρονίζουν από το 2013.
Πρόταση της κ. Χριστοδουλοπούλου, επίσης, ήταν να συνεχίσει η Επιτροπή με τις υποθέσεις της λίστας Λαγκάρντ και της Siemens, με το σκεπτικό ότι στην πρώτη περίπτωση θα διερευνηθεί η εξέλιξη της σε ό,τι αφορά φορολογικά και δικαστικά θέματα, και στη δεύτερη θα καταθέσει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, η κλήτευση του οποίου είχε σταματήσει στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, σχετικά με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με τη γερμανική εταιρεία.
Με τις προτάσεις της κ. Χριστοδουλοπούλου συμφώνησαν όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας την ανάγκη να κλείσουν όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις του παρελθόντος, με την βουλευτή του κόμματος Παναγιώτα Δριτσέλη να το οριοθετεί χρονικά το αργότερο μέσα σε δύο μήνες.
Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, τονίστηκε η ανάγκη η Επιτροπή να ασχοληθεί κατά προτεραιότητα με σημαντικά θέματα που άπτονται της σημερινής επικαιρότητας και πραγματικότητας.
«Δεν πρέπει να πέσουμε στη παγίδα να μετατραπεί η Επιτροπή μας σε οιονεί Εξεταστική. Πρέπει να παρακολουθούμε την εξέλιξη των υποθέσεων που βρίσκονται στη Δικαιοσύνη, και όπου κρίνουμε η Επιτροπή μπορεί να παρέμβει», σημείωσε ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Τραγάκης
«Πρέπει να ανατρέψουμε την αντιθεσμική πρακτική της προηγούμενης κοινοβουλευτικής περιόδου, που λειτουργούσε αντίθετα», σχολίασε από την πλευρά του, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.
Παράλληλα ο κ. Βενιζέλος, χαρακτήρισε «λογικές» τις προτάσεις, σημειώνοντας ότι «η πρόεδρος της Επιτροπής έχει όλες τις προϋποθέσεις να δημιουργήσει ένα συναινετικό κλίμα μεταξύ των μελών». Ωστόσο, αντέτεινε ότι προτεραιότητα, τώρα που αρχίζει η νέα κοινοβουλευτική περίοδος, πρέπει να δοθεί σε θέματα διαφάνειας του δημόσιου βίου. Γι αυτό, όπως είπε, αφετηρία της Επιτροπής θα πρέπει να είναι ο έλεγχος των Ανεξάρτητων Αρχών που είναι συνταγματικά ή μη κατοχυρωμένες, καλώντας κατά προτεραιότητα το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο που εποπτεύει τα Μέσα Ενημέρωσης και την ΕΥΠ που θα πρέπει να ενημερώσει «για το κορυφαίο ζήτημα των προσωπικών δεδομένων».
«Δεν υπάρχει καμία Ανεξάρτητη Αρχή μετά την τροπολογία-νομοτεχνική βελτίωση που ψηφίστηκε από τη Βουλή για τις τηλεοπτικές αδειοδοτήσεις. Έχει παύσει η λειτουργία τους, καμία δεν έχει απαρτία, δεν λειτουργεί, δεν υπάρχει νόμιμα συγκροτημένη Ανεξάρτητη Αρχή. Ούτε ΕΣΡ, ούτε Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος αιτιολογώντας την πρόταση του.
Ακόμα, ο κ. Βενιζέλος πρότεινε να κληθούν στην Επιτροπή Θεσμών και να την ενημερώσουν για τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, ο πρώην επικεφαλής της Αρχής Καταπολέμησης του «μαύρου χρήματος» Παναγιώτης Νικολούδης, και ο σημερινός αντικαταστάτης του Γιώργος Παπαγγελόπουλος, καθώς και οι δύο αρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης, που θα διευκρινίσουν κατά πόσο σέβονται τη συμφωνία για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με τη Siemens, η οποία ψηφίστηκε από τη Βουλή, και αν τηρείται και εφαρμόζεται από τη σημερινή κυβέρνηση.
Αναφερόμενος στη λίστα Λαγκάρντ, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι υπάρχει δικαστική αλλά και διοικητική έρευνα που είναι σε εξέλιξη, επισήμανε ότι το ΣΔΟΕ αυτή την περίοδο λειτουργεί ως ανακριτική αρχή και δεν μπορεί άρα να γίνει συζήτηση επί της ουσίας από τη Βουλή, ωστόσο όπως είπε, πρέπει να κληθεί και να ενημερώσει ο αρμόδιος υπουργός Τρύφων Αλεξιάδης τι έκανε τους τελευταίους εννιά μήνες, και ποια είναι τα αποτελέσματα των ελέγχων από τη φορολογική διοίκηση. «Να μας πει τι έγινε με τη διακρατική συμφωνία που έχει συναφθεί με την Ελβετία και είναι σε ισχύ, σε σχέση με τις καταθέσεις στο εξωτερικό. Από το 2011 έχουμε άρει το απόρρητο, μπορεί να έχουν γκρίζες ζώνες, ας μας πει πόσοι ήταν στη λίστα εμβασμάτων», τόνισε.
«Δεν έχουμε αυταπάτες για τον ρόλο, τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα αυτών των επιτροπών. Δεν έχουμε αυταπάτη ότι θα πατάξουν την αδιαφάνεια και τη διαφθορά. Σε συνθήκες αστικού κράτους μπορεί το ίδιο σύστημα που είναι νύχι και κρέας με τα σκάνδαλα και τη διαφθορά να βάλει το χέρι επί τον τύπον των ήλων; Δεν έχουμε εμείς καμία τέτοια αυταπάτη», υπογράμμισε από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης.
«Δεν αμφισβητώ την ανάγκη τακτοποίησης όλων των εκθέσεων που εκκρεμούν. Αν όμως επικεντρώσουμε το ενδιαφέρον μας στην εξέταση τους, φοβάμαι ότι χάνουμε την επαφή μας με την πιεστική πραγματικότητα», επισήμανε ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Λυκούδης. Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε πολύ ενδιαφέρον το διάγραμμα που έθεσε ο κ. Βενιζέλος, ενώ συμφώνησε να ξεκινήσει η Επιτροπή με τον Συνήγορο του Πολίτη και να συνεχίσει με το ΕΣΡ, καθώς όπως είπε, «έχει σχέση με ό,τι συζητάμε στη Βουλή σήμερα».
«Συμφωνώ με τον κ. Βενιζέλο. Κάποια θέματα πρέπει να έχουν προτεραιότητα. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία να κάνουμε σωστό διακομματικό κοινοβουλευτικό έργο, να δείξουμε ότι μπορούμε να λειτουργούμε ομαδικά προς το καλό των πολιτών και των διαδικασιών. Να μην αφήσουμε εκκρεμότητες στο μέλλον, ώστε να κάνουμε τη διαφορά», είπε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης.
Ομόφωνα τα κόμματα συμφώνησαν να συνεδριάζει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας κάθε Τρίτη.
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου