Τα γεφύρια του Ζαγορίου και η προστασία τους

Ο Δήμος Ζαγορίου, η Ένωση Ζαγορισίων Αθηνών, ο Πολιτιστικός Σύνδεσμος Ζαγορισίων και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μηλιωτάδων διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα: «Ζαγορίσια γεφύρια, χθες, σήμερα, αύριο» την Κυριακή 12 Αυγούστου 2018 στους Μηλιωτάδες με έναρξη 8:30 μ.μ. στο χώρο της πλατείας.

Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση, αφιερωμένη στο ρόλο και την σημασία των πέτρινων γεφυριών στην κοινωνική και οικονομική ζωή, στον πολιτισμό και στην αρχιτεκτονική του Ζαγορίου. Πολλά από τα γεφύρια έχουν χαρακτηριστεί ως διατηρητέα μνημεία, αλλά όλα προστατεύονται.

Πραγματοποιείται λίγους μήνες μετά την πρόταση που έχει καταθέσει ο Δήμος Ζαγορίου στο Υπουργείο Πολιτισμού, για την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος, καταγραφής της υφιστάμενης κατάστασης και υλοποίησης παρεμβάσεων που θα συμβάλλουν στην προστασία, διάσωση και ανάδειξη τους για να συνεχίσουν να στέκουν όρθια.

Σήμερα στο Ζαγόρι είναι καταγεγραμμένα 106 πέτρινα γεφύρια, υπάρχουν όμως και άλλα που πρέπει να καταγραφούν και αναδειχθούν γιατί το καθένα έχει τη δική του αξία.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει χαιρετισμούς, από τον Δήμαρχο Ζαγορίου, τον πρόεδρο της Ένωσης Ζαγορισίων Αθηνών και τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συνδέσμου Ζαγορισίων.

Θα γίνουν εισηγήσεις, από τον Γιώργο Σμύρη, Αρχιτέκτονα, Επίκουρο Καθηγητή Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής στο Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και από την Μαρία Μπαλοδήμου, Αρχιτέκτονα, Υποψήφια Διδάκτορα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Η εκδήλωση θα κλείσει με παρουσίαση χορευτικών του Πολιτιστικού Συνδέσμου Ζαγορισίων και παραδοσιακό ζαγορίσιο γλέντι με το συγκρότημα του Μιχάλη Μπραχόπουλου.
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου