Καστρίτσα.. Τα μυστικά του λόφου- Βίντεο | Epirus World

Καστρίτσα.. Τα μυστικά του λόφου- Βίντεο

Τα ίχνη μιας οχυρωμένης πόλης των Ηπειρωτών… Ο λόφος της Καστρίτσας.. Τα μυστικά του αποκαλύπτονται τα τελευταία χρόνια μετά τις εργασίες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων.

Κατά πολλούς η πόλη αυτή ταυτίζεται με την αρχαία Ηπειρώτικη πόλη «Τέκμον» την οποία ο Στράβων αναφέρει ως μια από τις πολλές Ηπειρώτικες πόλεις που οι Ρωμαίοι κατέστρεψαν όταν κατέλαβαν την περιοχή.

Η περίμετρος των τειχών που περικλείουν την αρχαία πολιτεία φτάνει τα 3000 μέτρα και η είσοδος στην ακρόπολη γινόταν από 5 εισόδους. Από αυτές, η πύλη που βρίσκεται στην νοτιοανατολική πλευρά του λόφου εντυπωσιάζει τον επισκέπτη, εξαιτίας του ασυνήθιστου σχήμα της μιας της πλευράς, που θυμίζει πρώρα καραβιού.

Εντός της ακρόπολης έχουν έρθει στο φως τα ίχνη των θεμελίων πολλών αρχαίων οικοδομικών συγκροτημάτων αλλά και τοιχοποιίες κτηρίων καθώς και οχυρωματικές θέσεις από μεταγενέστερες περιόδους, κυρίως από τους χρόνους της Οθωμανικής κυριαρχίας στην περιοχή.

Σημαντική επίσης ανακάλυψη θεωρείται και η εύρεση της δεξαμενής της ακροπόλεως, που έγινε από τον αρχαιολόγο καθηγητή Σωτήρη Δάκαρη αρκετές δεκαετίες πιο πριν.

Στον χώρο της ακροπόλεως ολοκληρώθηκε ένα δίκτυο μονοπατιών ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να περπατήσουν ενώ με τους ειδικούς χώρους θέασης που έγιναν ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να απολαύσει τον αρχαιολογικό χώρο και την εντυπωσιακή θέα στο λεκανοπέδιο.

Και από εκεί μπορεί κανείς να διαπιστώσει τον σημαντικό ρόλο που έπαιζε ο λόφος αυτός στην περιοχή του λεκανοπεδίου των Ιωαννίνων και γι’ αυτό τα στοιχεία που έρχονται συνεχώς στο φως δείχνουν ότι κατοικούνταν από την προϊστορική ακόμη περίοδο.

Αφιερωμένο στην ιστορία και στα μυστικά του τόπου το ντοκιμαντέρ που δημιούργησε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καστρίτσας.
epiruspost
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου