Η Γαλλία «τρίζει τα δόντια» στην Τουρκία | Epirus World

Η Γαλλία «τρίζει τα δόντια» στην Τουρκία

Η Τουρκία θα είναι «απόλυτα καταδικαστέα» εάν πραγματοποιήσει στη Συρία στρατιωτικές επιχειρήσεις με στόχο την «εδαφική κατοχή» ή «την κατάκτηση» εδαφών, δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν Ιβ Λε Ντριαν ενώπιον της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.
«Κατανοούμε ότι η Τουρκία θέλει να ασφαλίσει τα σύνορά της και να πολεμήσει τις τρομοκρατικές οργανώσεις που βρίσκονται εκεί και, εσείς το γνωρίζετε, υπάρχουν πολλές» απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών, προκαλώντας τις σύντομες αποδοκιμασίες του ακροατηρίου, σε έναν βουλευτή που τον ρώτησε σχετικά με τη θέση της Γαλλίας στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στην περιοχή Αφρίν της Συρίας.
«Όμως δεν μπορούμε να επικυρώσουμε ότι αυτό θα γίνεται σε βάρος του άμαχου πληθυσμού, πόσο μάλιστα αφού πρόκειται συχνά για πρόσφυγες και εκτοπισμένους και υπάρχουν πολλές εκατοντάδες χιλιάδες» συμπλήρωσε ο Λε Ντριαν.
«Επομένως, εάν ενδεχομένως η Τουρκία πραγματοποιούσε επιχειρήσεις με στόχο την κατοχή εδαφών ή την κατάκτηση, θα ήταν απόλυτα καταδικαστέα», υπογράμμισε ο Γάλλος ΥΠΕΞ.
«Αυτά τα δύο σημεία επισημάναμε στις τουρκικές αρχές και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας (Εμανουέλ Μακρόν) είχε την ευκαιρία να το πει στον (Τούρκο ομόλογό του) Ερντογάν».
Ο βουλευτής του κομμουνιστικού κόμματος Ζαν Πολ Λεκόκ καταλόγισε στον Λε Ντριαν ότι «υποστηρίζει εγκλήματα πολέμου» καθώς «εξηγεί ότι η Τουρκία εμπλέκεται στην Αφρίν για τη δική της ασφάλεια». Κατήγγειλε από την πλευρά του «μια επιχείρηση εθνοκάθαρσης εναντίον των Κούρδων».
«Κύριε πρωθυπουργέ, μπορείτε να καταδικάσετε απερίφραστα και επίσημα τα όσα εκτυλίσσονται αυτή τη στιγμή στην περιοχή της Αφρίν και στη Συρία (εξαιτίας) του τουρκικού στρατού;» ήταν το ερώτημα που έθεσε επίσης προς τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ.
Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας επανέλαβε την αναγκαιότητα παραμονής στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την πολιτική διευθέτηση του πολέμου στη Συρία.
Μια νέα διαδήλωση κατά των τουρκικών επιχειρήσεων στην Αφρίν έχει προγραμματιστεί το προσεχές Σάββατο στο Παρίσι έπειτα από κάλεσμα κουρδικών οργανώσεων. Την 27η Ιανουαρίου, 25.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας, διαδήλωσαν στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας.
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου