Πράσινο φως από το ΚΑΣ για το κρηναίο του σταθμού «Αγία Σοφία» στο μετρό Θεσσαλονίκης | Epirus World

Πράσινο φως από το ΚΑΣ για το κρηναίο του σταθμού «Αγία Σοφία» στο μετρό Θεσσαλονίκης

Η άριστη συνεργασία μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού, της εταιρείας Αττικό Μετρό και του δήμου Θεσσαλονίκης, η βούληση της εταιρείας για την κατασκευή ενός έργου που θα αναδείξει στο μέγιστο επιτρεπτό βαθμό τις αρχαιότητες στο πλαίσιο του δόγματος «και αρχαία και μετρό», αλλά και η ανάγκη να μην υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις, καθώς η πόλη επιζητεί την παράδοσή του, τονίστηκαν από τα εμπλεκόμενα μέρη κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ).
«Βλέπουμε την ολοκλήρωση του έργου. Τον Νοέμβριο του 2020 παραδίδουμε το μεγαλύτερο μέρος του, από τη Νέα Ελβετία ως το Συντριβάνι. Εξαιρούμε τους δυο σταθμούς Αγίας Σοφίας και Βενιζέλου όπου, για ευνόητους λόγους, θα υπάρχει μια καθυστέρηση, ενός με δύο έτη. Δηλαδή, τέλος 2020 με τέλος 2021 ή αρχές 2022, υπολογίζουμε ότι θα παραδοθούν κι αυτοί».
Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, τα παραπάνω δήλωσε ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Γιάννης Μυλόπουλος, ο οποίος παραβρέθηκε στη συνεδρίαση του ΚΑΣ, κατά την οποία ολοκληρώθηκε η συζήτηση για την ανάδειξη του κρηναίου οικοδομήματος, το οποίο βρέθηκε στη βόρεια είσοδο του σταθμού Αγίας Σοφίας, στο πλαίσιο των εργασιών για την κατασκευή του Μητροπολιτικού Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης.
Ο ίδιος δε, συμπλήρωσε ότι «έχουν γίνει όλες οι διευθετήσεις στους σταθμούς Βενιζέλου και Αγίας Σοφίας, και πως από δω και πέρα πλέον κοιτάμε ολοκλήρωση», τονίζοντας ότι «θα πρέπει να τρέξουμε, ώστε στο τέλος του 2018 να ολοκληρώσουμε τις αρχαιολογικές εργασίες στην Αγ. Σοφίας», με τη Βενιζέλου να αποτελεί «λίγο διαφορετική περίπτωση, γιατί εκεί έχει συναφθεί νέα σύμβαση».
Σημειώνεται ότι στη σημερινή συνεδρίαση του ΚΑΣ, συνεχίστηκε η συζήτηση που είχε διακοπεί την προηγούμενη βδομάδα (23/1), όταν οι δυο λύσεις που προτάθηκαν από μέλος του ΚΑΣ και από τη διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων, απέτρεπαν να «θυσιαστεί» τμήμα του κρηναίου / νυμφαίου οικοδομήματος, μήκους περίπου 4,5 μ., στο πλαίσιο της ανάδειξής του. Στις λύσεις αυτές είχε επιφυλαχθεί να απαντήσει η Αττικό Μετρό, η οποία έδωσε τελικά το «πράσινο φως» στην πρόταση που αφορούσε την αλλαγή φοράς του φρεατίου εξαερισμού, η οποία παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση επεξεργασμένη.
«Το “και αρχαία και μετρό” είναι ένα δόγμα το οποίο είμαστε αποφασισμένοι να ακολουθήσουμε. Και δεν μιλάω μόνο ως Αττικό Μετρό, αλλά μεταφέρω και τη βούληση του υπουργού Υποδομών. Θέλουμε το έργο να τελειώσει στην ώρα του με την καλύτερη δυνατή συνεργασία με το ΥΠΠΟ και τον δήμο Θεσσαλονίκης κι αυτό θα το περιφρουρήσουμε ως κόρη οφθαλμού», συμπλήρωσε ο κ. Μυλόπουλος.
Από την πλευρά της, η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟΑ επανέλαβε την άριστη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των τριών μερών, τονίζοντας ότι «λύσεις βρίσκονται. Για πολλοστή φορά θα πούμε ότι σε σχέση με την αρχαία πόλη, καλύτερα να μην περνούσε από εκεί το Μετρό, αλλά από τη στιγμή που αυτό έχει γίνει και προχωράει, ψάχνει κανείς να βρει την καλύτερη λύση».
«Να δηλώσω κι εγώ την καλή διάθεση που υπάρχει και από τις δυο πλευρές. Πραγματικά ήταν εξαντλητικοί όλοι αυτοί οι μήνες που συζητούσαμε με τον κ. Μυλόπουλο, αλλά και με τις τεχνικές υπηρεσίες του ΥΠΠΟ. Θα ήθελα να ευχαριστήσω πολύ, όλους όσοι συνέβαλαν για να βρεθεί αυτή η ιδανική λύση. Νομίζω ότι η συνεργασία αυτή φέρνει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και πραγματικά θα μπορούμε να έχουμε δυο σταθμούς υποδείγματα. Και η Βενιζέλου και η Αγίας Σοφίας, θα είναι κόσμημα για τη Θεσσαλονίκη'», τόνισε η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης και μέλος του ΚΑΣ, Πολυξένη Αδάμ - Βελένη.
Τέλος, από πλευράς του δήμου Θεσσαλονίκης, ο σύμβουλος του Γ. Μπουτάρη που επίσης παραβρέθηκε στη συνεδρίαση, εξέφρασε «την ευαρέσκεια και την πλήρη ικανοποίηση για τη λύση που βρέθηκε, και η οποία αποδεικνύει ότι όπου υπάρχει βούληση συνεργασίας, τα τεχνικά προβλήματα επιλύονται».
Μετά τη λύση που δόθηκε, τις παρατηρήσεις και τις θετικές εισηγήσεις των αρμόδιων διευθύνσεων, τα μέλη του ΚΑΣ έδωσαν ομόφωνα το «ναι» στην ολική επανατοποθέτηση του κρηναίου/νυμφαίου οικοδομήματος, καθώς και στη μελέτη απόσπασης και επανατοποθέτησης τμημάτων τοιχοποιιών της στοάς της σιγμοειδούς μαρμαρόστρωτης πλατείας για τις ανάγκες απόσπασης του κρηναίου/νυμφαίου, που αποκαλύφθηκαν στη βόρεια είσοδο του σταθμού Αγίας Σοφίας.
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου