Το «Ζάλογγο» κοσμεί το Ψυχικό! | Epirus World

Το «Ζάλογγο» κοσμεί το Ψυχικό!

Το γλυπτό "Ζάλογγο" προστέθηκε στα έξι έργα του πρωτοπόρου μοντερνιστή καλλιτέχνη Γιώργου Ζογγολόπουλου που κοσμούν πλέον την Υπαίθρια Γλυπτοθήκη του Δήμου Ψυχικού, κοντά στο ατελιέ του καλλιτέχνη.

Το "Ζάλογγο" αποτελεί "μικρογραφία" του έργου που κοσμεί τον Ιερό Βράχο που αποτελεί σύμβολο θυσίας για την ελευθερία.

Ένα ακόμη έργο του γλύπτη που φέρει το όνομα "Ζάλογγο" κοσμεί τον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου και αποτελεί δωρεά του Ιδρύματος με αφορμή τις εργασίες συντήρησης του πρωτότυπου μνημείου του Ζαλόγγου.

Πρόκειται για ένα γλυπτό το οποίο ο κορυφαίος γλύπτης Γιώργος Ζογγολόπουλος κατασκεύασε το 1960 από χυτό ορείχαλκο σε κλίμακα 1:10 του Μνημείου του Ζαλόγγου το οποίο αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα και πιο γνωστά έργα. Η ιδέα του μνημείου της Πρέβεζα ξεκίνησε το 1950.

Το 1953 έγινε πανελλήνιος διαγωνισμός και το μνημείο άρχισε να κατασκευάζεται με μαθητικούς εράνους το 1954. Ολοκληρώθηκε το 1961. Είναι ορατό από την αρχαία Νικόπολη, κοντά στην Πρέβεζα, που απέχει 22 χιλιόμετρα. Έχει μήκος 18 μέτρα και ύψος 15 μέτρα μαζί με τη λιθόχτιστη βάση του.
epiruspost.gr
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου