Ολική επαναφορά για τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν | Epirus World

Ολική επαναφορά για τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν

Οι Ταλιμπάν δρουν ανοικτά στο 70% των διοικητικών περιφερειών του Αφγανιστάν, καθώς ελέγχουν πλήρως το 4% εξ αυτών κι είναι παρόντες σε άλλο ένα 66%, κατέγραψε έρευνα του BBC που μεταδόθηκε την Τρίτη.
Οι εκτιμήσεις αυτές της βρετανικής δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης, που βασίστηκαν σε συζητήσεις με 1.200 πηγές σε όλες τις περιφέρειες της χώρας της νότιας Ασίας, υποδεικνύουν ότι η παρουσία των ισλαμιστών ανταρτών είναι πολύ πιο ευρεία από ό,τι αναγνωρίζεται στην πιο πρόσφατη αποτίμηση του διεθνούς συνασπισμού υπό τη διοίκηση του NATO που δρα εναντίον των Ταλιμπάν.
Ο συνασπισμός ανέφερε την Τρίτη ότι οι Ταλιμπάν διεκδικούσαν ή κατείχαν το 44% των περιφερειών του Αφγανιστάν τον Οκτώβριο του 2017.
Το Αφγανιστάν τρεκλίζει τις τελευταίες εννέα ημέρες έπειτα από μια δραματική έξαρση της βίας, που προσέλκυσε ακόμη περισσότερη προσοχή στη νέα, πιο επιθετική αμερικανική στρατηγική για την ενίσχυση και την υποστήριξη των αφγανικών δυνάμεων που πολεμούν τους Ταλιμπάν. Η εμπλοκή των ΗΠΑ στον πόλεμο αυτό κρατάει πάνω από 16 χρόνια.
Μία βόμβα κρυμμένη μέσα σε ασθενοφόρο πυροδοτήθηκε στο κέντρο της αφγανικής πρωτεύουσας Καμπούλ το Σάββατο με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 100 άνθρωποι, περίπου μία εβδομάδα μετά την επίθεση εναντίον του ξενοδοχείου Intercontinental, επίσης στην Καμπούλ, που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν πάνω από 20 άνθρωποι, ανάμεσά τους τέσσερις υπήκοοι των ΗΠΑ.
Όταν μετέδωσε τα αποτελέσματα της έρευνάς του, το BBC έκανε λόγο για 399 διοικητικές περιφέρειες στο Αφγανιστάν. Η δύναμη του NATO αντιθέτως κάνει λόγο για 407 περιφέρειες. Δεν είναι σαφής ο λόγος που οι δύο πηγές δίνουν διαφορετικά στοιχεία ως προς τη διοικητική διαίρεση της χώρας.
Κατά το BBC, η αφγανική κυβέρνηση ελέγχει 122 περιφέρειες, ή περίπου το 30% της επικράτειας της χώρας, αλλά όπως τόνισε αυτό δεν σημαίνει ότι σε αυτές δεν διαπράττονται ενέργειες των Ταλιμπάν.
«Η Καμπούλ και άλλες μεγάλες πόλεις (...) υπέστησαν μεγάλες επιθέσεις –οι οποίες εξαπολύθηκαν από γειτονικές περιοχές ή από πυρήνες εν υπνώσει– κατά την περίοδο της έρευνας, καθώς και πριν και έπειτα» από τη διεξαγωγή της, εξήγησε το BBC.
Ερωτηθέν σχετικά με την έρευνα του BBC, το Πεντάγωνο απέφυγε να τη σχολιάσει άμεσα, παραπέμποντας στα πιο πρόσφατα στοιχεία του συνασπισμού υπό το NATO, κατά τα οποία το 56% της αφγανικής επικράτειας βρίσκεται υπό τον έλεγχο, πλήρη ή μερικό, της κυβέρνησης του Αφγανιστάν.
Το BBC μετέδωσε ότι ένας εκπρόσωπος του αφγανού προέδρου Άσραφ Γάνι υποβάθμισε τα ευρήματα της έρευνάς του.
Κατά την έρευνα του BBC, το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) δρα σε 30 περιφέρειες του Αφγανιστάν αλλά δεν ελέγχει πλήρως καμία
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου