Το έβλεπαν να έρχεται και έκαναν τα… στραβά μάτια – Ευθύνες για τις καταστροφές στην Π.Ε. Πρέβεζας επιρρίπτει ο Δήμος (pics) | Epirus World

Το έβλεπαν να έρχεται και έκαναν τα… στραβά μάτια – Ευθύνες για τις καταστροφές στην Π.Ε. Πρέβεζας επιρρίπτει ο Δήμος (pics)

Η συζήτηση για τις πλημμύρες και τις καταστροφές στις δημοτικές ενότητες Λούρου και Ζαλόγγου, μονοπώλησε το ενδιαφέρον στο δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας, στη συνεδρίαση της Τετάρτης, με αρκετές από τις πληγείσες οικογένειες του Λούρου να δίνουν το «παρών».



Από τη διεξοδική συζήτηση και τις τοποθετήσεις προέκυψε και με στοιχεία πως άπαντες γνώριζαν το σοβαρό πρόβλημα στον Ξηροπόταμο, αλλά η δημοτική αρχή και η Π.Ε. Πρέβεζας έκαναν τα… στραβά μάτια. Η δημοτική αρχή μάλιστα επέρριψε –καταθέτοντας και στοιχεία- την ευθύνη στην Π.Ε. Πρέβεζας, ενώ τόνισε δια στόματος του Δημάρχου κου Μπαϊλη την πολυδαίδαλη νομοθεσία.

Ο Δήμος ανέλαβε μία σειρά πρωτοβουλιών για την αποκατάσταση των πληγέντων, όπως π.χ. μία μικρή οικονομική ενίσχυση για τους πληγέντες από τα αποθεματικά του Ταμείου του Δήμου Πρέβεζας.



Το λόγο αρχικά στη συζήτηση πήρε ο Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Λούρου, Θεόδωρος Κατσαούνος, ο οποίος τόνισε:

«Πρόκειται για βιβλική καταστροφή. Εγώ δεν έχω ξαναζήσει τέτοιο πράγμα. Σύμφωνα με παλαιότερους είχε ξανασυμβεί το 1955. Την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου στις 11 το βράδυ ενημερώθηκα από τον Πρόεδρο της Τ.Κ. Άνω Ράχης για κατολίσθηση εντός οικισμού, με αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό κατοίκων στην οικία τους, καθώς και για ζημιές σε οχήματα. Αμέσως επικοινώνησα με το μηχανικό του Δήμου και μαζί ξεκινήσαμε να κάνουμε αυτοψία για να διαπιστώσουμε τη ζημιά. Ταυτόχρονα επικοινώνησα με τον διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κ. Βαρδή και τον υπεύθυνο πολιτικής προστασίας κ. Σεϊτανιώτη και τον μηχανικό κ. Γεωργίου, της Π.Ε. Πρέβεζας, καθώς και το Δήμαρχο Πρέβεζας.



Διαπίστωσα κατολίσθηση στην επαρχιακή οδό προς Σφηνωτό και αμέσως κάλεσα το διοικητή του Α.Σ. Λούρου να αποκλείσει το δρόμο. Αμέσως ειδοποίησα όλους τους υπαλλήλους της Δ.Ε. Λούρου και έστειλα τα μηχανήματα του Δήμου να καθαρίσουν την επαρχιακή οδό. Καθ’ οδόν διαπίστωσα επίσης ότι είναι κλειστή η οδός και στο Σφηνωτό και στο Κάτω Κοτσανόπουλο, καθώς είχαν υπερχειλίσει τα ρέματα και πέτρες και ξύλα βρίσκονταν εντός του δρόμου. Φτάνοντας στην Άνω Ράχη διαπίστωσα ο ίδιος την καταστροφή που είχε γίνει. Ευτυχώς οι ζημιές περιορίζονταν μόνο στους δρόμους και σε ένα όχημα και δεν κινδύνεψαν άνθρωποι. Στο γυρισμό σε όποιο σημείο υπήρχε κίνδυνος βάζαμε σημάνσεις. Στο Κάτω Κοτσανόπουλο με κάλεσαν οι κάτοικοι να διαπιστώσω τις ζημιές που είχαν γίνει σε στάβλους και περιφράξεις. Αυτό που είδα με τα μάτια μου δε το είχα ξαναδεί. Είχαν υπερχειλίσει χείμαρροι και το νερό ήταν σε ύψος ένα μέτρο και είχε κατεύθυνση προς το Λούρο. Στη συνέχεια ενημερώθηκα από κατοίκους του Λούρου ότι το νερό είχε φτάσει εντός οικισμού. Αμέσως επικοινωνώ με τον Πρόεδρο της Τ.Κ. κ. Γκούρα και καλώ τον διοικητή της Πυροσβεστικής να στείλει οχήματα εντός του οικισμού, να βοηθήσουμε όσο μπορούμε.

Η συνέχεια ήταν δραματική. Βγάζαμε τον κόσμο από τα σπίτια με τα χέρια και μέσα στην τσάπα. Να ευχαριστήσω δημόσια τον αξιωματικό υπηρεσίας του Α.Σ. Λούρου, που βλέποντας την καταστροφή να έρχεται έβαλε τη σειρήνα στο περιπολικό και χτυπούσε τις πόρτες για να ειδοποιήσει τους κατοίκους.

Με το πρώτο φως της ημέρας διαπιστώθηκε το μέγεθος της καταστροφής. Με εντολή του Δημάρχου συστάθηκε άμεσα τριμελής επιτροπή καταγραφής των ζημιών. Οι ζημιές που καταγράφηκαν έως και σήμερα ήταν οι εξής:

Τ.Κ. Λούρου:

62 νοικοκυριά (27 έχουν πάθει ολική καταστροφή)

9 επιχειρήσεις (μεγάλες ζημιές)

7 οχήματα.

Ζημιές επίσης σημειώθηκαν στα χωριά: Σφηνωτό, Άνω και Κάτω Κοτσανόπουλο, Βρυσούλα, Άνω Ράχη, Ρεματιά (ζημιές σε αποθήκες, περιφράξεις, στάβλους, αγροτικούς δρόμους).

Η Αιτία; Πρόκειται για ακραίο καιρικό φαινόμενο, με αποτέλεσμα στα χωριά τα ρυάκια να πλημμυρίσουν και να μεταφέρουν όλα τα φερτά υλικά, πέτρες, ξύλα, πλατάνια, σαρζανέτ. Τα ξερίζωσαν όλα και πήγαν όλα στον ξεροπόταμο, με συνέπεια να πλημμυρίσουμε.

Θέλω να κάνω μία αναφορά σε μερικούς πολιτικούς παράγοντες, που ήρθαν να βγάλουν την επόμενη ημέρα φωτογραφίες και selfie για τα ΜΜΕ. Με ελαφρότητα έβγαλαν συμπέρασμα ότι για όλα φταίει ο Δήμαρχος, θέλοντας να εκμεταλλευτούν πολιτικά τους πλημμυροπαθείς συμπατριώτες μου. Λυπάμαι πραγματικά και ντρέπομαι για λογαριασμό τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να είμαστε σοβαροί. Δεν αναφέρομαι φυσικά στους δύο βουλευτές του Νομού μας, που επικοινώνησαν τηλεφωνικά μαζί μου για να βοηθήσουν όπου μπορούσαν.

Ο Ξηροπόταμος έχει την αφετηρία του στη Βρυσούλα, διασταυρώνεται σε Ρεματιά, Τρίκαστρο, στη συνέχεια περνάει από τον Αβάσσο, Σφηνωτό, ενώνεται με τον Ωρωπό και καταλήγει μέσω του Ξηριά στο Λούρο ποταμό. Τριάντα με σαράντα χιλιόμετρα.

Ο Δήμος έχει την ευθύνη της αστυνόμευσης. Να μην πετάνε μέσα πράγματα που μολύνουν, όπως πλαστικά, οικοσυσκευές κ.ο.κ. και ο καθαρισμός αυτών. Για το σχηματισμό της ροής του ποταμού, κατασκευές φραγμάτων, σαρζανέτ, τεχνικά, η ευθύνη είναι αποκλειστικά της Περιφέρειας. Για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζονται μελέτες, που πρέπει να επικυρωθούν από την Αποκεντρωμένη, αλλά να υπάρχει και πίστωση. Μη ζητάμε συνέχεια από το… φτωχό συγγενή το Δήμο, να τα κάνει αυτά. Στο πλαίσιο αυτό απέστειλα στις 28/7/2017 με αριθμό πρωτοκόλλου 22099, υπηρεσιακό έγγραφο στην Π.Ε. Πρέβεζας και αναφέρω τα εξής:

Παρακαλούμε να μας αποστείλετε άμεσα τα μηχανήματα έργου φορτωτή και τσάπα, για τη διαμόρφωση της ροής του Ξηροποτάμου, για την αποφυγή πλημμυρών κατά τη χειμερινή περίοδο. Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας.

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος με επιστολή του στις 7/12 προς τον Υφυπουργό Οικονομικών, ζητά παράταση του χρόνου υποβολής των δηλώσεων ΦΠΑ και καταβολής φόρου για όλες τις επιχειρήσεις, στις πληγείσες περιοχές. Παράταση προθεσμιών υποβολής δηλώσεων του φόρου εισφορών, τελών, καθώς και αναστολή καταβολής εισφορών. Αναστολή για ένα εξάμηνο τουλάχιστον βεβαιωμένων οφειλών, ρυθμίσεων και διευκολύνσεων φυσικών και νομικών προσώπων. Απαλλαγή από την καταβολή ΕΝΦΙΑ και πλήρη αποζημίωση οικοσυσκευών και εξοπλισμού επιχειρήσεων.

Με επιστολή προς την Υπουργό Εργασίας κα. Αχτσιόγλου ζητά τα εξής:

Αναστολή καταβολής κρατικών εισφορών για τουλάχιστον 6 μήνες με έναρξη την 1/12/2017. Οι εισφορές, ασφαλιστικές και φορολογικές, να εξοφληθούν σε 24 ισόποσες δόσεις με έναρξη την 1/1/2018. Κεφαλαιοποίηση των καθυστερούμενων, χωρίς υπολογισμό του καθυστερούμενου μήνα ασφαλιστικών εισφορών, χωρίς υπολογισμό προσαυξήσεων. Όλοι οι εργολάβοι της Δ.Ε. Λούρου έχουν προβεί σε καθαρισμούς ρυακιών κ.α. Επίσης τα μηχανήματα της Δ.Ε. δε σταμάτησαν να εργάζονται».



Στη συνέχεια οι κάτοικοι του Λούρου διατύπωσαν τις απορίες και τα παράπονά τους. «Το έργο του Ξηροπόταμου το ξέρουμε από παλιά. Είναι ντροπή μας, να πλημμυρίσουμε. Έπρεπε να είχατε πάρει μέτρα από παλιά», ανέφερε ένας κάτοικος, ενώ άλλος συμπλήρωσε: «Δε γνωρίζουμε ποιος έχει την ευθύνη. Απαιτούμε να λάβετε τα μέτρα σας και τις ευθύνες σας. Είμαστε στο δρόμο. Δεν πρέπει να πάθει κανείς άλλος, αυτό που πάθαμε εμείς. Είμαστε άστεγοι». Επισημάνθηκε επίσης από τους κατοίκους, ότι πρέπει να γίνει άμεσα καθαρισμός στον Ξηροπόταμο, για να μην επαναληφθούν πάλι τα ίδια, επισημάνθηκαν κακοτεχνίες σε τεχνικά έργα και μπαζωμένα φρεάτια.



Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης ΑΣΥΠ, Χρήστος Τσούτσης προχώρησε και σε καταγγελία: «Σίγουρα θα γίνει και πάλι. Πρέπει να καθαριστεί η τάπια από τα Σφαγεία μέχρι τον Άγιο Βαρνάβα. Πρέπει να αποκατασταθούν άμεσα οι συνδημότες μας. Στα χέρια μου έχω αιτήσεις των δημοτών μας, που ζητούσαν τον καθαρισμό της αποστραγγιστικής τάφρου (Ξηροπόταμο), 5 ημέρες πριν από τα γεγονότα. Στα χέρια μου έχω μία φωτογραφία, στην οποία φαίνεται ότι ο εργολάβος που έφτιαξε την αποχέτευση στο Λούρο, ρίχνει τα υλικά μέσα στο δίκτυο που πηγαίνουν τα όμβρια ύδατα. Και δεν είναι ένας σωλήνας που πηγαίνει εκεί μέσα. Δηλαδή εδώ δεν ελέγχθηκε τίποτα; Πού θα πάνε τα νερά; Εδώ θα πνιγεί ο κόσμος… Εδώ έχουν γίνει έκτροπα. Ο Δήμος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη στο βαθμό που του αναλογεί για να μη παίζουμε με τις λέξεις».



Ο σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Σήφης Σπυράκος είπε από την πλευρά του: «Επειδή τυχαίνει να είμαι από ‘κει. Και τα ξέρω σχετικά καλά τα θέματα, λόγω και της δουλειάς μου. Ρέματα, ξηροποτάμους κ.ο.κ. Η αλήθεια είναι μία: Κανένα ρέμα και κανένας ξηροπόταμος δεν καθαρίστηκε ποτέ. Θα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Γι’ αυτό που έγινε μας είχε δώσει και πέρυσι σήμα το ποτάμι. Δεν του δώσαμε την αξία που έπρεπε.

Ξέρουμε πολύ καλά εμείς που είμαστε από εκεί, ότι στο ύψος του Αγ. Βαρνάβα, περνάει ένας αγωγός του ΤΟΕΒ, κάθετα στο ποτάμι και ένα μέτρο πάνω από την κοίτη. Από πάνω υπάρχει μία γέφυρα, που περιορίζει τον όγκο του ποταμού. Τώρα δεν υπάρχει. Ο αγωγός είναι εκεί όμως. Το νερό δεν ήταν η… Δευτέρα Παρουσία. Έβρεξε πολύ, όπως βρέχει πάντα. Άλλες χρονιές έβρεχε 40 μέρες. Τα πράγματα έγιναν τραγικά, γιατί μέσα στην κοίτη του ποταμού, στο ύψος του χωριού ήταν 4 τεράστια πλατάνια, χρόνια κομμένα μέσα εκεί και με τα φερτά υλικά έγινε ‘’τοίχος’’, βγήκε το νερό στο δρόμο, αλλά δεν είχε πού να πάει. Στον Άγιο Βαρνάβα ήταν βουλωμένα ο σωλήνας και η γέφυρα. Το νερό πήγε να… πνίξει τον κόσμο.

Αυτά τα ξέραμε, τα ξέραμε, τα ξέραμε. Αυτοί όμως που μπορούν να κάνουν τις παρεμβάσεις, δεν ήθελαν να τα ξέρουν. Δεν έχει καθαριστεί κανένα ρέμα στον Ωρωπό και στο Λούρο. Αν έρθει ο Δήμαρχος και μου πει αύριο ότι έχει καθαριστεί ένα ρέμα εκτός από τον Καρυδά, δεν θα ισχύει. Ζουν και στο Λούρο και το Ζάλογγο άνθρωποι. Δεν έχει καθαριστεί τίποτα. Με το Δήμαρχο ήμασταν μαζί στο δημοτικό συμβούλιο Λούρου. Εγώ ως αντιπολίτευση. Με τα χρήματα από τα αντιπλημμυρικά έργα, έφτιαξε το πεζοδρόμιο στον Ωρωπό. Αυτή τη σημασία δίνουν στην ανθρώπινη ζωή και είμαστε και τυχεροί που δεν έχουν τίποτα χειρότερο».



Εκπροσωπώντας τη Δημοτική Ριζοσπαστική Συνεργασία, ο Γιώργος Παπαδιώτης υποστήριξε: «Λυπάμαι που είμαστε σήμερα εδώ να μιλήσουμε για ένα τέτοιο θέμα. Τυχαίνει η δική μου οικογένεια να είναι από τις πληγείσες στο χωριό, από αυτές που έχουν πάθει ολική καταστροφή. Επειδή άκουσα και τον Αντιδήμαρχο να λέει για ευθύνες. Θεωρώ ότι μπορεί την πολιτική ευθύνη να την έχει η Περιφέρεια, αλλά κι εσείς κ. Δήμαρχε έχετε μία ηθική ευθύνη, καθώς ήσασταν χρόνια Δήμαρχος στο Λούρο. Το γνωρίζατε το πρόβλημα. Όπως και ο κ. Αντιδήμαρχος. Το γνωρίζατε το πρόβλημα. Από τη στιγμή που τα πλατάνια που έχουν κλείσει τον Ξηροπόταμο είναι χρόνια εκεί και το γνωρίζετε και δεν έχετε κάνει προσπάθειες ώστε να καθαριστεί, φτάσαμε σε αυτό το σημείο που είμαστε σήμερα. Οι οικογένειες αυτές μετρούν τις πληγές τους ακόμη και σήμερα, 12 μέρες μετά την καταστροφή. Οι λάσπες δεν έχουν βγει ακόμη από τα σπίτια. Άλλοι είναι ξεσπιτωμένοι…

Έχετε ευθύνη σα δημοτική αρχή. Υπάρχουν μελέτες; Μιλάμε χρόνια τώρα για αντιπλημμυρικά έργα. Δεν τα έχει εγκρίνει η Αποκεντρωμένη; Έχουν γίνει ενέργειες προς την Περιφέρεια, ώστε να γίνει ο καθαρισμός; Όχι μόνο για το Λούρο, αλλά για όλη τη δημοτική κοινότητα. Η πρόληψη έχει και οικονομικά οφέλη.

Στη σύσκεψη που έγινε στο Δήμο, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής ανέφερε ότι υποψήφιες περιοχές για πλημμύρες ήταν το Κανάλι και ο Λούρος. Θέλουμε συντονισμένες προσπάθειες και πιέσεις σε όλα τα πολιτικά όργανα. Να αποκατασταθούν γρήγορα οι πληγέντες».



Το λόγο πήρε ο Δημήτρης Κώτσης (σύμβουλος της Δημοτικής Συνεργασίας), ο οποίος έθεσε ερωτήματα αναφορικά με την πρόληψη, αλλά και γιατί δεν είχε καθαριστεί ο Ξηροπόταμος. «Έχουμε κάνει τόσες προγραμματικές συμβάσεις με την Περιφέρεια και… δοξαζόμαστε άλλες φορές», είπε ο κ. Κώτσης, ενώ ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Νίτσας τόνισε πως πρέπει να υπάρχει επιπλέον βοήθεια στην καταγραφή. Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Βαγγέλης Γιαννουλάτος στάθηκε στο πολυδιάστατο πρόβλημα των μελετών που απαιτούνται για μία συνολική παρέμβαση.



Ο επικεφαλής της ΑΣΥΠ, Δημήτρης Παππάς, άφησε υπόνοιες για super market που κατασκευάστηκε και δεν τηρήθηκαν οι απαιτούμενες προδιαγραφές, καθώς υπήρχε μία τάπια και την αντικατέστησαν με ένα σωληνωτό. «Απαιτείται τεχνικό έργο, καθαρισμός από εκεί μέχρι τον Άγιο Σήφη. Δεν έχει γίνει καθαρισμός τα τελευταία 12 χρόνια. Από το 2014 ο καθαρισμός είναι ευθύνη των Δήμων, χωρίς βέβαια να δίνει τις ανάλογες πιστώσεις η Πολιτεία. Τα φόρτωσαν στους Δήμους χωρίς χρηματοδοτήσεις. Είχα ζητήσει να προστατευτούν οι περιοχές αυτές στο περιφερειακό συντονιστικό όργανο.

Να οριστεί διαπαραταξιακή επιτροπή, που θα παρακολουθεί την υλοποίηση των δεσμεύσεων της Περιφέρειας και της Κυβέρνησης», είπε ο κ. Παππάς, ενώ ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Λάζαρος Πιπιλίδης ανέφερε:

«Η πρώτη απόφαση ήταν να διαθέσουμε 80.000 ευρώ για άμεση παρέμβαση, για έργα 45.000 ευρώ στη Δ.Ε. Λούρου και 35.000 ευρώ στη Δ.Ε. Ζαλόγγου. Ήδη σήμερα με την οικονομική επιτροπή είχαμε ως θέμα την αναμόρφωση του προϋπολογισμού για 300.000 ευρώ που έστειλε η Κυβέρνηση για την αποκατάσταση των ζημιών. Εμείς ως δημοτική αρχή, αποφασίσαμε έκτακτη οικονομική ενίσχυση επιπλέον. Έκτακτη οικονομική ενίσχυση 48.000 ευρώ για τους πληγέντες. Αυτές είναι οι ενέργειες που κάναμε μέχρι σήμερα».



Το λόγο πήρε, «κλείνοντας» τη συζήτηση ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαϊλης, ο οποίος τόνισε πως ήταν πρωτόγνωρα καιρικά φαινόμενα στη Δ.Ε. Λούρου, αλλά και στη Δ.Ε. Ζαλόγγου, ενώ για τον Ξηροπόταμο είπε πως είναι: «…υδατόρεμα, ποτάμι μη πλεύσιμο» και πρόσθεσε: «Βάλαμε άλλες 12.000 ευρώ για την αποκατάσταση του δικτύου ύδρευσης της Μυρσίνης. Δεν υπάρχει τίποτα εκεί πέρα. Διαλύθηκαν τα πάντα.

Την οικονομική ενίσχυση τη ζητήσαμε από τα Υπουργεία εξ’ ολοκλήρου.

Είναι τραγικό πάνω στις πληγές των συνανθρώπων μας κάποιοι να βγάζουν φωτογραφίες. Στη Μάνδρα, κατ’ άλλους φταίει η Περιφερειάρχης. Στο Λούρο φταίει ο Δήμαρχος. Αυτά πρέπει να σταματήσουν πια. Εγώ έχω μάθει να αναλαμβάνω τις ευθύνες μου. Εγώ δεν κάνω μικροπολιτική.

Ο Ξηροπόταμος δεν είναι αυτοτελές ποτάμι. Δέχεται τεράστιους χειμάρρους σε όγκο νερού. Ζητήσαμε από τον Ιούλιο μηχανήματα από την Περιφέρεια να καθαρίσουμε το ποτάμι. Δεν ανταποκρίθηκαν. Το ίδιο ζητήσαμε και τώρα για να προχωρήσουμε σε μία καλή συνεργασία. Εγώ πιστεύω ότι είναι θέμα Πολιτείας. Ξεκάθαρα. Υπάρχει πολυεπίπεδη, πολυδαίδαλη νομοθεσία και επικάλυψη αρμοδιοτήτων.

Εδώ περιμένουν όλοι να κρεμάσουν το Δήμαρχο».

Παρέθεσε τη σχετική νομοθεσία, για τον καθαρισμό και την αστυνόμευση ρεμάτων. «Δεν ξεμπαζώνουμε. Δεν διευθετούμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαϊλης και επισήμανε ότι χρειάζεται άδεια από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, ώστε να ανατεθεί εκτέλεση έργου σε υδατόρεμα σε ΟΤΑ ‘α βαθμού.

«Η αντιπλημμυρική προστασία θα πρέπει να είναι ευθύνη της Πολιτείας. Χρειάζεται μία νομοθεσία νέα, που να ξεκαθαρίζει τα πράγματα», υποστήριξε ο Δήμαρχος Πρέβεζας, ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του.
atpreveza.gr
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου