Πρώην πρόεδρος Αυστρίας: Ο Ερντογάν δεν είναι πρόθυμος να γεφυρώσει το χάσμα με τις ευρωπαϊκές αξίες | Epirus World

Πρώην πρόεδρος Αυστρίας: Ο Ερντογάν δεν είναι πρόθυμος να γεφυρώσει το χάσμα με τις ευρωπαϊκές αξίες


Τεράστιο χαρακτηρίζει ο Αυστριακός πρώην πρόεδρος Χάιντς Φίσερ τον αντίκτυπο της covid-19 στην παγκόσμια οικονομία, με συνέπειες αισθητές για πολλά χρόνια ακόμα, ερωτηθείς από το ΑΜΠΕ για τις βασικές προκλήσεις τη μετά τον κορονοϊό εποχή.

Ο πρώην Πρόεδρος της Αυστρίας, κατά την περίοδο 2004-2016, χαρακτηρίζει το Ταμείο Ανάκαμψης πολύ σημαντικό, σοφό και μοναδικό βήμα προς την υποστήριξη της οικονομικής ανάκαμψης στην Ευρώπη και τη στήριξη ιδιαίτερα των οικονομικά ασθενέστερων χωρών.

Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή τη φετινή του συμμετοχή στο Φόρουμ των Δελφών, θεωρεί πως ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού είναι πολύ επείγον και απαραίτητο για να λειτουργήσει ξανά το διεθνές σύστημα μεταφορών και η ελευθερία του εμπορίου και των ταξιδιών.

Με αφορμή τη φετινή επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, ο Αυστριακός πρώην Πρόεδρος στέλνει μήνυμα συγχαρητηρίων στον ελληνικό λαό, υπογραμμίζοντας την καλή και φιλική σχέση μεταξύ της Ελλάδας και της Αυστρίας.

Προτάσσει την αναγκαιότητα περισσότερης αλληλεγγύης και μιας αποτελεσματικής ευρωπαϊκής διαχείρισης του μεταναστευτικού, καθώς και μιας δίκαιης κατανομής των βαρών. Παράλληλα, εκφράζει την πεποίθηση ότι ο αριθμός των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο που μπορεί να υποδεχθεί και να κατανείμει η Ευρώπη είναι υψηλότερος από αυτόν που υποδέχθηκε τα τελευταία 3-4 χρόνια.

Αναφερόμενος στις ευρωτουρκικές σχέσεις, ο Χάιντς Φίσερ παρατηρεί πως οι διαφορές μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας σήμερα είναι πολύ μεγαλύτερες, ιδιαίτερα τα τελευταία 5 ή 6 χρόνια. «Η πολιτική του Ερντογάν, η παρανόησή του για τη δημοκρατία, η αυταρχική εξουσία, η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι στρατιωτικές παρεμβάσεις σε γειτονικές χώρες κ.λπ., καθιστούν αδύνατη την οικοδόμηση εμπιστοσύνης» σημειώνει. Επίσης, εκτιμά πως τους τελευταίους μήνες η φωνή του Ερντογάν έγινε πιο μαλακή έναντι της ΕΕ, κυρίως λόγω της επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης στην Τουρκία, του υψηλού πληθωρισμού, του χαμηλού πραγματικού εισοδήματος και πολλών άλλων προβλημάτων.

Ειδική αναφορά κάνει, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, και στο πρόσφατο περιστατικό στο τουρκικό Προεδρικό Μέγαρο κατά την επίσκεψη των προέδρων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Άγκυρα, τονίζοντας ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν κατέστησε πολύ ξεκάθαρα ότι δεν είναι πρόθυμος ή σε θέση (ή και τα δύο) να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ της πολιτικής του και των ευρωπαϊκών αξιών. Υπενθυμίζει ότι λίγες μέρες νωρίτερα απέσυρε την Τουρκία από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και σημειώνει πως δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι οι επόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές στην Τουρκία θα είναι δίκαιες και ελεύθερες εάν ορισμένοι από τους κύριους αντιπάλους του μείνουν στη φυλακή επειδή είναι οι αντίπαλοί του.

Ερωτηθείς για το μέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, υπογραμμίζει πως σήμερα χρειαζόμαστε την ΕΕ περισσότερο από ποτέ, ωστόσο παρατηρεί ότι η λήψη αποφάσεων στην ΕΕ είναι πιο δύσκολη από ποτέ.

Τέλος, απαντά αναφορικά με το τι περιμένει από τη προεδρία Μπάιντεν και για τις προοπτικές σχετικά με την ανοικοδόμηση των ευρωατλαντικών σχέσεων.

Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου