Πώς και γιατί έμεινε στον Ολυμπιακό ο Γάλλος «στρατηγός» | Epirus World

Πώς και γιατί έμεινε στον Ολυμπιακό ο Γάλλος «στρατηγός»


Στις 27 Μαΐου 2019 η ΠΑΕ Ολυμπιακός ανακοίνωσε την απόκτηση του Ματιέ Βαλμπουενά. Σε ηλικία 34 ετών και επτά μηνών ο Γάλλος θα εξελισσόταν σε έναν από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές της αγωνιστικής περιόδου 2019-2020 που έπαιξε ρόλο – κλειδί στην επιστροφή των «ερυθρόλευκων» στον τίτλο του πρωταθλητή μετά από δύο χρόνια απουσίας. Με 42 συμμετοχές, εννέα γκολ και κυρίως με 23 ασίστ, ο 58 φορές διεθνής μεσοεπιθετικός με την εθνική Γαλλίας ήταν εκείνος που σε πολλά παιχνίδια έβγαζε τα κάστανα από τη φωτιά και οδηγούσε τους Πειραιώτες σε νίκες.

Όταν η μπάλα «έκαιγε» και οι συμπαίκτες του δυσκολεύονταν να βρουν το δρόμο προς τα δίχτυα, τη λύση έδινε εκείνος με πάσες που «διέλυαν» τις αντίπαλες άμυνες. Υπήρξαν αγώνες στους οποίους ο Ολυμπιακός αδυνατούσε να σκοράρει χωρίς την παρουσία του στο γήπεδο. Ακόμα και παιχνίδια με πολύ ασθενέστερους αντιπάλους.

Συμβούλευε, ενέπνεε, καθοδηγούσε

Στις 12 Φεβρουαρίου για παράδειγμα, στον εντός έδρας αγώνα με τη Λαμία για τους «8» του Κυπέλλου, το ημίχρονο ολοκληρώθηκε 0-1. Στο ημίχρονο ο Πέδρο Μαρτίνς έβαλε τον Βαλμπουενά αντί του Μασούρα και ο Γάλλος με τρεις ασίστ οδήγησε τον Ολυμπιακό στη νίκη με 3-2. Ο Βαλμπουενά έπαιξε κομβικό ρόλο όχι μόνο στην κατάκτηση του πρωταθλήματος με τα έξι γκολ και τις έντεκα ασίστ σε 19 ματς, αλλά και στο κύπελλο, στην πρόκριση στους ομίλους του Champions League και ακολούθως στο Europa League, στην πορεία μέχρι τους «16»Χωρίς αυτόν ενδεχομένως και πάλι να κατάφερνε ο Ολυμπιακός στην κατάκτηση του 45ου πρωταθλήματος, σίγουρα όμως δεν θα κατάφερνε να το πάρει με 18 βαθμούς διαφορά από τον ΠΑΟΚ. Ένας παθιασμένος για τη νίκη ποδοσφαιριστής, που με όπλο την εξυπνάδα και το φαρμακερό του δεξί πόδι έκανε τη ζημιά στους αντιπάλους. Με 1.67 ύψος, κατάφερε πέρυσι να κερδίσει το 21,2% των εναέριων μονομαχιών στις οποίες ενεπλάκη, σύμφωνα με τα στοιχεία του wyscout. Είχε 85,3% επιτυχία σε πάσες, 59,4% επιτυχία σε ντρίμπλες και 66,2% επιτυχία σε ανακτήσεις μπάλας στο αντίπαλο μισό.

Η «ερυθρόλευκη» ΠΑΕ δεν ήταν διατεθειμένη να αφήσει ελεύθερο αυτόν τον ποδοσφαιριστή μετά τη σεζόν που έκανε. Έτσι, στις 6 Μαρτίου 2020 ανανέωσε το συμβόλαιό του για έναν ακόμη χρόνο. Άλλωστε, δεν ήταν μόνο όσα πρόσφερε εντός των τεσσάρων γραμμών, αλλά και έξω από αυτό. Αυτοί που ζουν στα «ερυθρόλευκα» αποδυτήρια κάνουν λόγο για έναν ηγέτη που συμβούλευε, καθοδηγούσε και ενέπνεε. Και φυσικά μιλάμε για μια από τις μεγάλες αδυναμίες του Πέδρο Μαρτίνς. Μετά τον σοβαρό τραυματισμό του Κώστα Φορτούνη, ήταν αυτός που σήκωσε το μεγάλο βάρος μεσοεπιθετικά και έβγαλε ασπροπρόσωπους τους ανθρώπους της ομάδας που πίστεψαν σ’ αυτόν και έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να τον πάρουν από τη Φενέρμπαχτσε.

Το highlight της καριέρας του

Ο Ματιέ Βαλμπουενά δεν έχει εφέτος τις ίδιες επιδόσεις με τις περσινές. Οι τραυματισμοί που έχει αντιμετωπίσει τον έχουν εμποδίσει να φτάσει στα περσινά νούμερα. Και πάλι όμως, όταν μπήκε στο γήπεδο ουδέποτε ήταν αδιάφορος και από το δικό του «μαγικό» πόδι οδήγησε τον Ολυμπιακό σε νικηφόρα αποτελέσματα. Ποιος να ξεχάσει την ασίστ στον Αχμέντ Χασάν, στο 1-0 απέναντι στη Μαρσέιγ. Στο γκολ δηλαδή που οδήγησε τους «ερυθρόλευκους» στην πρόκριση στους «32» του Europa League.

Ή ποιος να ξεχάσει την ασίστ, την οποία ο ίδιος χαρακτήρισε ως την καλύτερη στην καριέρα του, αυτή με τον Παναιτωλικό στο Αγρίνιο, στη φάση που έγινε το τελικό 1-2 για τον Ολυμπιακό. Προφανώς και αυτή η φάση αποτέλεσε το highlight στην “ερυθρόλευκη” καριέρα του.

Το κοντέρ εφέτος δείχνει 28 συμμετοχές, δύο γκολ και οκτώ ασίστ σε 1695 λεπτά συμμετοχής. Σύμφωνα το wyscout μετρά 85,1% ακρίβεια στις πάσες, 61,8% σε επιτυχημένες ντρίμπλες, 21,2% σε εναέριες μονομαχίες, δείγμα ότι ακόμη και σε αυτόν τον τομέα, που εννέα στις δέκα περιπτώσεις υστερεί, κατάφερε να βγει νικητής.

Ο Βαλμπουενά, κακά τα ψέματα, παρότι έχει φτάσει στην ηλικία των 36 ετών και έξι μηνών, αποτελεί παίκτη – βαρόμετρο για τον Ολυμπιακό. Η διοίκηση και ο Μαρτίνς ξέρουν πολύ καλά ότι θα υπάρξουν παιχνίδια στο μέλλον που θα είναι σε θέση να δώσει λύσεις. Κι ας περνούν τα χρόνια, δεν πρόκειται να ξεχάσει τη μπάλα που γνωρίζει. Γι’ αυτό και αποφάσισαν να προχωρήσουν σε δεύτερη ανανέωση του συμβολαίου του, που θα τον κρατήσει στο Λιμάνι μέχρι το καλοκαίρι του 2022. Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πόσα θα προσφέρει τη σεζόν 2021-2022. Ο ίδιος όμως νιώθει ότι θα συνεχίσει στα ίδια επίπεδα. Το post που έκανε μετά την ανανέωση του συμβολαίου του είναι χαρακτηριστικό: «Οι φιλοδοξίες μας δεν έχουν όρια και είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε τους στόχους μας. Μπορείτε να υπολογίζεται στην αφοσίωσή μου: Πάντα θα τα δίνω όλα στο γήπεδο, για να υπερασπιστώ τις αξίες μας».

Η «τρέλα» του για την Αθήνα

Ο Ματιέ Βαλμπουενά ήθελε πάρα πολύ να μείνει στον Ολυμπιακό. Όχι μόνο γιατί το κλαμπ του προσφέρει όλα όσα χρειάζεται, αλλά και διότι η Αθήνα είναι μια πόλη στην οποία λατρεύει να ζει με την οικογένειά του. Με την αδελφή του και τον γαμπρό του (η κόρη του, για την οποία έχει δακρύσει σε συνέντευξη που έδωσε, δεν μένει μαζί του στην Ελλάδα, αλλά πηγαινοέρχεται). Απολαμβάνει τη ζωή και το ποδόσφαιρο και έχει αγαπήσει τον σύλλογο. «Είμαι απίστευτα χαρούμενος που φοράω αυτά τα θρυλικά χρώματα. Είμαι ευγνώμων σε όλους τους οπαδούς, τη διοίκηση, το τεχνικό επιτελείο και τους παίκτες. Περισσότερο από ένας σύλλογος, μπήκα σε μία πραγματικά οικογένεια το 2019» ανέφερε τη Δευτέρα (39/3).

Ο ίδιος έχει εκφράσει την επιθυμία του να μείνει στην Ελλάδα, και στον Ολυμπιακό, ακόμη και όταν αποσυρθεί από τη δράση. Μια τέτοια προσωπικότητα αξίζει να μείνει στο κλαμπ κι αυτό το γνωρίζει πρώτος από όλους ο Βαγγέλης Μαρινάκης.

Το «ανανεώστε τον» του Μαρτίνς

Η δεύτερη ανανέωση του Ματιέ Βαλμπουενά αποτέλεσε επιθυμία και του Πέδρο Μαρτίνς. Ο Πορτογάλος έχει τεράστια εκτίμηση στο πρόσωπο του Γάλλου και ξέρει ότι χάρη σ’ αυτόν -σε μεγάλο βαθμό- έχει προσθέσει στο βιογραφικό του σημαντικές νίκες σε Ελλάδα και Ευρώπη. Ο προπονητής οφείλει πολλά στον Ματιέ. και φυσικά το αντίστροφο. Όταν λοιπόν ρωτήθηκε ο Μαρτίνς για το θέμα του Βαλμπουενά, ήταν κάθετος: «Ανανεώστε τον…».

ίναι πλέον θέμα χρόνου να αποτελέσει ο Ολυμπιακός τη δεύτερη πιο επιτυχημένη -μετά τη Μαρσέιγ- ομάδα στην καριέρα του Βαλμπουενά. Χρειάζεται ακόμη επτά συμμετοχές για να αφήσει πίσω τη θητεία στη Φενέρ και να γίνουν οι «ερυθρόλευκοι» η δεύτερη ομάδα με τις περισσότερες συμμετοχές σε μια ποδοσφαιρική πορεία που ξεκίνησε 2003. Ένα διάστημα 18 ετών με 588 ματς, 79 γκολ και 144 ασίστ.

Ματιέ α λα Ιμπαγάσα- Τσόρι

Στο παρελθόν υπήρξαν κι άλλοι ποδοσφαιριστές που είχαν ξεπεράσει τα 35 χρόνια ζωής, αγωνίζονταν στη θέση του Βαλμπουενά και συνέχισαν να παίζουν στον Ολυμπιακό. Ο Τσόρι Ντομίνγκες (35 ετών, 10 μηνών) και ο Αριέλ Ιμπαγάσα (37 ετών, 5 μηνών). Οι δύο Αργεντίνοι πρόσφεραν μοναδικές στιγμές στους «ερυθρόλευκους» και έφτασαν σε προχωρημένη ποδοσφαιρική ηλικία να αγωνίζονται σε υψηλό επίπεδο. Το ίδιο συμβαίνει τώρα με τον Ματιέ Βαλμπουενά, ο οποίος εκτός από τα γκολ και τις ασίστ του, έχει κάνει ντρίμπλες και ψαλιδάκια που ξεσήκωσαν, εμφανίσεις που οδήγησαν τους οπαδούς να τον αποθεώσουν. Το standing ovation στην αλλαγή του μετά το 2-2 με την Τότεναμ θα μείνει αξέχαστο.

Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου