Γαλλία: Συγκλονισμένη από το νέο αιματηρό περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας | Epirus World

Γαλλία: Συγκλονισμένη από το νέο αιματηρό περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας


Τέλος στο περιστατικό που συγκλονίζει από τα μεσάνυχτα της Τρίτης την Γαλλία, με τους τρεις αστυνομικούς που σκοτώθηκαν από έναν 48χρονο κάτοικο της κωμόπολης Σεν Ζιστ, νότια της πόλης Κλερμόν-Φεράν.

Οι τρεις αξιωματικοί, ηλικίας 21, 37 και 45 ετών, ήταν μέλη της Gendarmerie, της χωροφυλακής, της αστυνομικής δύναμης που είναι υπεύθυνη για την επιβολή του νόμου στη γαλλική ύπαιθρο.

«Το έθνος μας υποκλίνεται μπροστά στο θάρρος και τη δέσμευσή τους», έγραψε ο Νταρμανίν στο προφίλ του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Νταρμανίν ανέφερε ότι ο ύποπτος «βρέθηκε νεκρός», χωρίς να διευκρινίσει τις ακριβείς συνθήκες του θανάτου του.

Εκτός από τις τρομοκρατικές επιθέσεις, είναι εξαιρετικά σπάνιο για τους υπόπτους να πυροβολήσουν αστυνομικούς στη Γαλλία.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στη Γαλλία, Θωμαΐς Παπαϊωάννου, ο άνδρας ήταν γνωστός για ενδοοικογενειακή βία και για τη διαμάχη με τη σύζυγό του σχετικά με την επιμέλεια των παιδιών τους.

Η αλήθεια είναι ότι η Γαλλία τα τελευταία χρόνια μαστίζεται από ανάλογα περιστατικά. Η αστυνομία και η χωροφυλακή στη Γαλλία κατέγραψαν για όλο το 2019 μια αύξηση 16% των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, με τα θύματά της να ανέρχονται σε 142.310 στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς, ανακοίνωσε προ ημερών η στατιστική υπηρεσία του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας.

Περίπου το 88% των θυμάτων είναι γυναίκες, σε σταθερή αναλογία σε σχέση με το ποσοστό του 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, στα οποία δεν υπολογίζονται οι ανθρωποκτονίες.

Το 2019, 146 γυναίκες θανατώθηκαν από τον σύντροφό τους, ή τον πρώην σύντροφό τους, ήτοι 25 περισσότερες από την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που υπάρχουν τα οποία είχαν δοθεί στη δημοσιότητα τον Αύγουστο.

Η καταγραφή της αύξησης της ενδοοικογενειακής βίας μπορεί να αντανακλά, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, «έναν δυνάμει θετικό αντίκτυπο» της μεγάλης δημόσιας συζήτησης για την ενδοοικογενειακή βία που άρχισε τον Σεπτέμβριο του 2019, «η οποία κατάφερε να παροτρύνει τα θύματα να καταθέσουν επιπλέον μηνύσεις και να ευνόησε ένα καλύτερο σύστημα υποδοχής από τις υπηρεσίες ασφαλείας».

Μεταξύ των βίαιων αυτών περιστατικών, το 3% αφορά μηνύσεις για βιασμό ή σεξουαλική επίθεση, οι οποίες σε ποσοστό 98% κατατέθηκαν από γυναίκες.

Σύμφωνα με έρευνες που έκανε το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (Insse) για την ολοκλήρωση των μη επεξεργασμένων δεδομένων από μηνύσεις που έχουν καταγραφεί, 295.000 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 213.000 γυναίκες, δήλωσαν κατά μέσον όρο ότι έπεσαν θύμα σωματικής και/ή σεξουαλικής βίας από τον σύντροφο ή τον πρώην σύντροφό τους μεταξύ του 2011 και του 2018.

Πώς εκτυλίχθηκε το περιστατικό

Οι αστυνομικοί ειδοποιήθηκαν λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τρίτης να μεταβούν στην οικία για να ερευνήσουν ένα περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας. Εκεί έγιναν στόχος πυρών καθώς προσπαθούσαν να διασώσουν τη σύζυγο του άνδρα, η οποία είχε ξεφύγει από τον, ευρισκόμενο σε κατάσταση αμόκ, σύζυγό της και είχε βρει καταφύγιο στην ταράτσα του σπιτιού της.

Ο άνδρας άνοιξε πυρ όταν οι αστυνομικοί προσπάθησαν να πλησιάσουν το σπίτι και να σώσουν τη γυναίκα. Ο ένας από τους αστυνομικούς πέθανε επί τόπου και ένας ο δεύτερος μεταφέρθηκε σε κοντινό νοσοκομείο.

Ο 48χρονος στη συνέχεια έβαλε φωτιά στο σπίτι και άνοιξε πυρ κατά των αστυνομικών για δεύτερη φορά και σκότωσε άλλους δυο.

Ο δήμαρχος του Σεντ-Ζιστ, Φρανσουά Σοτάρ, δήλωσε ότι το περιστατικό φαίνεται ότι ξεκίνησε με μια οικογενειακή διαμάχη και ότι οι μονάδες χωροφυλακής στάλθηκαν στο σημείο για να εκκενώσουν και να ασφαλίσουν την περιοχή, ενώ διευκρίνισε ότι η γυναίκα διασώθηκε και είναι ασφαλής.

Ο δράστης ήταν γνωστός στις Αρχές καθώς είχαν υπάρξει στο παρελθόν αντίστοιχα συμβάντα ενδοοικογενειακής βίας.

Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου