Μεγάλη φωτιά στην Ανάβυσσο: Μέχρι και την Κρήτη φτάνει ο καπνός | Epirus World

Μεγάλη φωτιά στην Ανάβυσσο: Μέχρι και την Κρήτη φτάνει ο καπνός

Η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε την Τετάρτη (09/09) στην Κερατέα έχει φτάσει μέχρι τα σπίτια στην Ανάβυσσο, γεγονός που σήμανε συναγερμό στις Αρχές.
Είναι χαρακτηριστικό του τι έχει συμβεί τις τελευταίες ώρες, πως ο καπνός από την πυρκαγιά φτάνει έως τις βορειοδυτικές ακτές της Κρήτης και είναι ορατός από τον ευρωπαϊκό μετεωρολογικό δορυφόρο Meteosat-1, όπως φαίνεται στη σχετική εικόνα που ελήφθη το απόγευμα.
Οι βόρειοι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, αναμένεται να διατηρηθούν κατά τις επόμενες ώρες στα πέντε έως επτά μποφόρ με κατά τόπους ισχυρότερες ριπές, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του μοντέλου υψηλής ανάλυσης BOLAM του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (meteo.gr).

Στα 148 χλμ./ώρα η μέγιστη ριπή ανέμου

Θυελλώδεις 8 μποφόρ, έως πολύ θυελλώδεις 9 μποφόρ βόρειοι άνεμοι πνέουν κατά τόπους στο Αιγαίο την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου. Ισχυρότατες ριπές καταγράφονται σε περιοχές καναλισμού του ανέμου, όπως για παράδειγμα μεταξύ της Νότιας Εύβοιας και της Άνδρου. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο σταθμός της Παξιμάδας Καρύστου κατέγραψε ριπή 148 χλμ./ώρα στις 09:46.
Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι 8 σταθμοί του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, που κατέγραψαν τις ισχυρότερες ριπές ανέμου έως το μεσημέρι της Τετάρτης (09/09).
Ο συνδυασμός των υψηλών πιέσεων στα Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο θα έχει ως αποτέλεσμα το ενισχυμένο μελτέμι στο Αιγαίο και κυρίως στα κεντρικά και νότια τμήματα αυτού. Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του meteo.gr, η έντασή του θα φτάνει τα 7 μποφόρ στο Βόρειο Αιγαίο ενώ στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο θα φτάνει τα 8 και κατά τόπους τα 9 μποφόρ.
Σε περιοχές όπου ο άνεμος αναγκάζεται να περάσει μεταξύ νησιών ή ορεινών όγκων παρατηρούνται φαινόμενα «καναλισμού» με αποτέλεσμα τη σημαντική ενίσχυση του και την καταγραφή ιδιαίτερα ισχυρών ριπών. Από τα πιο συνήθη σημεία καναλισμού του ανέμου στο Αιγαίο είναι οι περιοχές μεταξύ Νότιας Εύβοιας και Άνδρου, αυτή μεταξύ Πάρου και Νάξου καθώς και αυτή μεταξύ Ανατολικής Κρήτης και Κάσου. Καναλισμός επίσης παρατηρείται μεταξύ των ορεινών όγκων της Κρήτης με αποτέλεσμά την τοπική ενίσχυση του ανέμου και στην υπήνεμη (νότια) πλευρά του νησιού.
Στην εικόνα που ακολουθεί και παρουσιάζει την ταχύτητα και τη διεύθυνση του ανέμου σήμερα το πρωί φαίνεται ότι τα φαινόμενα καναλισμού αναμένεται να δώσουν ανέμους που θα φτάνουν τα 9 μποφόρ μεταξύ Νότιας Εύβοιας και Άνδρου, μεταξύ Ανατολικής Κρήτης και Κάσου και τοπικά στα νότια της Κρήτης.


Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου