ΕΟΔΥ: 170 κρούσματα σήμερα 24/8 στην Ελλάδα – Κανένας νέος θάνατος | Epirus World

ΕΟΔΥ: 170 κρούσματα σήμερα 24/8 στην Ελλάδα – Κανένας νέος θάνατος

Στα 170 είναι τα κρούσματα σήμερα 24/8 στην Ελλάδα, όπως τα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Από αυτά τα 27 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας.Σύμφωνα με την ενημέρωση δεν έχει καταγραφεί κάποιος νέος θάνατος από κορονοϊό.
Συνολικά, οι νεκροί στην Ελλάδα είναι 242. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 8.819. 31 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. 143 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Έκτακτα περιοριστικά μέτρα και στα Χανιά

Σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων τέθηκε τη Δευτέρα 24 Αυγούστου η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διασπορά του κορονοϊού.
Τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν για επτά ημέρες, από τις 6 το πρωί της Τρίτης 25 Αυγούστου, έως και τις 6 το πρωί της Τρίτης 1ης Σεπτεμβρίου.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικός Προστασίας, μετά από έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων και με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν ανακύψει στα Χανιά, με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, και τη σχετική εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό, αλλά και με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, λαμβάνονται τα εξής μέτρα:
  • Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης, όπως πάρτι, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.
  • Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
  • Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
  • Υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.
Υπενθυμίζεται ότι ισχύει η απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί της επομένης.
Τέλος, σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, είναι δυνατή η αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης θα αντικαθιστά τον Σωτήρη Τσιόδρα στην ενημέρωση για τον κορονοϊό
Η ενημέρωση για τον κορονοϊό επιστρέφει κάθε Τρίτη και Παρασκευή λόγω του άλματος που έχουν παρουσιάσει τα κρούσματα στην Ελλάδα. Στη θέση όμως του λοιμωξιολόγου Σωτήρη Τσίοδρα όταν αυτός απουσιάζει θα βλέπουμε τον επιδημιολόγο Γκίκα Μαγιορκίνη. 
Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το μεσημέρι της Δευτέρας (24/8): «Κάθε Τρίτη και Παρασκευή, στις 18:00, θα παραχωρείται συνέντευξη Τύπου του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιου για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων, κ. Νίκου Χαρδαλιά, του υφυπουργού Υγείας κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη και του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, στο υπουργείο Υγείας» ενώ όπως συμπλήρωσε: «Όταν ο κ. Τσιόδρας απουσιάζει, όπως αυτή την εβδομάδα, θα τον αντικαθιστά ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης».

Ποιος είναι ο Γκίκας Μαγιορκίνης

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης φοίτησε στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Είναι επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας, της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ παράλληλα είναι μέλος της Επιτροπής Λοιμοξιολόγων του ΕΟΔΥ.
Από το 2010 μέχρι το 2017 στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ως μεταδιδακτορικός ερευνητής, υπότροφος Marie Curie και υφηγητής του Ιατρικού Συμβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου.
Λίγες ώρες πριν ανακοινωθεί πως θα αντικαθιστά τον Σωτήρη Τσιόδρα στην ενημέρωση για τον κορονοϊό όταν αυτός απουσιάζει ο Γκίκας Μαγιορκίνης προέβη σε δηλώσεις για τη χρήση μάσκας και το άνοιγμα των σχολείων.
«Βιώνουμε δεύτερο κύμα κορονοϊού. Όμως είναι πιο ήπιο από το πρώτο. Δεν βλέπουμε μεγάλο αριθμό διασωληνωμένων και θανάτων. Είναι ήπιο γιατί λήφθηκαν στοχευμένα μέτρα σε διάφορα μέρη» σημείωσε στην «Κοινωνία Ώρα ΜEGA», ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημολογίας στο ΕΚΠΑ, προσθέτοντας πως τα μέτρα που έχουν ληφθεί θα επανεξεταστούν στο τέλος της εβδομάδας.
Σχετικά με τον αυξημένο αριθμό των κρουσμάτων, ανέφερε ότι «το θέμα είναι πόσο σταθερή είναι η κατάσταση που βρισκόμαστε. Θα θέλαμε να μην είναι αυξητικές οι τάσεις (κρουσμάτων) και να συρρικνώνονται. Προς το παρών αυτό ωστόσο δεν είναι ορατό. Να δούμε πώς θα κινηθούν τις επόμενες μέρες».
Σε ότι αφορά στο ενδεχόμενο λήψης νέων περιοριστικών μέτρων, είπε, ότι αυτά θα μπορούσαν να σχετίζονται με τη δυνατότητα μείωσης της πυκνότητας σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και καταστήματα εστίασης, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβληθεί, εάν χρειαστεί, γενικευμένη χρήση μάσκας.
«Η επιβολή γενικευμένης χρήσης μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, θα ήταν όχι γιατί μεταδίδεται πολύ ο ιός στους εξωτερικούς χώρους, αλλά για να αυξήσουμε την προσήλωση στη χρήση της μάσκας και στους εσωτερικούς χώρους» υποστήριξε.

.

Βήμα – βήμα πώς θα λειτουργήσουν σχολεία, φροντιστήρια, πανεπιστήμια και σχολές

Η Νίκη Κεραμέως ανακοίνωσε το σχέδιο της κυβέρνησης για το άνοιγμα των σχολείων, των φροντιστηρίων, τον πανεπιστημίων αλλά και των σχολών. Η υπουργός Παιδείας εξήγησε ότι τα σχολεία είναι προγραμματισμένα να ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου, ωστόσο, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να πάρει παράταση η έναρξη της σχολικής χρονιάς με τις τελικές αποφάσεις να παρθούν την 1η του Σεπτέμβρη.
«Η απόφαση για υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε καιρό πανδημίας είναι σαν την αυτονόητη υποχρέωση τα παιδιά μας να φοράνε ζώνη στο αυτοκίνητο ή να κάθονται σε ειδικό κάθισμα, σαν την αυτονόητη υποχρέωση να εμβολιάζουμε τα παιδιά μας».
Αυτό τόνισε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, παρουσία και της καθηγήτριας Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Βάνας Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης σχετικά με τους όρους λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών όλων των βαθμίδων για το σχολικό-ακαδημαϊκό έτος, 2020-21.
Η υπουργός τόνισε ότι το υπουργείο πορεύεται με γνώμονα το καλό των παιδιών και χαρακτήρισε «χρέος» το να είναι τα παιδιά στο σχολείο.
«Η μάσκα είναι ασπίδα προστασίας για τα παιδιά μας και για τους γύρω μας», προσέθεσε η υπουργός, σημειώνοντας ότι τα παραπάνω τα τονίζει η ίδια η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία σε εκτενή ανακοίνωσή της.
«Εμπιστευτείτε και ως προς αυτό τις δυνατότητες προσαρμογής του εκπαιδευτικού μας συστήματος, αλλά και τη λυτρωτική δύναμη της μαθησιακής διαδικασίας», τόνισε η υπουργός, «που μπορεί ακόμη και τη χρήση της μάσκας, ως ατομική πράξη, συλλογική συνθήκη και εκπαιδευτική διαδικασία, να τη μετουσιώσει σε χρήσιμο και δημιουργικό μάθημα ζωής για τα παιδιά μας.
Μάθημα προσαρμοστικότητας, αλλά προπαντός μάθημα ατομικής και κοινωνικής ευθύνης. Θα χρειαστεί λοιπόν το επόμενο διάστημα προσπάθεια, επιμονή, προσαρμοστικότητα. Είναι για το καλό των παιδιών μας και όλων μας».

Πιο συγκεκριμένα, η Νίκη Κεραμέως ανακοίνωσε μεταξύ άλλων:

Θα υπάρξουν επικαιροποιημένες οδηγίες του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου Παιδείας προς μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς σχετικά με τα αναγκαία μέτρα πρόληψης:
  • Ειδικές οδηγίες για τη χρήση της μάσκας.
  • Ενημερωτικές συνεδρίες σε μαθητές από εκπαιδευτικούς για τα μέτρα – Αλλά και από γιατρούς, στο πλαίσιο συνεργασίας του Υπουργείου με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.
  • Ενημερωτικά βίντεο για μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς.
Θα διανεμηθούν, με μέριμνα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αντισηπτικά στα σχολεία, και προβλέπεται σχολαστικός καθαρισμός και κατά τη διάρκεια λειτουργίας των σχολείων και μετά το πέρας αυτής.
  • Προβλέπονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι του ΕΟΔΥ σε σχολεία, σε περιπτώσεις που χρήζουν επέμβασης.
  • Προβλέπονται διαφορετικά διαλείμματα, ώστε να περιοριστεί ο συγχρωτισμός πολλών διαφορετικών μαθητικών ομάδων.
  • Τα κυλικεία θα λειτουργήσουν προσαρμοσμένα στις νέες συνθήκες, με ειδική πρόβλεψη ΥΠΕΣ στη βάση οδηγιών της Επιτροπής.
  • Οι σχολικοί εορτασμοί θα διενεργούνται εντός κάθε τμήματος για την αποφυγή συγχρωτισμού διαφορετικών μαθητικών ομάδων.
  • Οι μαθητικοί διαγωνισμοί θα διενεργούνται με υποχρεωτική χρήση μάσκας και πλήρη τήρηση των λοιπών μέτρων προστασίας.
  • Δεν θα πραγματοποιούνται μέχρι νεωτέρας σχολικές εκδρομές και μαθητικά συνέδρια.
  • Οι επισκέψεις π.χ. σε μουσεία και δημόσια κτήρια, καθώς και οι περίπατοι επιτρέπονται ανά τμήμα.
Όσον αφορά τα αθλήματα:
  • Ενθαρρύνεται η άσκηση σε εξωτερικό χώρο.
  • Στα ομαδικά αθλήματα οι ομάδες πρέπει να είναι μικρές και σταθερές ως προς τη σύνθεσή τους.
  • Δεν θα πραγματοποιηθούν τα σχολικά πρωταθλήματα.
Εργαστήρια:
  •  Προβλέπεται διατήρηση σταθερών ομάδων συνεργασίας.
  • Απαιτείται καθαρισμός των υλικών/εξοπλισμού μετά από κάθε χρήση.
Στις αίθουσες Πληροφορικής:
  • Προβλέπεται καθαρισμός του πληκτρολογίου και του ποντικιού μετά από κάθε χρήση.
Για τα Μουσικά Όργανα:
  • Ειδικά σε περίπτωση χρήσης πνευστών οργάνων, να τηρείται απόσταση τριών μέτρων.
  • Προβλέπεται καθαρισμός οργάνων μετά από κάθε χρήση.
Εκφράζουμε ισχυρή σύσταση για χρήση παγουριού ή ατομικού νερού. Για την κάλυψη αυτής της ανάγκης, το Υπ. Παιδείας συνεργάζεται με το Κοινωφελές ίδρυμα Αθανασίου Λασκαρίδη, το οποίο θα δωρίσει από ένα παγούρι σε όλους τους μαθητές δημοτικού της χώρας.
Πρόκειται για λύση που και εξυπηρετεί τους αναγκαίους όρους υγιεινής αλλά είναι και ωφέλιμη για το περιβάλλον. Τους ευχαριστούμε θερμά για τη γενναιόδωρη αυτή προσφορά.
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου