Κορονοϊός: Επιβιώνει στον αέρα έως και 3 ώρες και στις επιφάνειες έως και 3 μέρες | Epirus World

Κορονοϊός: Επιβιώνει στον αέρα έως και 3 ώρες και στις επιφάνειες έως και 3 μέρες

Ο κορονοϊός έχει προκαλέσει πανικό σε ολόκληρο τον πλανήτη, αδειάζοντας σε αρκετές χώρες τα ράφια των σούπερ μάρκετ και μετατρέποντας σε είδη προς εξαφάνιση τα απολυμαντικά.
Μια νέα μελέτη που επικαλείται το LiveScience.com αναφέρει ότι ο ιός μπορεί να επιβιώσει στον αέρα έως και 3 ώρες, στο χαλκό έως και 4 ώρες, στο χαρτί έως και 24 ώρες, στο πλαστικό και στο ανοξείδωτο ατσάλι από 2 έως 3 μέρες.
Η μελέτη αυτή, η οποία δημοσιεύθηκε στη βάση δεδομένων preprint medRxiv την Τετάρτη 11 Μαρτίου, δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί.
Μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο στο «The Journal of Hospital Infection» ανέλυσε αρκετές δεκάδες έρευνες που είχαν δημοσιευθεί προηγουμένως για άλλους τύπους κορονοϊών, για να πάρει μια καλύτερη ιδέα για το πόσο χρόνο μπορούν να επιβιώσουν έξω από το σώμα.
Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αν ο νέος κορονοϊός μοιάζει πολύ με τα «ξαδέρφια» του, τον SARS και τον MERS, τότε μπορεί να παραμείνει πάνω σε μία επιφάνεια -όπως το μέταλλο, το γυαλί ή το πλαστικό- έως και 9 μέρες (συγκριτικά με τον ιό της γρίπης που παραμένει σε μία επιφάνεια έως και 48 ώρες).
Ορισμένοι από αυτούς δεν επιβιώνουν για τόσο καιρό σε θερμοκρασίες υψηλότερες από 30 βαθμούς Κελσίου. Οι επιστήμονες, επίσης, διαπίστωσαν ότι αυτοί οι κορονοϊοί μπορούν να «εξολοθρευτούν» αποτελεσματικά με οικιακά απολυμαντικά.
Για παράδειγμα, απολυμαντικά με 62-71% αιθανόλη, 0,5% υπεροξείδιο του υδρογόνου ή 0,1% υποχλωριώδες νάτριο (λευκαντικό) μπορούν να «σκοτώσουν» αποτελεσματικά τον κορονοϊό μέσα σε ένα λεπτό.
«Αναμένουμε ένα παρόμοιο αποτέλεσμα ενάντια στο 2019-nCoV», γράφουν οι ερευνητές, αναφερόμενοι στο νέο κορναϊό. Ωστόσο, παρόλο που ο νέος κορονοϊός είναι παρόμοιο στέλεχος με τον SARS, δεν είναι σαφές εάν θα συμπεριφερθεί το ίδιο.
Είναι πιθανό ένα άτομο να προσβληθεί με τον ιό αγγίζοντας μια μολυσμένη επιφάνεια ή ένα μολυσμένο αντικείμενο και στη συνέχεια αγγίζοντας το στόμα, τη μύτη και τα μάτια του, αναφέρουν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Αλλά αυτό δεν θεωρείται ο κύριος τρόπος διάδοσης του ιού. Αν και ο ιός επιβιώνει στον αέρα, η νέα μελέτη δεν μπορεί να πει αν οι άνθρωποι μπορούν να μολυνθούν από τον αέρα, σύμφωνα με το Associated Press.
Ο ιός είναι πιθανότερο να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο μέσω στενής επαφής και αναπνευστικών σταγονιδίων από βήχα και φτάρνισμα που μπορεί να προσγειωθεί στο στόμα ή στη μύτη ενός κοντινού ατόμου, σύμφωνα με το CDC.
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου