Την Τσικνοπέμπτη ανάβει ο πρώτος Φανός της κοζανίτικης αποκριάς | Epirus World

Την Τσικνοπέμπτη ανάβει ο πρώτος Φανός της κοζανίτικης αποκριάς

Όλα είναι έτοιμα για το ξεκίνημα της κοζανίτικης Αποκριάς, ενός εθίμου που με τα πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, όπως τα τραγούδια των Φανών, έχει κερδίσει το ενδιαφέρον του κόσμου και ειδικά της νεολαίας.
Ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας παρουσίασε, σήμερα, το πρόγραμμα των Αποκριάτικων εκδηλώσεων, στον πυρήνα των οποίων βρίσκονται οι Φανοί, ο πρώτος εκ των οποίων θα ανάψει την Τσικνοπέμπτη. Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται την Κυριακή της Αποκριάς, με την παρέλαση των καρναβαλιστών, ενώ με το πρώτο φως της νύχτας θα ανάψουν όλοι οι Φανοί της πόλης.
«Οι φετινές εκδηλώσεις της Αποκριάς της Κοζάνης συμπίπτουν με το ξεκίνημα της νέας δεκαετίας και ως δημοτική αρχή θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μια νέα πνοή στη μεγάλη γιορτή της πόλης και ταυτόχρονα να κρατήσουμε αναλλοίωτο τον πυρήνα του εθίμου», δήλωσε ο δήμαρχος Κοζάνης.
Υπογράμμισε, δε, την εντυπωσιακή παρουσία των ανθρώπων «που εναλλάσσονται από γένια σε γένια στους Φανούς» και έκανε ιδιαίτερη μνεία στα νέα παιδιά, που τραγουδούν με πάθος στο γλωσσικό ιδίωμα τα τραγούδια των Φανών, εξηγώντας πως «όλα αυτά εδράζονται στην αγάπη των δημοτών μας για την πόλης τους και την ιστορία της».
Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αθλητισμού, Πολιτισμού και Νεολαίας του δήμου Ζήσης Μάρας, ο οποίος και φέρει την ευθύνη της διοργάνωσης των εκδηλώσεων σε όλο τον δήμο, σημείωσε, από την πλευρά του, ότι οι φετινές εκδηλώσεις «γίνονται σε μια δύσκολη συγκυρία για την περιοχή» και κάλεσε τους πολίτες με την εθελοντική συμμετοχή και παρουσία τους στους Φανούς και τους συλλόγους που θα συμμετέχουν στα καθημερινά δρώμενα της πόλης, «να κρατήσουν ψηλά τη ζωντάνια και τη σημαία της παράδοσης».
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου