Ποιοι δυσκολεύονται να κόψουν το τσιγάρο | Epirus World

Ποιοι δυσκολεύονται να κόψουν το τσιγάρο

Από όλες τις ομάδες ανθρώπων που προσπαθούν να σταματήσουν το κάπνισμα, τη μεγαλύτερη δυσκολία την αντιμετωπίζουν τα άτομα που υποφέρουν από άγχος και κατάθλιψη, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι οι επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία είναι εξαιρετικά άσχημες και σοβαρές. Ενώ, οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, τονίζουν ότι ειδικά τα άτομα με ψυχικές ασθένειες ή διαταραχές λόγω χρήσης ουσιών, πεθαίνουν περίπου πέντε χρόνια νωρίτερα από εκείνα που δεν έχουν τέτοιου είδους διαταραχές καθώς, πολλοί από αυτούς τους θανάτους, προκαλούνται από το κάπνισμα.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, η διδακτορική φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Χιούστον Brooke Kauffman, ξεκινά μελέτη μέσω της οποίας θα προσφέρει εξατομικευμένη ψυχολογική υποστήριξη καθώς και διαδραστική επικοινωνία σε καπνιστές που έχουν άγχος ή κατάθλιψη και θέλουν να σταματήσουν το κάπνισμα.

Για να το καταφέρει αυτό η Kauffman, θα εξετάσει  την ψυχική ανοχή των συμμετεχόντων που υποφέρουν από άγχος και κατάθλιψη, καθώς και τις δεξιότητες που είναι απαραίτητες και θα τους βοηθήσουν στην ανάρρωση της όποιας σωματικής και ψυχικής τους δυσφορίας . Παρόλο, που όπως λέει, έχει σημειωθεί πρόοδος στη μείωση του κινδύνου για συναισθηματικές διαταραχές από τη διακοπή του καπνίσματος, καμία προσπάθεια μέχρι σήμερα δεν έχει επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης και του άγχους μέσω της ψυχολογικής και εγκεφαλικής προετοιμασίας του ατόμου για τη διακοπή του καπνίσματος.

Έτσι, η Kauffman θα μελετήσει ακριβώς αυτό, προσφέροντας τις υπηρεσίες της σε ασθενείς στο Πανεπιστήμιο Health Research Lab/Substance Use Treatment Clinic.

Όπως λέει η ίδια, η ομάδα της δε στοχεύει σε ανθρώπους που αναζητούν θεραπεία αλλά, σε αυτούς που δεν μπορούν να σκεφτούν να σταματήσουν το κάπνισμα και χρειάζονται ψυχολογική υποστήριξη οπότε θα τους ζητήσουν αν θέλουν να συμμετάσχουν στη μελέτη.

Στη μελέτη μπορούν να λάβουν μέρος 130 ασθενείς όπου θα λάβουν εξατομικευμένες υπηρεσίες ενώ, θα έχουν διαδραστικές ηλεκτρονικές συνομιλίες ο κάθε ένας με τους ειδικούς και με άλλους πολίτες. Ανάλογα με το τι απαντούν, θα οδηγηθούν σε διαφορετικούς τομείς της έρευνας. Για παράδειγμα, όταν ρωτούνται πόσα τσιγάρα καπνίζουν κάθε μέρα, τα αποτελέσματά τους θα συγκριθούν με το πόσα τσιγάρα καπνίζουν οι άλλοι στις Ηνωμένες Πολιτείες για να υπάρχει σύγκρισης στις συνήθειες τους. Με αυτόν τον τρόπο θα υπάρχει ανάδραση για το πού βρίσκονται σε σχέση με άλλους καπνιστές. Ενώ, όπως αναφέρει η Kauffman, μεγάλο ενδιαφέρον έχουν τα συμπεράσματα καθώς, παρατηρούν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι εκπλήσσονται από τα αποτελέσματά τους.

Η Kauffman πιστεύει ότι η μελέτη θα αυξήσει τα κίνητρα και την πρόθεση κάποιων να σταματήσουν το κάπνισμα μειώνοντας παράλληλα τα όποια εμπόδια τους σταματούν.

«Όσον αφορά τα συμπτώματα που είναι αποτέλεσμα του «κοψίματος» του τσιγάρου, θα εργαστούμε με τους ασθενείς για να αντισταθούν σε αυτά τα και να μάθουν να αντιμετωπίζουν τη δυσφορία με άλλα μέσα εκτός από το κάπνισμα» ανέφερε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κάπνισμα παραμένει η κύρια αιτία πρόκλησης θανάτου και αναπηρίας στις Ηνωμένες Πολιτείες (ΗΠΑ), συμβάλλοντας περίπου 480.000 πρόωρους θανάτους ετησίως.
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου