Τεστ αγνότητας: Ποιες χώρες κάνουν πρόοδο και ποιες αγνοούν τα δικαιώματα των γυναικών | Epirus World

Τεστ αγνότητας: Ποιες χώρες κάνουν πρόοδο και ποιες αγνοούν τα δικαιώματα των γυναικών

Για αιώνες η κατάσταση του παρθενικού υμένα της γυναίκας θεωρείται, χωρίς καμία απολύτως επιστημονική βάση, απόδειξη της παρθενιάς της. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει φυσικός τρόπος να δαπιστώσει κανείς αν μία γυναίκα ή και άντρας ακόμα έχει κάνει σεξ. Παρόλα αυτά χιλιάδες γυναίκες σε όλο τον κόσμο υπομένουν σκληρά τεστ, που συχνά καθιερώνονται από γιατρούς, νοσοκομεία, δικαστήρια και κυβερνήσεις και ακολουθούνται από τρομακτικες συνέπειες και τιμωρίες για τις γυναίκες.
Ένα χρόνο πριν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, η μονάδα του ΟΗΕ για την Ισότητα των Φύλων ζήτησαν από τις κυβερνήσεις να απαγορεύσουν αυτά τα τεστ γιατί “παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τος ηθικές αξίες συμπεριλαμβανομένης και την αρχή της ιατρικής να μην κάνουμε κακό μέσα από αυτή”.
Παρακάτω θα δεις έναν χάρτη για το τι ισχύει σχετικά με αυτό σε διάφορες χώρες σε όλο τον πλανήτη.
Αφγανιστάν
Πέρασε νέο ποινικό κώδικο το 2018 σύμφωνα με τον οποίο ποινικοποιήθηκαν τα τεστ παρθενίας ωστόσο οι εξετάσεις παραμένουν νόμιμες όταν τις ζητά το δικαστήριο ή είναι με τη συναίνεση της γυναίκας. Στις αρχές του Οκτωβρίου η νομοθεσία αυτή τροποποιήθηκε και δεν απαιτείται η συναίνεση της γυναίκας. Γυναίκες από το Αφγανιστάν αναφέρουν ότι συχνά εξαναγκάζονται να υπογράψουν ή υπογραφή τους πλαστογραφείται. Η Εθνική Επιτροπή για τα ΑΝθρώπινα Δικαιώματα του Αφγανιστάν ζήτησε από την κυβέρνηση να σταματήσει εντελώς αυτά τα τεστ.
Μπαγκλαντές
Το 2018 το Δικαστήριο της χώρας απαγόρευσε την χρήση των τεστ, που ζητήθηκαν για να αποδείξουν σε μία περίσταση ότι συνέβη όντως βιασμός, μετά από πίεση πολλών οργανώσεων για τα ανθρώπινα διακιώματα.
Αίγυπτος
Το 2011 ένα δικαστήριο της χώρας απεφάνθη ότι τα τεστ είναι παράνομα εν μέσω διαμαρτυριών από υπερασπιστές των ανθρώπινων διακιωμάτων που διαμαρτύροντας ότι ο στρατός έκανε αυτά τα τεστ στις διαμαρτυρόμενες γυναίκες που κρατούνταν κατά τη διάρκεια της επαναστατικής περιόδου εκείνης της χρονιάς.
Ινδία
Το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας διαπίστωσε ότι το συγκεκριμένο τεστ καταπάτησε το δικαίωμα της ιδιωτικότητας μιας Ινδής και “δεν είχε καμία σχέση με υπόθεση σεξουαλικής κακοποιήσης” ωστόσο οι εξετάσεις συνεχίζουν να επιβάλονται στις γυναίκες.
Ινδονησία
Πολλές γυναίκες που θέλουν να μπουν στο στρατό ή την αστυνομία πρέπει να κάνουν τεστ ως “μέτρο πρόληψης για την ηθική τους”. Η κυβέρνηση της Ινδονησίας αρνείται ότι αυτό συμβαίνει ακόμα αλλά σύμφωνα με το Κέντρο Στήριξης Γυναικών Nurani Perempuan γυναίκες έχουν αποριθεί από δουλειές επειδή ο υμένας τους δεν ήταν άθικτος.
Ιρακ
Κυβερνητικές αρχές για την υγεία ανάγκασαν γυναίκες και κορίτσια Yazidi  να κάνουν τα τεστ έπειτα από την κράτησή τους ως ερωτικές σκλάβες στο Σιλαμικό Κράτος έτσι ώστε να αποδείξουν ότι έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση και βιασμό από το στρατό. Το να εξεταστεί ο υμένας τους μετά την απαλευθέρωσή τους από τους Ιρακινούς γιατρούς “ήταν προσβλητικό και ανακριβές”  τόνισε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που πίεσε ένα τοπικό δικαστή να σταματήσει τη διαδικασία. Ωστόσο γίνεται ακόμα σε κάποια τμήματα της χώρας.
Μαρόκο
Οι γυναίκες συχνά καλούνται να δείξουν ιατρικά πιστοποιητικά αγνότητας προκειμένου να παντρευτούν και θέτοντας έτσι τη ζωή τους σε κίνδυνο αν δεν “περάσουν” το τεστ που ζητά ο μέλλοντας σύζυγός τους.
Φιλιππίνες
Κλινικές πραγματοποιούν τεστ αγνότητας, προσφέροντας κάρτες “V” (από το virgin που σημαίνει παρθένα) σε γυναίκες που εργάζονται σε μπαρ και στριπ κλαμπ καθώς πληρώνονται συχνότερα με περισσότερα λεφτά από τους Αμερικανούς αν είναι παρθένες.
Νότια Αφρική
Η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων υπογράμμισε, το 2016, ότι τα τεστ αγνότητας που συνδέονται με επιμορφωτικές υποτροφίες είναι “παράνομα, άδικα, αδικαιολόγητα και αντισυνταγματικά” έπειτα από την παρουσίαση από τον δήμαρχο της KwaZulu-Natal κοριτσιών με υποτροφίες που τους παρείχαν τη δυνατότητα να περάσουν από τέτοια τεστ.
Τουρκία
Το 2002 η χώρα πήρε πίσω ένα νόμο που επέτρεπε στους διευθυντές των σχολείων να αναγκάσουν τα κορίτσια να εξετάσουν τους υμένες τους προκειμένου να διαπιστωθεί η αγνότητά τους. Πριν αποσυρθεό ο νόμος αρκετά κορίτσια αυτοκτόνησαν λόγω της ντροπής που έφερνε αυτή η διαδικασία.
Ημωμένα Έθνη
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του βρετανικού Marie Claire και του Fuller Project, οι Αμερικανίδες υποκεινται σε μη επιστημονικές διαδικασίες, είτε με τη θέλησή τους είτε με το ζόρι, με αφορμή θρησκευτικές πεποιθήσεις που αγκαλιάζουν την αγνότητα. Κάποιες γυναίκες κάνουν πολυέξοδες επεμβάσεις για να επαναφέρουν τον υμένα τους ώστε να επιβεβαιώσουν την αγνότητά τους την πρώτη νύχτα του γάμου τους ή για να περάσουν τα τεστ. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο που να απαγορεύει τα τεστ αγνότητας ούτε ξεκάθαρες ιατρικές οδηγίες για την φροντίδα μιας γυναίκας που το έχει υποστεί.
https://www.marieclaire.gr/
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου